Ο Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος σε άρθρο του στο «Νέο Φως», την εφημερίδα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, αναφέρεται στο πνευματικό ταξίδι της Μεγάλης Σαρακοστής, που μας εισάγει σε μια περίοδο σωματικής και ψυχικής εγρήγορσης με μοναδικό προσανατολισμό τον Θεό και το Άγιο Πάσχα.

Το μήνυμα του Μητροπολίτη Μέμφιδος για την Μεγάλη Σαρακοστή

«Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή καλείται η χρονική περίοδος της νηστείας και της πνευματικής, ψυχικής και σωματικής προετοιμασίας των πιστών για το Άγιο Πάσχα. Ονομάστηκε Τεσσαρακοστή, σε ανάμνηση της νηστείας του Ιησού Χριστού στην έρημο, η οποία είχε διαρκέσει σαράντα ημέρες. Είναι η αρχαιότερη από όλες τις μεγάλες νηστείες της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Καθιερώθηκε τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους διαρκούσε λίγες ημέρες και στην πορεία κατέληξε έξι ἑβδομάδες, ενώ αργότερα προστέθηκε και άλλη μία εβδομάδα. Διαρκεί συνολικά 48 ημέρες, μαζί με την Μεγάλη Εβδομάδα.

Αυτό το υπέροχο πνευματικό ταξίδι αρχίζει με το τριήμερο της  Καθαράς Δευτέρας, που είναι οι τρεις πρώτες ημέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και κορυφώνεται με την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα. Μας εισάγει σε μια περίοδο σωματικής και ψυχικής εγρήγορσης με μοναδικό προσανατολισμό τον Θεό και το Άγιο Πάσχα.

Βέβαια, η ονομασία Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή Μεγάλη Σαρακοστή, δεν οφείλεται στη μεγάλη διάρκειά της, αλλά στην μεγάλη σημασία του κοσμοσωτηρίου γεγονότος της Αναστάσεως του Κυρίου μας. Μέσα σε αυτό το στάδιο της προσωπικής προετοιμασίας, με τη νηστεία, την εξομολόγηση, την προσευχή, την ελεημοσύνη, την συμμετοχή στις ακολουθίες,  ο κάθε Χριστιανός ετοιμάζεται για να υποδεχτεί στη

ζωή του τη ζωοποιώ χάρη, το ανέσπερο φως της νέας κτίσης, της βασιλείας του Θεού.

Έτσι η Αγία και Μεγάλη Σαρακοστή μας επιτρέπει:

1. Να εμπλουτίσουμε τον πνευματικό και διανοητικά εσωτερικό κόσμο μας, να μελετήσουμε και να στοχασθούμε πάνω σε ό,τι μπορεί να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε αυτόν τον ψυχικό κόσμο και τις χαρές του.

2. Να ελέγξουμε τον απίστευτα υπεροπτικό και εγωκεντρικό χαρακτήρα μας, στις σχέσεις μας με τους ανθρώπους, τόσο στην καθημερινότητά μας όσο και στο χώρο της εργασίας μας.

3. Μας δίνει την ευκαιρία για έλεγχο των λόγων και των πράξεών μας. «Ἐκ γὰρ τῶν λόγων σου δικαιωθήσῃ, καὶ ἐκ τῶν λόγων σου καταδικασθήσῃ». (Ματθ. 12, 37)

4. Να νιώσουμε και να βιώσουμε την «χαρμολύπη» που είναι το πραγματικό μήνυμά της.

5. Να «μαλακώσει» την καρδιά μας τόσο ώστε να μπορεί να ανοιχτεί στις πραγματικότητες του πνεύματος, να αποκτήσει την εμπειρία της κρυμμένης «δίψας καὶ πείνας» για επικοινωνία με τον Θεό.

6. Τέλος, να πάρουμε την μεγάλη απόφαση, ώστε να «συμπορευθῶμεν μετὰ τοῦ Χριστοῦ, ἀναβαίνοντες εἰς Ἱεροσόλυμα, νὰ συσταυρωθῶμεν μετ᾽ αὐτοῦ διὰ νὰ συνανυψῇ ἡμᾶς εἰς τὴν ἄνω Ἱερουσαλὴμ ἐν τῇ βασιλεία τῶν οὐρανῶν».

Το άρθρο του μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικόδημου δημοσιεύθηκε στο “Νέο Φως” στις 18 Μαρτίου 2019.

Αρέσει σε %d bloggers: