Η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου στις 26 Μαΐου
02/05/2019
ΣΑΕ: Οι εκδηλώσεις Μαΐου
03/05/2019
Show all

Αγ. Γεώργιος: Θερμή υποδοχή για τον Πατριάρχη Θεόδωρο στο μοναστήρι που χτίσθηκε στο παλαιό οχυρό της Βαβυλώνας (Videos / Photos)

O Άγιος Γεώργιος στο Παλαιό Κάιρο, η εντυπωσιακή ροτόντα της Ανατολής πανηγυρίζει. Στις 2 και 3 Μαΐου το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας τίμησε τη μνήμη του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου.

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος χοροστάτησε στον Μ. Πανηγυρικό Εσπερινό στις 2 Μαΐου και σήμερα το πρωί στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία.

Οι πιστοί επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Πατριάρχη Θεόδωρο, τον πατέρα της καρδιάς τους που βρίσκεται κοντά τους.

Οι Πρόσκοποι του 1ου Συστήματος Προσκόπων Καΐρου, υποδέχθηκαν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο τον Προκαθήμενο του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου. Η μπάντα τους ανέκρουε τα τύμπανα στο πέρασμα του Πατριάρχη Θεόδωρου.

Τον Πατριάρχη Θεόδωρο πλαισίωσε ο μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, o Μητροπολίτης Πηλουσίου κ. Νήφωνας, ο Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος, ο οποίος είναι και ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου.

Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε Λιτάνευση της Εικόνος του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου γύρω από το ναό, με τη συμμετοχή πλήθους ευλαβών προσκυνητών. Στη συνέχεια παρετέθη το καθιερωμένο μοναστηριακό κέρασμα, στην Αίθουσα του Θρόνου.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο κ. Μιχάλης Διάμεσης και ο Πρόξενος κ. Αχιλλέας Μπικής.

Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας και Προϊσταμένη της Εφορίας Ναών και Συγχωνευθεισών Κοινοτήτων κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου και ο Κοινοτικός Επίτροπος και Αρχηγός του 1ου Συστήματος Προσκόπων κ. Ανδρέας Γιόσρι.

Χτίσθηκε στα θεμέλια του Παλαιού Οχυρού της Βαβυλώνας

Η μονή και ο ναός του Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο είναι από τα σπουδαιότερα μνημεία του χριστιανισμού στο Παλαιό Κάιρο.

Χτίσθηκε στα θεμέλια του Παλαιού Οχυρού της Βαβυλώνας στην ευρύτερη περιοχή της Μέμφιδας που ήταν η αρχαία πρωτεύουσα της Κάτω Αιγύπτου. Το 383 μ.Χ. ο Μέγας Θεοδόσιος με διάταγμά του μετέτρεψε το φρούριο σε ναό προς τιμήν του στρατιώτη Αγίου Γεωργίου.

Ο ιερός ναός είναι κτισμένος στον τέταρτο όροφο επάνω σε πύργο Ρωμαϊκού φρουρίου, το οποίο πολλές φορές χρησίμευε σαν καταφύγιο των Χριστιανών.

Σύμφωνα με τον Άραβα χρονογράφο Ίμπν Ντουκμάκ το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου ιδρύθηκε πριν το 530 μ.Χ. Μετά την αραβική κατάκτηση της Αιγύπτου (7ος αι.μ.Χ.) μετονομάσθηκε σε Φουστάτ δηλαδή στρατόπεδο. Πρόκειται για παραλλαγή της βυζαντινής λέξεως Φοσσάτο, που προέρχεται από τη λατινική fossatum.

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου είναι κυκλοτερής οκτάστηλος και θυμίζει το ναό του Αγίου Βιταλίου της Ραβέννα. Περιβάλλεται από αρχαίο τείχος, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου έχει καταστραφεί.

Το ιερό του Αγίου Γεωργίου ήταν αφιερωμένο στο μάρτυρα του Άγιο Γεώργιο ο οποίος βασανίσθηκε και αποκεφαλίσθηκε στο οχυρό της Βαβυλώνας.

Η μονή, του Αγίου Γεωργίου ανά τους αιώνες έχει λειτουργήσει ως γυναικείο μοναστήρι, νοσοκομείο, πτωχοκομείο, γηροκομείο και σχολείο. Γνώρισε αλλεπάλληλες καταστροφές και ανακαινίσεις, με τελευταία αυτή του 1904, όταν υπέστη σοβαρότατες καταστροφές από πυρκαγιά. Η αποκατάστασή της έγινε από τον Πατριάρχη Φώτιο (1900-1925).

Το μοναστήρι είναι ανδρικό ανακαινισμένο και αποτελεί μεγάλο λατρευτικό προσκύνημα όχι μόνο Ορθοδόξων Ελλήνων αλλά και Κοπτών.

Βρίσκεται υπό την Εποπτεία της Αιγυπτιακής εφορείας Αρχαιοτήτων Βυζαντινών μνημείων και είναι ανήκει στα πολιτιστικά μνημεία που τελούν υπό την προστασία της Unesco.

Το κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου είναι το μοναδικό ελληνικό νεκροταφείο στο Κάιρο. Εκεί βρίσκονται οι τάφοι των μεγάλων ευεργετών, το μνημείο του άγνωστου αεροπόρου και το ηρώο πεσόντων στη μάχη του Ελ Αλαμέιν.

Επίσης, υπάρχουν σπουδαία έργα μεγάλων γλυπτών όπως του Ν.Κοτζαμάνη, Γεώργιου Α. Μπονάνου, Κωνσταντίνου Φ.Φώσκολου, Θεόδωρου Μ.Ζέρβα. Στην είσοδο του νεκροταφείου βρίσκεται το Μουσείο – Σκευοφυλάκιο της μονής.

Με πρωτοβουλία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου έγινε εκ βάθρων αναστήλωση του μνημείου και αναδείχθηκε η ιστορική του διαδρομή που ξεκίνησε από τη ρωμαϊκή περίοδο, συνεχίσθηκε στο Βυζάντιο, την Αραβική κατάκτηση μέχρι τους νεότερους χρόνους.

Οι εργασίες συντήρησης τόσο του ναού του Αγίου Γεωργίου όσο και του Ρωμαϊκού Πύργου, έγιναν από συντηρητές της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδος (2012 – 2015).

Οι επεμβάσεις έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και την έγκριση του υπουργείου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Σημείο αναφοράς των Ελλήνων

Η μονή του Αγίου Γεωργίου έχει συνδεθεί με την παρουσία των Ελλήνων στη χώρα του Νείλου.

Την Μεγάλη Παρασκευή η Μονή γεμίζει από εκατοντάδες πιστούς που έρχονται όχι μόνο από κάθε γωνιά της Αιγύπτου αλλά και της Ελλάδας για την περιφορά του Επιταφίου.

Ανάλογη είναι και η εικόνα που παρουσιάζει ο ναός κατά την εορτή του Αγίου Γεωργίου.