Η Ελληνική Γλώσσα βρέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Αμπέτειος το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθούς κ. Δαμιανός στην ομιλία του αναφέρθηκε στην Ελληνική γλώσσα όπως χρησιμοποιείται στα Πατερικά Κείμενα, στην Καινή και την Παλαιά Διαθήκη. Κλείνοντας το λόγο του χρησιμοποίησε τη φράση του Νέρωνα ο οποίος όταν πήγε στους Δελφούς, ρώτησε, που είναι οι Έλληνες, και όταν του απάντησαν ότι δεν υπάρχουν Έλληνες, εκείνος είπε: «Μέμφομαι τον αιώνα τον άνευ Ελλήνων».
Κατά τη διαρκεια της εκδήλωσης μεταδόθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού κ. Τέρενς Κουίκ. Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε η Eπόπτρια Γραφείων κ. Βίλλυ Πολίτη Ζουέ και ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Στέλιος Χαλκιάς.
Η κ. Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο κ. Χρήστο Καβαλή, διάβασε το μήνυμά του.
Το μήνυμα του Χρήστου Καβαλή
«Αγαπητοί παρευρισκόμενοι
Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση της σημερινής εκδήλωσης που κλείνει σειρά εορτασμών με την ευκαιρία της ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας στο Κάιρο.
Η 9η Φεβρουαρίου ημέρα που Παγκόσμια γιορτάζεται η Ελληνική Γλώσσα, επιλέχτηκε για να θυμίζει σε όλους μας την ημέρα που έφυγε για το αιώνιο ταξίδι ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός, ο άνθρωπος που έγραψε τις μαγικές αυτές λέξεις του Εθνικού μας ύμνου και που ανά τους αιώνες όταν αγγίζουν τα χείλη μας τραντάζεται η ύπαρξή μας!
Η Ελληνική γλώσσα αυτή που ευτυχίσαμε να έχουμε λάβει από τους προγόνους μας είναι η γλώσσα του Ομήρου, του Σωκράτη του Πλάτωνα του Αριστοτέλη των αρχαίων λογίων. Είναι η γλώσσα της Αγίας Γραφής, των Βυζαντινών χρονογραφημάτων αλλά και των μετέπειτα λογοτεχνών και ποιητών Ρίτσου, Παλαμά, Ελύτη, Καβάφη, Σεφέρη, Κάλβου κ.α.
Ο Νομπελίστας ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης το 1959 είπε:
Τη γλώσσα μου έδωσαν Ελληνική … και.. μονάχη έγνοια η γλώσσα μου, στις αμμουδιές του Ομήρου.
Ας κλείσουμε στην καρδιά μας αυτές τις λέξεις και όλοι μαζί Πατριαρχείο, Ελληνική Πολιτεία και φορείς της Ελληνικής Εκπαίδευσης στην Αίγυπτο ας εργαστούμε για την συνέχεια της διατήρησής της στις νέες μας γενιές αλλά και της προβολής της στη χώρα που πολλάκις επιλέγει να ονομάζεται με το Ελληνικό της περιγραφικό του Ηροδότου … ως Δώρο του Νείλου.
Θα κλείσω τέλος με μια φράση που είπε ο Βολταίρος θέλοντας να δείξει τον σεβασμό του στην Ελληνική γλώσσα … Είθε η Ελληνική γλώσσα να γίνει κοινή όλων των λαών».
Χρήστος Καβαλής
Πρόεδρος Ε.Κ.Κ.
Ο διευθυντής της Αμπετείου κ. Χρήστος Παπαθανασίου και όλοι οι εκπαιδευτικοί της Σχολής, ο διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Σχολής κ. Γιώργος Ψάνης και δάσκαλοι παραβρέθηκαν στη γιορτή για την Ελληνική Γλώσσα.
Χαιρετισμό απεύθυναν ο Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Γιώργος Δασκαλόπουλος, o Aκόλουθος Άμυνας κ. Παρίσης Κανούτος,, ο Αναπληρωτής Συντοντιστής Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κ. Αν.Αναστασίου, και ο Διαχειριστικός Διευθυντής της Αμπετείου Σχολής Καΐρου κ. Νικόλας Βαδής. Παρών ήταν και ο Σύμβουλος Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αίγυπτο κ. Χρ. Αποστολλόπουλος.