Επ΄ ευκαιρία της κυκλοφορίας από τις εκδόσεις Αγγελάκη του βιβλίου «Η Κοινωνική Ζωή των Ελλήνων της Αιγύπτου» πήραμε μια μίνι συνέντευξη από το συγγραφέα του Νίκο Νικηταρίδη, ο οποίος κατά γενική ομολογία θεωρείται σήμερα ο ιστορικός του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού.

Συνέντευξη στον Georg Gstrein

Κύριε Νικηταρίδη, αισίως φθάσατε στο 27ο βιβλίο. Πως αισθάνεστε;

Μετά την ιστορική τετραλογία που περιλάμβανε τα βιβλία «Οι Ελληνικές Κοινότητες στην Αίγυπτο», «Τα Ελληνικά Σχολεία στην Αίγυπτο», «Οι Ελληνικές Εκκλησίες στην Αίγυπτο» και «Τα Ελληνικά Σωματεία στην Αίγυπτο» και ενδιαμέσως τα βιβλία «Οι Έλληνες του Σουδάν» και «Αιγυπτιώτικες Προσωπικότητες του Χθες», ήθελα να γράψω κάτι πιο «ανάλαφρο», ένα βιβλίο δηλαδή που θα αποτυπώνει στο χαρτί την ερώτηση που πολλοί μη Αιγυπτιώτες φίλοι με ρωτούσαν : «Πως περνούσατε στην Αίγυπτο;». Έτσι, με την «Κοινωνική Ζωή» προσπάθησα να δώσω με εύληπτο τρόπο μια απάντηση, χωρίς φυσικά να λείπουν οι ιστορικές αναφορές και οι στιγμές συγκίνησης σε όσους θα ανατρέξουν στις σελίδες του για να θυμηθούν «χρόνια περασμένα». Και για όλα αυτά, πραγματικά, αισθάνομαι πολύ όμορφα.

Τι έχετε να πείτε για κάποια σχετικά με τους Αιγυπτιώτες βιβλία που πρόσφατα είδαν το φως και δημιούργησαν έντονες αντιδράσεις ως προς τα συμπεράσματα τους;

Η απάντηση στο ερώτημα σας βρίσκεται μέσα στα 27 βιβλία και στα 3.000 άρθρα μου… Όταν άλλοι γράφουν για μας και προβάλλουν είτε τη δήθεν δεσπόζουσα γι΄ αυτούς «αιγυπτιώτικη μπουρζουαζία», είτε τα δήθεν συνεχόμενα λάθη των κοινοτικών ταγών και τα δήθεν πολλαπλά ελαττώματα της αιγυπτιώτικης πλειοψηφίας, εγώ προσπαθώ να γράψω ιστορία μακριά από ιδεολογικούς ή πολιτικούς επηρεασμούς ή εκφράσεις προσωπικών απόψεων όπως δυστυχώς κάνουν αρκετοί όταν καταπιάνονται με τα αιγυπτιώτικα.

Εκείνο μονάχα που δέχομαι ως πρόσαψη είναι ένας τοπικισμός, τον οποίο εγώ τον ονομάζω αγάπη για τον Αιγυπτιωτισμό. Και εδώ, σχετικά μ΄ αυτόν τον δήθεν τοπικισμό θα ήθελα να σας ρωτήσω: Μέσα σε 1,5 αιώνα σε ποια χώρα – και μάλιστα μουσουλμανική – είχαν οι Έλληνες 56 εκκλησίες; Μέσα σε 1,5 αιώνα σε ποια χώρα είχαν οι Έλληνες 36 κοινότητες; Μέσα σε 1,5 αιώνα σε ποια χώρα είχαν οι Έλληνες πάνω από 800 σωματεία; Μέσα σε 1,5 αιώνα σε ποια χώρα είχαν οι Έλληνες 71 κοινοτικά σχολεία, 154 ιδιωτικά σχολεία, 60 σωματειακά σχολεία και 15 εκκλησιαστικά σχολεία; Μέσα σε 1,5 αιώνα σε ποια χώρα είχαν οι Έλληνες εκδώσει πάνω από 3.000 βιβλία και 400 δημοσιογραφικά έντυπα; Άρα αυτό που με διακατέχει δεν καλείται τοπικισμός, αλλά απλή κατανόηση και καταγραφή της ιστορικής αλήθειας και μόνο της αλήθειας.

Και τώρα τι έχει σειρά;

Τώρα έχουν σειρά άλλα 3 βιβλία, που δεν θα ήθελα όμως να «αποκαλύψω» το περιεχόμενο τους, έτσι απλά για να δημιουργήσουν μια όμορφη έκπληξη σε Αιγυπτιώτες και μη. Το ένα βρίσκετε σε επίπεδο έκδοσης και θα έχει ας πούμε «τοπικό χαρακτήρα», ενώ τα άλλα δύο ζητούν χορηγό για να δουν το τυπογραφικό φως και σχετίζονται με προσφορές σε διάφορα και διαφορετικά επίπεδα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν κάποιες ιδέες, όπως η συγγραφή μιας συνολικής Ιστορίας του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, αλλά για να ξεκινήσω ένα τόσο μεγάλο και σύγχρονο έργο, θα πρέπει πρώτα να βρεθεί χρηματοδότης.

Πηγή: hephaestuswien.com