Ο Προϊστάμενος της Επιτροπής Τεχνικών Θεμάτων και Κοινοτικός Επίτροπος κ. Στέλιος Χαλκιάς έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της αποκατάστασης των κτηρίων αλλά και της ακίνητης περιουσίας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου. Όπου φθορά και ζημιά τρέχει για να τις αποκαταστήσει. Η συνεργασία του με την Εφορεία Ναών και Συγχωνευθεισών Κοινοτήτων, της οποίας είναι Αναπληρωτής, των Νομικών αλλά και της Εφορείας, Ακίνητης Περιουσίας, είναι άψογη, όπως αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Νέο Φως». 

«Η συνέντευξη του κ. Χαλκιά στο Νέο Φως»

-Ποιος είναι ο ρόλος της Επιτροπής σας κύριε Χαλκιά;

«Ο ρόλος της Επιτροπής Τεχνικών Θεμάτων είναι η συντήρηση όλων των ακινήτων, των ιδρυμάτων αλλά και των ναών της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και των συγχωνευθεισών κοινοτήτων.  Με επέλεξε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, σε αυτό τον τομέα καθώς η επαγγελματική μου σταδιοδρομία έχει να κάνει με επισκευές και τεχνικά θέματα. Εκ των πραγμάτων δηλαδή έχω άμεση και συνεχή επικοινωνία με τους τεχνίτες. Ας μιλήσουμε όμως περισσότερο για το έργο της Επιτροπής μας. Σε ότι αφορά τα διαμερίσματα συνεργαζόμαστε καταρχήν με την Εφορεία Ακινήτων και τον Προϊστάμενό της και Κοινοτικό Επίτροπο κ. Λεωνίδα Φοντριέ. Μόλις παρουσιαστεί ένα πρόβλημα καλείται η Επιτροπή μας να το μελετήσει και να παρακολουθήσει την πορεία των εργασιών μέχρι την αποπεράτωσή τους. Επισκευές κάνουμε όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό των κτισμάτων. Βεβαίως στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι ανάλογες μελέτες κάνουμε για συντήρηση των ασανσέρ στα οικήματα της Ε.Κ.Κ. Επίσης, έχουμε κάνει μελέτες για τη συντήρηση των κεντρικών γραφείων της Ε.Κ.Κ, του αρχείου κ.α. Η Εφορεία μας δηλαδή, ασχολείται ουσιαστικά με τη συντήρηση – ανακαίνιση των ακινήτων της Ε.Κ.Κ. και μεριμνά αδιάλειπτα για τη διατήρηση και αξιοποίηση των ακινήτων της».

Υπάρχουν κάποια προβλήματα που αντιμετωπίζετε;

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως επισκευές ή καθαρισμούς απαιτείται ειδική άδεια. Έτσι συνεργαζόμαστε με το Νομικό Τμήμα και την Προϊσταμένη κ. Βίλλυ Πολίτη Ζουέ».

Θα θέλαμε να μας πείτε με τη διπλή ιδιότητά σας και ως προϊστάμενος της Επιτροπής Τεχνικών Θεμάτων αλλά και ως Αναπληρωτής Εφορείας Ναών για τα υπόγεια έργα αποστράγγισης των υδάτων που έγιναν στο ναό των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης.

«Κατά την πρώτη βάση των έργων αποκατάστασης του Κοινοτικού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης λύσαμε το μεγάλο πρόβλημα των υπογείων υδάτων που τροφοδοτούσαν συνεχώς με υγρασία το ναό και είχαν διαβρώσει τα θεμέλια αλλά και την τοιχοποιία. H πρώτη φάση του έργου περιελάμβανε την κατασκευή έργων υποδομής περιμετρικά του ναού. Έγινε δηλαδή η τοποθέτηση νέου αποστραγγιστικού δικτύου, μονώθηκαν για την υγρασία τα θεμέλια και παράλληλα κατασκευάσθηκε νέο δίκτυο αποχέτευσης των λυμάτων. Όταν ανεβαίνει ο υδροφόρος ορίζοντας, τα υπόγεια ύδατα διοχετεύονται πλέον στο υπόγειο αντλιοστάσιο του αγωγού αφυδάτωσης και δεν ανεβαίνουν στο κτήριο. Σαν Επιτροπή Τεχνικών Θεμάτων, επιβλέπαμε την πορεία και την υλοποίηση του σπουδαίου και μεγάλου αυτού έργου μαζί με τον μηχανικό της Κοινότητας κ. Μίνα Μέτχαντ. Τις δαπάνες για το πρώτο στάδιο αποκατάστασης του ναού, κάλυψε η Ε.Κ.Κ ενώ τη δεύτερη φάση χρηματοδοτεί η μεγάλη ευεργέτιδα της Κοινότητας, κ. Αικατερίνη Σοφιανού – Μπελεφάντη».

Κάνετε έργα και σε άλλους ναούς;

«Φυσικά. Η Επιτροπή μας έκανε εργασίες στο Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, δηλαδή το παρεκκλήσι του Σπετσεροπούλειου Ιδρύματος, όπου στεγάζονται η Αχιλλοπούλειος και η Αμπέτειος Σχολή. Βάψαμε όλη την εκκλησία, μέσα και έξω, επίσης τοποθετήσαμε ανεμιστήρες και επισκευάσαμε τα καθίσματα.  Εργασίες όμως κάναμε και στα Κοιμητήρια της Τάντα και του Σουέζ. Κάναμε επισκευές καθαρισμό και συντήρηση του χώρου. Σεβόμαστε την πολιτιστική μας κληρονομιά και την ακίνητη περιουσία των προγόνων μας. Άλλωστε φέρουμε βαριά ευθύνη να την κληροδοτήσουμε και στην επόμενη γενιά. Ειδικότερα, στο Σουέζ κάναμε επισκευή και βαφή του τοίχου που περιβάλλει το Κοιμητήριο. Κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω όλα τα έργα έγιναν σε συνεννόηση και με άριστη συνεργασία με την αεικίνητη Προϊστάμενη της Εφορείας Ναών και Συγχωνευθεισών Κοινοτήτων κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου».

Αρέσει σε %d bloggers: