Τo σημαντικό αυτό συνέδριο, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου, οργάνωσαν για τέταρτη συνεχή χρονιά το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, η Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος και το Κολλέγιο Αθηνών, με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Γράφει η Μαρία Αδαμαντίδου, Δημοσιογράφος – Ιστορική ερευνήτρια

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Φέτος έχοντας ως θέμα, το «Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: Σχολείο και Πολιτισμός» συγκέντρωσε στο ιστορικο κτίριο του Κολλεγίου Αθηνών στο Ψυχικό 700 περίπου εκπαιδευτικούς και εισηγητές από κάθε γωνιά της Ελλάδας, οι οποίοι το τριήμερο 10-12 Μαΐου ανακοίνωσαν, μίλησαν, συν-ομίλησαν και πραγματοποίησαν εργαστήρια, γύρω από μια πλειάδα ζητημάτων της σύγχρονης εκπαίδευσης.

Με την εισήγησή μου που είχε τίτλο «Η μαθητική Κόριννα του Καΐρου: Ένα περιοδικό-καθρέπτης ελληνικής παιδείας και σχολικής ζωής» παρουσίασα το περιοδικό, αλλά και το καλό μας σχολείο, στους σημερινούς συνάδελφους της Φραγκούλη, της Χριστάκου, του Παϊδούση, της Ξενουδάκη και τόσων άλλων…

Ήταν δε ξεχωριστή τιμή και χαρά για μένα το ότι βρέθηκα ανάμεσα σε λειτουργούς της εκπαίδευσης που νοιάζονται και μοχθούν για να διαπαιδαγωγήσουν τους αυριανούς υπεύθυνους πολίτες του κόσμου.

Το κείμενο της εισήγησής μου δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ελληνικότητα της Κόριννας και την πλούσια σχολική ζωή του Αχιλλοπουλείου, περιλαμβάνεται δε στα πρακτικά του συνεδρίου τα οποία θα δημοσιευθούν εντύπως αλλά και διαδικτυακά, καθιστώντας έτσι πιο γνωστά στον ελληνικό εκπαιδευτικό χώρο το έργο και την προσφορά της αιγυπτιώτικης εκπαίδευσης.