Το Σάββατο 6 Απριλίου 2019 δημοσιεύτηκε η είδηση ότι το Υπουργικό Συμβούλιο της Αιγύπτου, ενέκρινε το προσχέδιο του Νόμου περί Σωματείων, μετά τις οδηγίες που έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την επανεξέτασή του στο Διεθνές Συνέδριο Νεολαίας το Νοέμβριο του 2018. Άλλωστε ο Νόμος 70 του 2017, είχε δεχθεί πολλές κριτικές…
Η Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γάντα Ουάλι, την Κυριακή 7 Απριλίου 2019 στο φόρουμ η «Αίγυπτος Μπορεί», περιέγραψε την αλλαγή του νόμου ως ένα νέο ξεκίνημα στην ιστορία της Αιγυπτιακής Αστικής Κοινωνικής προσφοράς.
Ο νέος Νόμος σκοπεύει να κινητοποιήσει την Αιγυπτιακή κοινωνία στο να συμμετέχει περισσότερο στους τομείς της εθελοντικής προσφοράς με την συμμετοχή των μελών της κοινωνίας στα σωματεία.
Στοχεύει επίσης, στη διεύρυνση των δραστηριοτήτων των υπαρχόντων σωματείων δίνοντάς τους περισσότερη ελευθερία κινήσεων για την υλοποίηση των στόχων και δράσεών τους.
Ο νόμος αφορά περίπου τα 50.000 σωματεία και οργανισμούς που υπάρχουν σήμερα. Συγκεκριμένα, τους δίνει την δυνατότητα να ιδρύσουν παραρτήματα στο εξωτερικό, επιτρέπει στις ξένες παροικίες την ίδρυση σωματείων που να τους εκπροσωπούν, δίνει την δυνατότητα σε νόμιμα διαμένοντες ξένους να συμμετέχουν – σε ποσοστό 25% – στα Δ.Σ των σωματείων και διαγράφει κάθε είδους ποινική δίωξη των μελών των Δ.Σ.
Επίσης, ο νέος Νόμος, σύμφωνα με το προσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα, επιτρέπει στα σωματεία την ίδρυση εταιριών για την υλοποίηση των σκοπών και την επένδυση των χρημάτων τους σε μη επισφαλείς επενδύσεις, διατηρεί τις φορολογικές απαλλαγές που έχουν σήμερα και τις επαυξάνει απαλλάσσοντας τα σωματεία από το τέλος χαρτοσήμου που σήμερα διατηρείται, παρέχει δε και τελωνιακή απαλλαγή στα εισαγόμενά τους μετά από σχετικές διαδικασίες.
Με αυτές τις δηλώσεις και την προέγκριση του σχεδίου του Νόμου “άνοιξε ο δρόμος” ώστε να πάει αυτός στη Bουλή άμεσα, γεγονός που σημαίνει πρακτικά, ότι ανοίγονται πολλαπλές ευκαιρίες – στο πλαίσιο που ορίζει ο νέος νόμος – για τη διεύρυνση του ρόλου των σωματείων και των πόρων τους, με στόχο την αποτελεσματικότερη κοινωνική προσφορά.
Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου
Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου πρωτοπόρα στην παρακολούθηση της κοσμογονίας των αλλαγών που συντελούνται στην Αίγυπτο κάτω από την σώφρονα ηγεσία του οραματιστή προέδρου Αμπντ Ελ Φατάχ Ελ Σίσι, έκανε το πρώτο βήμα με την καθυστέρηση της απόφασης για τον ορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, προκειμένου να συνδυαστεί με την ψήφιση του νέου νόμου και των καταστατικών αλλαγών που θα τον ακολουθήσουν.
Στην επόμενη Κ.Ε. θα ορίσει στην σχετική επιτροπή που θα ασχοληθεί με την προεργασία του Νέου Καταστατικού και των σκέψεων που θα περικλείει οι οποίες αναμένεται να δώσουν μια άκρως ενδιαφέρουσα διάσταση στην πολύπλευρη, δυναμική και ιστορική της παρουσία στην Αίγυπτο.