Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΕΝΑ αναφέρεται σε σημερινό τηλεγράφημά του στην εκδήλωση που έγινε στις 25 Μαρτίου, για τον εορτασμό της ελληνικής εθνικής επετείου, η οποία πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο, κ. Μιχάλη Διάμεση.

Το τηλεγράφημα είναι εστιασμένο στην ομιλία του κ. Διάμεση κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Όπως τονίζεται σχετικά, ο Έλληνας Πρέσβης τόνισε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του τα εξής σημεία:

-Εξήρε τις άριστες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και τη ραγδαία αναβάθμισή τους τα τελευταία χρόνια με την ανταλλαγή επισκέψεων σε υψηλόβαθμο επίπεδο και με πλήθος διμερών και πολυμερών δράσεων σε διάφορους τομείς.

-Έκανε ιδιαίτερη μνεία στην τριμερή συνεργασία με τη συμμετοχή της Κύπρου και στην 6η συνάντηση κορυφής των τριών χωρών, που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη τον περασμένο Οκτώβριο.

-Δήλωσε ότι η Αίγυπτος και η Ελλάδα έχουν στενούς δεσμούς φιλίας και μοιράζονται την ίδια γειτονιά, τις ίδιες προκλήσεις και τις ιδιες απόψεις σε πολλά θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος. Υπογράμμισε τις κοινές προτεραιότητες στην εξωτερική πολιτική των δύο χωρών και την ανάγκη αμοιβαίας βοήθειας και συνεργασίας σε θέματα όπως η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και η ασφαλής επάνοδος των προσφύγων στις εστίες τους.

-Τόνισε τον καθοριστικό ρόλο της ασφάλειας και σταθερότητας της Αιγύπτου, λόγω των δυνατοτήτων της χώρας και του κεντρικού της ρόλου στον χώρο της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, για τη συνολική ασφάλεια και σταθερότητα της Ευρώπης.

-Αναφέρθηκε στη ραγδαία αύξηση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες έχουν τετραπλασιαστεί τα τελευταία 11 χρόνια, προσθέτοντας ότι η Αίγυπτος αποτελεί κορυφαίο προορισμό για τις ελληνικές επενδύσεις

Αναφέρθηκε, επίσης, στο σημαντικό ενδιαφέρον που παρατηρείται εκ μέρους των Αιγυπτίων επενδυτών στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στον τομέα της ακίνητης περιουσίας.

-Έκανε ιδιαίτερη μνεία στις εκδηλώσεις του προγράμματος «Νόστος» που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στην Αυστραλία, με υπουργική συμμετοχή από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο, με στόχο την ενίσχυση των δεσμών και της συνεργασίας των μελών των κοινοτήτων των τριών χωρών.

-Μίλησε για τις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλε η Ελλάδα και ο λαός της τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και για την έξοδο από το πρόγραμμα του ΕΜΣ τον περασμένο Αύγουστο.

-Τόνισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στη στενή συνεργασία με τις άλλες χώρες της περιοχής, μέσω διεθνών πρωτοβουλιών για την επίτευξη της ειρήνης και της οικονομικής ανάπτυξης, αναφερόμενος ιδιαίτερα στην πρόσφατη συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και στην ανάληψη πρωτοβουλιών όπως η Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, η Διάσκεψη για τον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή και το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών.

Αρέσει σε %d bloggers: