Ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Μιχάλης Διάμεσης είναι ένας από τους πρώτους διπλωμάτες που είδαν από κοντά την πρώτη αρχαιολογική ανακάλυψη του 2019 στη Χώρα του Νείλου, που ήταν δύο νεκροταφεία με δεκάδες μούμιες.

Ρεπορτάζ: Κάτια Τσιμπλάκη

Δεν προσεκλήθη στην παρουσίαση των αρχαιολογικών ευρημάτων μόνο για το γεγονός ότι είναι ο εκπρόσωπος της Ελλάδας μιας χώρας με μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, αλλά και για το ότι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αρχαιολογία.

Ο κ. Διάμεσης είναι Πρόεδρος μιας ομάδας φίλων αρχαιοτήτων στην οποία συμμετέχουν και άλλοι Πρέσβεις. Στην ίδια ομάδα ανήκει και ο υπουργός Αρχαιοτήτων Dr Κhaled el Anani καθώς και ο πρώην υπ. αρχαιοτήτων και διακεκριμένος αιγυπτιολόγος Dr Zahi Hawass.

Τα μέλη της ομάδας που ηγείται ο κ. Διάμεσης επισκέπτονται συχνά αρχαιολογικούς χώρους.

Ο ίδιος δε παίρνει πάντα μαζί του τη φωτογραφική του μηχανή για να αποτυπώσει τα μοναδικά ευρύματα. Άλλωστε το χομπι του είναι η φωτογραφία.

Την επίσκεψή του Έλληνα Πρέσβη στη Μίνια κατέγραφε και στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα  ΑL Ahram.

Σημειώνεται ότι στις αρχές Φεβρουαρίου ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, ανακοίνωσε ότι στην πόλη Μίνια, στην αρχαιολογική περιοχή Tuna el Gebel ανακαλύφθηκαν δύο νεκροταφεία που περιείχαν τάφους με δεκάδες μούμιες.

Συγκεκριμένα, βρέθηκαν 40 μούμιες εκ των οποίων οι 10 ήταν παιδιά.  Η ανακάλυψη χρονολογείται από την αρχή της ρωμαϊκής εποχής. Όλα τα ευρήματα ήταν σε πολύ καλή κατάσταση.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις επρόκειτο για οικογενειακούς τάφους που ανήκουν στην ανώτερη κοινωνική τάξη της αρχαίας Μίνια.  

Στην αρχαιολογική περιοχή θα συνεχιστούν οι έρευνες κατά τη διάρκεια του 2019 και οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι με τη σκαπάνη τους θα φέρουν στο φως ανεκτίμητους αρχαιολογικούς θησαυρούς.

Αρέσει σε %d bloggers: