thumbnail of 0527
Νέο Φως 27.5.19
27/05/2019
Στο ΕΠΚΚ και στην έδρα του «Πτολεμαίου» παρουσιάζεται το βιβλίο του Ν. Σφήκα για την Αλεξάνδρεια – Χορηγός η Ε.Κ.Κ
28/05/2019
Show all

ΝΑΙ σε όλα από την παροικία στη Γενική Συνέλευση: Ομόφωνη στήριξη στη Δ.E και βροντερό ΟΧΙ στη συκοφαντία και τις ψευδείς καταγγελίες (Videos/Photos)

Η παροικία είπε ΝΑΙ σε όλες τις προτάσεις της Δ.Ε της Ε.Κ.Κ και παράλληλα είπε βροντερό ΟΧΙ στις ψευδείς καταγγελίες και στη συκοφαντία.

H αίθουσα κατάμεστη και το μήνυμα ηχηρό προς πολλές κατευθύνσεις που έστειλαν οι πάροικοι κατά τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου.

ΝΑΙ σε όλες τις προτάσεις και το όραμα της Διαχειριστικής Επιτροπής, ΝΑΙ και στον απολογισμό έργου για το 2018. Όμως η Γενική Συνέλευση, εκτός από ψήφο εμπιστοσύνης στην Δ.Ε, έστειλε και άλλο ένα ηχηρό μήνυμα στους συκοφάντες της. Είπε ΟΧΙ, σε όλους όσοι παρακάμπτουν το δημόσιο βήμα της Γενικής Συνέλευσης και κάνουν καταγγελίες σε βάρος της Δ.Ε και της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, για δήθεν παρατυπίες.

Όλοι όσοι πήραν το λόγο αλλά με έγγραφα που παρουσίασε στη λογοδοσία της η Δ.Ε της Ε.Κ.Κ «ξεσκέπασε» τους συκοφάντες της και αποκάλυψε τα προσωπικά κίνητρά τους. Στο τέλος του κειμένου μπορείτε να δείτε σε μορφή pdf την παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων της Ε.Κ.Κ.


Εκτός από τον Πρόεδρο της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστο Καβαλή, ο οποίος παρουσίασε τα πεπραγμένα της Ε.Κ.Κ για το 2018 και ένα προς ένα τα στοιχεία τα οποία ξεσκέπασαν τους συκοφάντες της Κοινότητας, στοχευμένες και ιδιαίτερα οξείς, ήταν οι παρεμβάσεις του Αντιπροέδρου της Ε.Κ.Κ κ. Μιχάλη Γκρουνστέιν. H Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, διάβαζε τα θέματα της ημερησίας διάταξης που τέθηκαν κατά τη Γ.Σ της Ε.Κ.Κ.

Ο κ. Καβαλής μετά τη Γενική Συνέλευση, ζήτησε απο τους παροίκους να απαντήσουν εάν συμφωνούν ή διαφωνούν με τις καταγγελίες. Εκείνοι αποδοκίμασαν τις καταγγελίες και τους συκοφάντες με τον πλέον ηχηρό τρόπο. Παράλληλα, με παρατεταμένο χειροκρότημα, πολλές φορές, ξανά και ξανά, κάθε φορά που μιλούσε ο κ. Καβαλης, συμφωνούσαν με τα λεγόμενά του, το έργο του, τον προγραμματισμό του δίδοντάς του ψήφο εμπιστοσύνης.


Πάροικοι αγανακτισμένοι από την προσπάθεια που γίνεται να σταματήσει το ευρύ ανθρωπιστικό έργο της Ε.Κ.Κ ζήτησαν η Επιτροπή Δεοντολογίας να αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και να επιβάλει ποινές σε όλους όσοι προσπαθούν να διασύρουν την παροικία.

Εξήραν παράλληλα το ευρύ ανθρωπιστικό και κοινωνικό, έργο της Ε.Κ.Κ καθώς και τους οικονομικούς δείκτες της οι οποίοι αυξάνονται.


Οι πάροικοι οι οποίοι κατακεραύνωσαν τους συκοφάντες ήταν (με αλφαβητική σειρά) οι: Πέτρος Αυγουστίδης, Θωμάς Βαγιωνίτης, Δημήτρης Γαράουι, Γιάννης Μελαχροινούδης, Δημήτρης Σκουφαρίδης, Λ. Πάτσαλης, Γιώργος Χάγιατ.

Αλλά και οι επίσημοι, ο Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Γιώργος Δασκαλόπουλος και ο κ. Νικόλας Βαδής, εκπροσωπώντας το ΣΑΕ, δεν δίστασαν να κάνουν δριμύα κριτική σε ολους όσοι κινούνται εναντίον των θεσμών που παράγουν έργο και προσφέρουν στους δοκιμαζόμενους συναθρώπους μας.


Ο Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος μετέφερε τη στήριξη του Πατριάρχη Θεόδωρου

Ο Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος στο χαιρετισμό του έστειλε και εκεινος μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες. Τόνισε την ανάγκη η Κοινότητα και η παροικία να λειτουργούν ενωμένοι, σαν μια γροθιά, όπως είπε χαρακτηριστικά, γιατί έτσι μπορεί να λειτουργεί καλύτερα και η Εκκλησία. Επίσης ο κ. Νικόδημος έστειλε και το μήνυμα στήριξης του Πατριάρχη Θεόδωρου.



Όταν οι πρώτοι Έλληνες βρέθηκαν εδώ στο Κάιρο και θέλησαν να δημιουργήσουν αυτή την Κοινότητα σκέφθηκαν ότι το εμείς είναι το καλύτερο από το εγώ. Τα συμφέροντα των Ελλήνων εξυπηρετούνται καλύτερα, όταν είναι ενωμένοι, όταν είναι θεσμικά οργανωμένοι, όταν είναι γροθιά. Αυτό η ιστορία μας το έχει αποδείξει. Και αν αυτή η Κοινότητα έχει μακρά ιστορία των 114 ετών, το έχει γιατί λειτούργησε ως θεσμός, κάτω από τον οποίο βρήκαμε ομπρέλα όλα τα παροικιακά σωματεία αλλά κυρίως βρήκαν ομπρέλα όλοι οι πάροικοι.

Για να συνεχίσει η ιστορία, οφείλουμε αυτός ο θεσμός να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού και αυτό το εννοώ. Όλοι οι πάροικοι θα πρέπει να βάλουν πλάτη, μαζί με εσάς, έτσι ώστε η ιστορία αυτής της κοινότητας να συνεχιστεί. Και όταν συνεχιστεί η ιστορία, αυτό θα είναι καλό, όχι μόνο για το εμείς αλλά και γιατί ο καθένας μας, ακόμη και εμείς ως κληρικοί, δυνατότερη παρουσία θα έχουμε εδώ, όταν η Κοινότητα λειτουργεί παραδειγματικά και υπάρχει αυτός ο ισχυρός θεσμός. Με αυτές τις σκέψεις θέλω να σας μεταφέρω τις πολλές ευχές και τις ευλογίες του Πατριάρχου και να σας μεταφέρω την επιθυμία του και την ευχή του: Κρατείτε δυνατά και ισχυρά σε οποιαδήποτε προβλήματα έχετε και όσα θα αντιμετωπίσετε στο μέλλον. Καλή δύναμη».


Γ. Δασκαλόπουλος: Το Ελληνικό Κράτος, δια του ΥΠΕΞ πάντα στηρίζει την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου – Οφείλουμε να διαφυλάξουμε αυτόν τον ιστορικό θεσμό ως κόρη οφθαλμού


Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Γιώργος Δασκαλόπουλος, μετέφερε τη στήριξη του Ελληνικού Κράτους και δη του Υπουργείου Εξωτερικών, στην Ελληνική Κοινότητα Καιρου, λέγοντας χαραξτηριστικά: “θα είμαστε πάντα στο πλευρό σας”.

Ο κ. Δασκαλόπουλος μίλησε για την ιστορία του Ελληνισμού στην Αίγυπτο λέγοντας ότι είναι μακρά και λαμπρή. “Πρέπει να φανούμε αντάξιοι στην ιστορία μας εδώ. Ο Ελληνισμός του Καΐρου, έχει αντιμετωπίσει αρκετές δυσκολίες στο παρελθόν, τα κατάφερε και συνεχίζει… Θέλω να σας ευχαριστήσω για το πολύ σημαντικό έργο που επιτελείτε σε όλα τα επίπεδα. Πρέπει να προβάλλουμε και να ενισχύουμε το θετικό έργο που είναι πολύ σημαντικό. Θέλουμε η παροικία να ενισχύει την Κοινότητα για το θετικό της έργο“, είπε ο κ. Δασκαλόπουλος και απευθυνε έκκληση να συστρατευτούν όλοι για το καλό της Κοινότητας γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε προκλησεις μπροστά μας.

“…. Πρέπει να επιτελέσουμε θετικό έργο. Και για να επιτελέσουμε θετικό έργο πρέπει όλοι να στηρίξουμε με θετικό έργο της Κοινότητας. Για τα υπόλοιπα θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Πρέπει κάποια στιγμή να βάλουμε το εμείς πάνω από το εγώ. .. Το Ελληνικό Κράτος, δια του Υπουργείου Εξωτερικών και μεταφέρω τους χαιρετισμούς του Πρέσβη, θα είναι πάντοτε στο πλευρό σας, θα είναι πάντοτε στο πλευρό της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, τον ιστορικό αυτό θεσμό τον οποίο θα πρέπει όλοι να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, με πράξεις ο καθένας στο μέτρο που του αναλογεί. Εμείς είμαστε πάντα στο πλευρό σας. Θερμά συγχαρητήρια“.


Ν. Βαδής, Αντιπρόεδρος ΣΑΕ: Η Ε.Κ.Κ στηρίζει το ανρωπιστικό έργο του Συνδέσμου, με τα χρήματα που στέλνει



O κ. Νικόλας Βαδής, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων μετέφερε το χαιρετισμό του κ. Κώστα Μιχαηλίδη και όλης της Κεντρικής Επιτροπής και αναφέρθηκε στο ευρύ έργο του ΣΑΕ, το οποίο υποστηρίζει και η Ε.Κ.Κ με την αποστολή χρημάτων.

«Μετά τα όσα είπε ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστος Καβαλής και ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, θέλω να σας πω ότι ο ΣΑΕ, επιχορηγεί 70 οικογένειες Αιγυπτιωτών… Υπάρχουν Αιγυπτιώτες που δεν παίρνουν ούτε σύνταξη και πρέπει να πληρώσουν τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ. Συγχαρητήρια κύριε Πρόεδρε, που παρά τις καταγγελίες, ηθελα να σας πω ότι τα χρήματα που πηγαίνουν στο Σύνδεσμο είναι νόμιμα. Να το ξέρετε, να μην ακούτε κανέναν το τι σας λέει».

Μιλώντας και ως Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου, ο κ. Βαδής, είπε ότι έχουν γίνει και εκεί καταγγελιες όπως και στην Κοινότητα. Είπε ότι ήδη κινείται δικαστικά με αρωγό τον δικηγόρο του Κέντρου τον κ.Μουνίρ ενώ σε ό,τι αφορά τους καταγγέλοντες, είπε ότι θα διαγραφούν από το Κέντρο.


Πέτρος Αυγουστίδης: Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες


«Σε όλους αυτούς που τα έκαναν όλα αυτά πρέπει να αποδοθούν ευθύνες γιατί ρεζίλεψαν όχι τον Πρόεδρο που εσείς έχετε επιλέξει, αλλά όλους σας. Αυτό να το σκεφθείτε πάρα πολύ», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πέτρος Αυγουστίδης, πρόεδρος του Δ.Σ της «Ελληνο – Αιγυπτιακή Εταιρείας Τούβλων και Κεραμιδιών» (The Greek Egyptian Company of Red Brick and Roofing tiles).


Θ. Βαγιωνίτης: Όποιος έχει πρόβλημα να εκφράζει ανοιχτά τις απόψεις του

Ο κ. Θωμάς Βαγιωνίτης, αρχιτέκτονας, είπε ότι  όποιος έχει πρόβλημα πρέπει να έρχεται και να εκφράζει ανοιχτά τις απόψεις του στην Ελληνική Κοινότητα Καιρου.


Ο κ. Δημήτρης Γαράουι, μίλησε με τα πιο θερμά λόγια για τον πρόεδρο της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστο Καβαλή και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον ισολογισμό.


Γ. Μελαχροινούδης: Να αποδωθούν ευθύνες στους συκοφάντες βάση του Κώδικα Δεοντολογίας


Το κυρίαρχο όργανο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου είναι η γενική συνέλευση, είπε στην παρέμβασή του ο κ. Γιάννης Μελαχροινούδης, υπάλληλος στην Ελληνική Πρεσβεία. Τόνισε ότι όλα τα προβλήματα λύνονται εντός της Γενικής Συνέλευσης και όχι σε τρίτους φορείς. Απεύθυνε έκκληση να λειτουργήσει ο Κώδικας Δεοντολογίας της Ε.Κ.Κ και να γίνουν παραδειγματικές συστάσεις, ώστε να καταλάβουμε ότι ο μόνος σωστός δρόμος είναι οι Γενικές Συνελεύσεις.


Δ. Σκουφαρίδης: Δεν κάνουμε εκπτώσεις στις αρχές και στις αξίες μας


Ο κ. Δημήτρης Σκουφαρίδης ο Γραμματέας του Δ.Σ της Αl Ahli Bank of Kuwait – Egypt, τόνισε την ανάγκη η παροικία του  Καΐρου να διατηρήσει τις αξίες της και να παραμείνει σε αυτές.

«…Η Γενική Συνέλευση δεν έχει μόνο ρόλο στο να εκλέγει τα μέλη της Δ.Ε αλλά αξιολογεί τα πεπραγμένα της Διαχειριστικής Επιτροπής, αλλά πάνω από όλα ο βασικός της ρόλος είναι να παίρνει αποφάσεις, αυτή την απόφαση καλούμαστε να πάρουμε σήμερα. Δεν θα κάνουμε καμία έκπτωση στις αρχές και στις αξίες μας. Εάν το κάνουμε αυτό τότε κινδυνεύουμε όλοι μας. Θέλουμε μια διαχειριστική επιτροπή, η οποία να είναι ισχυρή, με ακεραιότητα και πάνω από όλα με ηθική σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων».


Ο κ. Λεονάρδος Πάτσαλης, επιχειρηματίας είπε με αφορμή τις καταγγελίες που έγιναν εναντίον ότι χάσαμε τα προσωπικά μας ήθη, την περιουσία μας και ότι πρέπει να τιμάμε την ελληνική καταγωγή μας, το τι θα πει Έλληνας.


Γ. Χάγιατ: Όλες τις διαφορές πρέπει να τις λύνουμε μεταξύ μας


Ο κ. Γιώργος Χάγιατ, πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου, ο οποίος όπως είπε μίλησε όχι μόνο σαν πρόεδρος του ΕΝΟΚ, αλλά και σαν πάροικος.

«Δεν πρέπει να φεύγουμε και να πηγαίνουμε στις αιγυπτιακές αρχές πριν γίνει κάποια συζήτηση μεταξύ μας. Αυτό είναι απαράδεκτο. Ότι και να έχει γίνει όποιος και να έχει πρόβλημα με τον οποιοδήποτε ας κάτσουμε να τα βρούμε», είπε ο κ. Χάγιατ και μετέφερε  και τη δική του εμπειρία όταν ανέλαβε το πηδάλιο του ΕΝΟΚ το 2011, αντιμετώπισε παρόμοιο πρόβλημα. Συμφώνησε δε με την τοποθέτηση του κ. Καβαλή ότι ο τελευταίος που βλάπτεται από αυτές τις ενέργειες είναι η ίδια η Δ.Ε. “Καλό θα είναι να τα βρούμε μεταξύ μας.“, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χάγιατ.


Χρ. Καβαλής: Έχουμε διπλό καθήκον, να περιφρουρήσουμε την Κοινότητά μας και να υπερασπιστούμε τον ελληνισμό μας

Ο πρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστος Καβαλής, έκανε εκτενή αναφορά στις καταγγελίες:


«Όπως γνωρίζετε η Ε.Κ.Κ από το 2017 αντιμετωπίζει όπως και άλλα ελληνικά σωματεία τελευταίως, πολλαπλές καταγγελίες που υποβλήθηκαν στις αιγυπτιακές αρχές, αρχικά ανώνυμες και στη συνέχεια επώνυμες. Αν λοιπόν ένα μέλος έχει κάποια διαφωνία ή διαφορετική γνώμη γιατί δεν
ακολουθεί την θεσμοθετημένη διαδικασία και τη σωστή πρακτική, της υποβολής έγγραφης άποψής του ή της διαφωνίας του προς τη Διαχειριστική Επιτροπή, για να εξεταστεί και διεκπεραιωθεί, λαμβάνοντας τη σχετική απάντηση από τη Διαχειριστική Επιτροπή;



Γιατί αντί αυτού προστρέχει σε εποπτικούς φορείς και ακόμη περισσότερο στον εισαγγελέα πριν καν συζητήσει τις απόψεις του μέσα στον οργανισμό του οποίου με δικό του αίτημα συμμετέχει ως μέλος; Γιατί δεν απευθύνεται στα όργανά του οργανισμού, δηλαδή τη Διαχειριστική Επιτροπή και τη Γενική Συνέλευση;

Σε τι αποσκοπεί ο καθένας από τους καταγγέλλοντες; Να μην βοηθάμε τους αναξιοπαθούντες Αιγυπτιώτες της Ελλάδος; Να τρομοκρατήσουν, να αποθαρρύνουν και να απομακρύνουν άξια στελέχη της παροικίας από την ενασχόλησή τους με τα κοινά; Να αποδυναμώσουν το θεσμό της Ε.Κ.Κ; Να διανείμουμε τα εκατομμύρια των καταθέσεων της Ε.Κ.Κ σε μορφή αποζημιώσεων και μισθοδοσίας σε ανίκανους υπαλλήλους και δικηγόρους;


Όλα αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν από τους ίδιους. Αυτό που διαπιστώνουμε εμείς είναι ότι πλήττουν το όνομα και βλάπτουν τη φήμη της Ε.Κ.Κ που ταυτίζονται με τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της. Δεν κατανοούν ότι οι εχθρότητες και διενέξεις δεν διευκολύνουν την αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων αλλά αντιθέτως τις περιπλέκουν. Πιστεύουν αλήθεια πως οι πράξεις και οι ενέργειες τους γίνονται με γνώμονα το όφελος, το καλό και συμφέρον της Ε.Κ.Κ και των μελών της, γιατί μόνο έτσι θα ήταν αποδεκτές και νόμιμες . Οι ενέργειες των καταγγελλόντων βλάπτουν τους βοηθούμενούς μας, βλάπτουν την παροικία μας, βλάπτουν τον Αιγυπτιώτικο ελληνισμό.

Έχουμε λοιπόν διπλό καθήκον, να περιφρουρήσουμε το σπίτι μας, την κοινότητά μας με όλες μας τις δυνάμεις και να υπερασπιστούμε όλοι μαζί τον ελληνισμό μας. Όσοι θέλουν να αναλάβουν την ηγεσία της Ε.Κ.Κ ας το κάνουν σωστά με τις εκλογές και όχι προτείνοντας και εγγράφως ακόμα ορισμό ΔΕ της αρέσκειάς τους λες και εκπροσωπεύουν την πλειοψηφία της παροικίας ! Αν είχαν τέτοια δύναμη … ο θεσμικός τρόπος υπάρχει…



Αντί λοιπόν να αναλώνονται σε παιδαριώδεις ίντριγκες ας διαβάσουν έστω και για μια φορά το καταστατικό της Ε.Κ.Κ και ας σταθούν απέναντί μας με ότι έχουν να πουν και όποια δύναμη διαθέτουν. Η Γενική Συνέλευση καλείται σήμερα να απαντήσει στο εξής κρίσιμο ερώτημα που θέτει η Διαχειριστική Επιτροπή: Η Γενική Συνέλευση καταδικάζει απερίφραστα την πρακτική των καταγγελιών με τον τρόπο που προανέφερα δηλαδή προς τις αιγυπτιακές αρχές και χωρίς αυτές να απευθύνονται, να εξετάζονται και να διεκπεραιώνονται πρωτίστως από τα όργανα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου ή την στηρίζει;»


Χρ. Καβαλής: Είμαστε πολύ ασφαλείς που ζούμε στην Αίγυπτο

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου αναφέρθηκε και στη στενή συνεργασία που έχει με το Αιγυπτιακό Κράτος. Αναφερόμενος και στη δικαστική περιπέτεια που είχε η Ε.Κ.Κ είπε ότι όση στήριξη είχε από το Ελληνικό ΥΠΕΞ, άλλο τόσο είχε και από τους Αιγύπτιους.
«… Πραγματικά πρέπει να είμαστε πολύ ασφαλείς που ζούμε σε αυτή τη χώρα γιατί μας αγαπάνε. Και εμείς επίσης τους αγαπάμε πάρα πολύ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καβαλής.


Μ. Γκρουνστέιν: Καλύτερα να τρέχουμε στα δικαστήρια παρά να πεθαινει έστω και ένας Αιγυπτιώτης από την πείνα


Ο αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν σε μία από τις καταιγιστικές και στοχευμένες παρεμβάσεις του είπε ότι λόγω των καταγγελιών σταμάτησαν τα χρήματα που έστελνε η Ε.Κ.Κ προς τον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων.

«Εδώ στο Κάιρο, έχουμε πολλούς παροίκους οι οποίοι χρειάζονται οικονομική ενίσχυση. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είτε σε προσωπικό επίπεδο, είτε μέσω της Κοινότητας, είτε μέσω της δωρεάν εκπαίδευσης ή μέσω της δωρεάν νοσηλείας ή και μέσω των άλλων σωματείων που δίνουν μικρά βοηθήματα».


Μετέφερε επίσης και την πρόσφατη εμπειρία του όταν επικοινώνησαν μαζί του Αιγυπτιώτες που ζουν στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν προσφέρει στην Ελληνική παροικία της Αιγύπτου, όπως για παράδειγμα στο εκπαιδευτικό σύστημα του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού και βρίσκονται, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκρουνστέι, άστεγοι στο δρόμο. “…Άλλοι άνθρωποι δεν έχουν συντάξεις. Άλλοι πάροικοι δεν έχουν να φάνε», είπε ο κ. Γκρουνστέιν.

Αναρωτήθηκε εάν αξίζει να περνά τόσο ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ σε προσωπικό επίπεδο όσο και η Κοινότητα, αυτή τη δοκιμασία των καταγγελιών και των δικαστικών περιπετειών ΚΑΙ απάντησε απερίφραστα: «… Ναι κύριοι αξίζει. Καλύτερα να μας βγαίνει το μάτι εμάς εδώ και να τρέχουν κάποιοι μέρα νύχτα στον εισαγγελέα και στα δικαστήρια παρά να πεθαίνει ένας Αιγυπτιώτης στην Ελλάδα από την πείνα».


Tίτλοι ευεργετών στον Μ. Χάγιατ και στον Π. Δήμο


Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Ελληνικής Κοινότητας
Καΐρου
, απονεμήθηκαν τιτλοι ευεργετών στον Αείμνηστο Μάριο Χαγιάτ, για την προσφορά νέας της ηχητικής εγκατάστασης στον Άγιο Κωνσταντίνο, από τον Υιό του Γεώργιο Χαγιάτ.

Επίσης απονεμήθηκε τίτλος ευεργέτης και στον Κοινοτικό Επίτροπο κ. Πατρίκιο Δήμο, για την προσφορά αντλιών στον ναό του Άγιου Κωνσταντίνου και Ελένης.


Φ. Κοσσένας και Ν. Νικηταρίδης επίτιμα μέλη της Ε.Κ.Κ


Η Διαχειριστική Επιστροπή αποφάσισε να προτείνει στην Τακτική Γενική Συνέλευση τους κ.κ. Φίλιππο Κοσσένα Επίτιμο πρόεδρο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων και τον ιστορικό και συγγραφέα των Αιγυπτιωτών κ. Νικόλαο Νικηταρίδη ως επίτιμα μέλη της Ε.Κ.Κ αναγνωρίζοντας την πολυετή προσφορά τους. Πρόταση η οποία έγινε με ενθουσιασμό αποδεκτή.


Κολοσσιαίο το έργο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου – Ευημερία καταγράφουν οι δείκτες

Εκτός όμως από τις αίολες καταγγελίες και συκοφαντίες, η Ε.Κ.Κ παρουσίασε το έργο της και τα θετικά νούμερα που σημείωσε σε όλους τους τομείς της δραστηριότητάς της.


Ο απολογισμός πεπραγμένων της Ε.Κ.Κ για τον 2018, από τον πρόεδρο της Ε.Κ.Κ, Χρήστο Καβαλή.


Τα βασικά σημεία του απολογισμού πεπραγμένων για το 2018

Σημαδιακό το 2018 για την Ελληνική παροικία της Αιγύπτου λόγω της πρωτοβουλίας της Αιγυπτίας Υπουργού Μετανάστευσης και Διασποράς κ. Ναμπίλα Μάκραμ, να τιμήσει τις ξένες παροικίες που έζησαν στην Αίγυπτο, ξεκινώντας από την Ελληνική και Κυπριακή παροικία τον Απρίλιο του 2018.


Η πρωτοβουλία αυτή που έγινε υπό την αιγίδα της ΑΕ του προέδρου της ΑΔΑ κ. Αμπντ Ελ Φατάχ Ελ Σισι τίμησαν με την παρουσία τους οι πρόεδροι της Ελληνικής και Κυπριακής Δημοκρατίας κ.κ. Π. Παυλόπουλος και Ν. Αναστασιάδης.


Κατά την επίσκεψη αυτή δόθηκε η ευκαιρία στο Προεδρείο της ΕΚΚ να έχει δίωρη σύσκεψη με τον ΠτΔ κ. Π. Παυλόπουλο και τους συνεργάτες του παρουσία του ΥΦΕΞ κ. Τ. Κουίκ και του πρέσβη μας στην Αίγυπτο κ. Μ.Χ.Διάμεση.


Η Ε.Κ.Κ έθεσε τα θέματα που απασχολούν την παροικία υπόψη του ΠτΔ με βασικότερα το θέμα των αδειών παραμονής για την δεύτερη γενιά των παροίκων που δεν έχουν Αιγυπτιακή υπηκοότητα, το κόστος ανανέωσης των αδειών παραμονής , την αργοπορία των συντάξεων , τα εκπαιδευτικά θέματα για την Ελληνόφωνη παιδεία και θέματα της ψήφου των ομογενών.


Πολλές ήταν και οι επισκέψεις Ελλήνων Επισήμων στην Αίγυπτο εκτός του ΥΦΕΞ κ. Τ. Κουίκ είχαμε την επίσκεψη του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκου Παπά, του Γενικού Γραμματέα ΨΗΠΤΕ κ. Γιώργου Φλωρεντή, του τότε ΥΠΕΑΜ κ. Πάνου Καμμένου, αλλά και εκπροσώπους του Ελληνικού Κοινοβουλίου (μέλη της διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας), ενώ ξεχωριστή ήταν και η συνάντηση με τον Αρμένιο Υπουργό μετανάστευσης και διασποράς κ. Χαϊραμπιτιάν.


Φόρος τιμής στην Στέλλα Κυριάζη


Φόρο τιμής απέτισε η Ε.Κ.Κ και στην Μεγάλη Ευεργέτιδα και αντιπρόεδρο της, την Στέλλα Κυριάζη τον Οκτώβριο του 2018. Η ΔΕ τοποθέτησε την προτομή της στην Είσοδο του Κοινοτικού χώρου στην Ηλιούπολη και ονόμασε την αίθουσα συνεδριάσεών της Δ.Ε με το όνομά της, υλοποιώντας τις αποφάσεις του ψηφίσματος της.


Οικονομικό Πλεόνασμα

Στο διαχειριστικό σκέλος της Ε.Κ.Κ , με ένα οικονομικό πλεόνασμα 1,490,933 λιρών Αιγύπτου και με όλους τους παραγωγικές τομείς της Ε.Κ.Κ να συμβάλουν με το μέγιστο δυνατό τρόπο, μπόρεσε η Ε.Κ.Κ να στηρίξει όλα τα παθητικά της τμήματα.

Το 2018 συνεχίστηκε το τεράστιο έργο στο ενεργητικό της Ε.Κ.Κ με την εκ βάθρων ανακαίνιση του μεγαλοπρεπούς Κοινοτικού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης τα θυρανοίξια του οποίου προγραμματίστηκαν για τον Σεπτέμβρη του 2019.


Το έργο συγχρηματοδότησε η Μεγάλη Ευεργέτιδα της Ε.Κ.Κ κ. Αικατερίνη Σοφιανού – Μπελεφάντη. Η Ε.Κ.Κ αναθεώρησε τον προϋπολογισμό του έργου προσθέτοντας για το 2019 και άλλα 3,000,000 λίρες Αιγύπτου – το αυτό έπραξε και η κ. Σοφιανού – με στόχο να γενικευτεί η ανακαίνιση / αναπαλαίωση του ναού και για να αντιμετωπιστούν όλα τα θέματα και εσωτερικά του.


Τον τομέα ηγείται η κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου με Αναπληρωτή τον κ. Στέλιο Χαλκιά και συμμετέχει και ο κ. Α. Ιορδανίδης.

Μια επανάσταση λοιπόν ζούμε στον τομέα των Ναών και κοιμητηρίων, που εκτός του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης δόθηκε ιδιαίτερη μέριμνα στα κοιμητήρια της Τάντας που ολοκληρώθηκαν στο τέλος του 2017 και τα παραλάβαμε από τον εργολάβο αρχές του 2018, επισκευές έγιναν στον Ναό των Εισοδίων της Ηλιουπόλεως, του Αγίου Παντελεήμονα στο Ελληνικό Νοσοκομείο αλλά και στο κοιμητήριο στο Σουέζ.


Εδώ οφείλουμε να τονίσουμε πως στο Σουέζ μετά την απόκτηση των σχετικών αδειών από την Ε.Κ.Κ, ανακαινίζεται πλήρως ο Ναός της Αγίας Αικατερίνης με προσωπική μέριμνα και πόρους που εξασφάλισε η Α.Θ.Μ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος ο Β! στον οποίο εκφράζουμε θερμές ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη.


Η Κοινωνική Πρόνοια

Στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας το 2018 η Ε.Κ.Κ διέθεσε 2,743,132 Λ.Αιγ για την στήριξη των παροίκων εντός Αιγύπτου, μια αύξηση της τάξεως του 19% από το 2017, ενώ η συνδρομή μας στον ΣΑΕ περιορίστηκε φέτος στις 200,000 Λ.Αιγ περίπου, καθώς για ένα μεγάλο διάστημα δεν στέλναμε εμβάσματα λόγω των καταγγελιών.

Στην ίδια εφορεία υπάγεται και ο οίκος ευγηρίας της Ε.Κ.Κ αγκαλιάζοντας του Αιγυπτιώτες συμπαροίκους μας αλλά και Αιγύπτιους τροφίμους. Με την διαχειριστική κίνηση που κάναμε προ δεκαετίας ο οίκος ευγηρίας μας δεν αποτελεί ελλειμματική οικονομική μονάδα αντίθετα είναι ελαφρώς προσοδοφόρα, συμβάλλοντας με 151,242 Λ.Αιγ (+33% από το 2017) στον γενικό ισολογισμό μας.

Τον τομέα Πρόνοιας και Οίκου ευγηρίας ηγείται ο κ. Ανδρέας Ρούσσος με Αναπληρωτή τον κ. Ανδρέα Γιόσρυ και συμμετέχει και ο κ. Μ. Γκρουνστέιν.


Βασικός πυλώνας της Ε.Κ.Κ το Ελληνικό Νοσοκομείο

Ο βασικός πυλώνας της Ε.Κ.Κ το Ελληνικό Νοσοκομείο συνέχισε την ανοδική του πορεία υλοποιώντας ένα όνειρο να ξεπεράσει το φράγμα των 5 εκατομμυρίων λιρών σε πλεόνασμα. Όντως το φετινό πλεόνασμα των 5,048,516 Λ.Αιγ υπήρξε ο στυλοβάτης των οικονομικών μας.

Το πλεόνασμα αυτό υλοποιήθηκε ολοκληρώνοντας παράλληλα και πολλά μικρά αλλά ουσιαστικά έργα εντός του χώρου του Ε.Ν.Κ, αλλά και με την πρόσθεση αναγκαίου εξοπλισμού, ενδεικτικά αναφέρουμε μονάδα κινητής αιμοκάθαρσης για τα άτομα που βρίσκονται στην εντατική και διάφορα άλλα.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως λίγα χρόνια πριν το 2012 και 2013,
όταν διοικούσε το νοσοκομείο ο κ. Ζόρζ Νικόλα Καντζιλιέρης – που από εργαζόμενος στην Ε.Κ.Κ έγινε ο βασικός καταγγέλλων της Ε.Κ.Κ – το πλεόνασμα του ΕΝΚ ήταν 84,695 Λ.Αιγ και 92,756 Λ.Αιγ!

Τον τομέα ηγείται ο δραστήριος και ικανότατος κ. Α. Ιορδανίδης με Αναπληρωτή τον κ. Ανδρέα Γιόσρι συμμετέχει και ο κ. Στέλιος Χαλκιάς.


Άριστες αποδώσεις είχαν και τα άλλα προσοδοφόρα τμήματα της ΕΚ.Κ

Τα αστικά κτήματα που συνολικά με τις δωρεές έφθασαν σε πλεόνασμα 2,450,779 Λ.Αιγ (+ 13% από το 2017). Τον τομέα ηγείται ο κ. Λεωνίδας Φοντριέ με Αναπληρωτή τον κ. Μιχάλη Γκρουνστέιν και συμμετέχουν οι κ.κ. Α. Ρούσσος και Στ. Χαλκιάς.

Το μεταφραστικό που παρουσίασε πλεόνασμα 1,031,164.84 (+ 13% από το 2017) και εδώ οφείλουμε να συγχαρούμε τον διευθυντή του τμήματος κ. Απόστολο Γυφτογεωργίου και όλο το προσωπικό για την υπέρβαση του ορίου του 1 εκατομμυρίου καθαρού πλεονάσματος. Τον τομέα ηγείται ο κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν με Αναπληρωτή την κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου και συμμετέχει ο κ. Λεωνίδας Φοντριέ.

Ο Ξενώνας με πλεόνασμα 191,707 Λ.Αιγ (+ 44% από το 2017) συνέβαλε θετικά στα οικονομικά της Ε.Κ.Κ . Τον τομέα ηγείται ο κ. Ανδρέας Ρούσσος με Αναπληρωτή τον κ. Μιχάλη Γκρουνστέιν και συμμετέχει ο κ. Λεωνίδας Φοντριέ.

Η Ελληνική Κοινότητα δεν κώφευσε στην στήριξη των Ελληνικών σωματείων και οργανώσεων εντός Αιγύπτου που επιδεικνύουν ουσιαστικό έργο στην παροικία διαθέτοντας περίπου 400,000 Λ.Αιγ για τον σκοπό αυτό, τόσο για τα φιλανθρωπικά αλλά και τις δραστηριότητες της νεολαίας. Τον τομέα ηγείται η κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου με Αναπληρωτή τον κ. Αντώνη Ιορδανίδη και συμμετέχουν οι κ.κ. Β. Πολίτη-Ζουέ και Στ. Χαλκιάς.

Σεβόμενοι πάντα την ιστορία και τον πολιτισμό μας το ιστορικό αρχείο της Ε.Κ.Κ διατέθηκε στην διάθεση των στελεχών του υπουργείου Μετανάστευσης και Διασποράς της Αιγύπτου για τις ανάγκες υλικού για το πρόγραμμα Νόστος που υλοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2018. Σχετικές ευχαριστήριες επιστολές δημοσιεύουμε στον έντυπο απολογισμό μας, τόσο εκ μέρους της Αιγυπτιακής όσο και της Ελληνικής Κυβέρνησης για την συμβολή μας στον Νόστο και όχι μόνο.

Η φροντίδα μας βέβαια για την προβολή της Ελλάδος στην Αίγυπτο αλλά και της Αιγύπτου στη Ελλάδα και διεθνώς υπήρξε ουσιαστική και με τις εκδόσεις μας, στο εβδομαδιαίο «Νέο Φως» όσο και στην ιστοσελίδα μας, και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που το 2018 απέκτησε νέα συνεργάτη υπεύθυνη για την επικοινωνιακή πολιτική της Ε.Κ.Κ την Δημοσιογράφο κ. Κ. Τσιμπλάκη.

Η Ε.Κ.Κ εξέδωσε φέτος και ένα εξειδικευμένο βιβλίο για την Ελληνική Αρχιτεκτονική στο Ελληνικό τετράγωνο της Αλεξάνδρειας που συνέγραψε ο Αιγυπτιώτης Δρ. Ν. Σφήκας με τίτλο από τον Καβάφη στον Μέγα Αλέξανδρο, και συνέβαλε στην έκδοση του σχολικού περιοδικού Κόρινα της Μ. Αδαμαντίδου μαζί με το ΣΕΚ αναδεικνύοντας την υψηλή ποιότητα εκπαίδευσης και την πλούσια σχολική ζωή που χαρακτήρισαν το Αχιλλοπούλειο Παρθεναγωγείο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου. Τον τομέα ηγείται η κ. Βίλλυ Πολίτη – Ζουέ με Αναπληρωτή τον κ. Ανδρέα Ρούσσο και συμμετέχει ο κ. Ανδρέας Γιόσρι.


Παράλληλα, η δυναμική παρουσία μας μέσω του Ελληνικού πολιτιστικού κέντρου (ΕΠΚΚ) σε πολλές εκδηλώσεις συμπληρώνει την διάσταση αυτή του κοινοτικού μας έργου. Στον Διευθυντή κ. Χ Παπαδόπουλο και την Οικονομική Διευθύντρια κ. Κων/να Γεδεών εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες μας καθώς και στους εκπαιδευτικού μας
που διαδίδουν την Ελληνική γλώσσα στους αδελφούς μας Αιγύπτιους.


Τον τομέα ηγείται ο κ. Α. Ιορδανίδης με Αναπληρωτή την κ. Βίλλυ Πολίτη – Ζουέ και συμμετέχει ο κ. Στέλιος Χαλκιάς. Μεγάλο φόρτο σήκωσαν και τα υποστηρικτικά τμήματα της Ε.Κ.Κ τόσο το Νομικό τμήμα λόγω της απαράδεκτης κακοήθειας των καταγγελιών Τον τομέα ηγείται η κ. Βίλλυ Πολίτη – Ζουέ με Αναπληρωτή τον κ. Ανδρέα Ρούσσο και συμμετέχει ο κ. Λεωνίδας Φοντριέ.

Φυσικά και το Τεχνικό τμήμα έκανε τεράστιες προσπάθειες και επιτυχίες με τα πολλά μικρά – κυρίως συντήρησης αλλά και μεγάλα έργα μας. Τον τομέα ηγείται ο κ. Στέλιος Χαλκιάς με Αναπληρωτή τον κ. Μιχάλη Γκρουνστέιν και συμμετέχει ο κ. Ανδρέας Γιόσρι.

Η μέριμνα μας για την Ελληνική παιδεία στην Αίγυπτο παραμένει βασικός στόχος μας! Το σχολείο μας αν και 4θέσιο από το υπουργείο στην Ελλάδα λειτούργησε ως 6θέσιο λόγω επιπρόσθετων συμβάσεων με Ελληνίδες εκπαιδευτικούς, ενώ ενισχύθηκε και το διδακτικό προσωπικό στην Αραβική γλώσσα.

Πρωτοποριακή υπήρξε και η πρωτοβουλία της Ε.Κ.Κ να επισκεφτεί στην Ελλάδα τόσο την ΔΟΕ όσο και την ΟΛΜΕ για να συζητήσουν 13 προτάσεις που στόχευε να καταθέσει η Ε.Κ.Κ στα πολιτικά κόμματα για τη Ελληνόφωνη παιδεία στο εξωτερικό. Αφού ολοκληρώσαμε τις επαφές σε δεύτερο ταξίδι έγινε συνάντηση με όλα τα δημοκρατικά κόμματα της Βουλής και κατατέθηκαν οι προτάσεις μας, ενώ έτυχαν ιδιαίτερης προσοχής και από την ηγεσία του Υπουργείου παιδείας της Ελλάδος.


Για την Ελληνική παιδεία η Ε.Κ.Κ διέθεσε το τεράστιο ποσό των 2,619,764 egp


Για την Ελληνική παιδεία η Ε.Κ.Κ διέθεσε το τεράστιο ποσό των 2,619,764 Λ.Αιγ και φυσικά θα συνεχίσει να το πράττει καθώς το θεωρεί Εθνικό καθήκον.

Λαμβάνοντας πάντα υπόψη μας τις τρέχουσες αλλαγές στην δομή της παροικίας μας με τους μεικτούς γάμους και την αλλαγή της μητρικής γλώσσας από Ελληνική σε Αραβική στις οικογένειες των παιδιών στο δημοτικό αλλά και της αλλαγής των νόμων της εκπαίδευσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αίγυπτο, έχει γίνει επιτακτική η ανάγκη να εξεταστούν διάφορες εναλλακτικές προτάσεις που να εφαρμοστούν σταδιακά, εξασφαλίζοντας την βιωσιμότητα της Ελληνόφωνης εκπαίδευσης στο Κάιρο και την αναβάθμιση της ακλουθώντας την γενικότερη αναβάθμιση της παιδείας που συντελείται στην Αίγυπτο.

Τον τομέα ηγείται ο ομιλών με Αναπληρωτή τον κ. Μιχάλη Γκρουνστέιν και συμμετέχουν οι κ.κ. Α. Γιόσρι και Α. Ρούσσος.


Κλείνοντας τον σύντομο απολογισμό μας για τα πεπραγμένα του 2018 θα πρέπει να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσοι βοήθησαν στην υλοποίηση του έργου της Ε.Κ.Κ τα μέλη των εφορειών, ιδιαιτέρως την διευθύντρια της ΕΚΚ κ. Ιωάννα Καρδάση, τους διευθυντές όλων των ιδρυμάτων μας, των τμημάτων μας και των δραστηριοτήτων μας, μαζί με τους πάνω από 400
εργαζόμενους του οργανισμού μας, έναν – έναν που χωρίς την δική τους εργασία και προσπάθεια δεν θα είχαμε αυτό το άριστο αποτέλεσμα.


Φυσικά δεν θα παραλείψω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου της Δ.Ε για την στήριξη και ομόνοια με την οποία συνεργαζόμαστε αλλά και την προσπάθεια και θυσία που κάνουν όλοι τους από τον προσωπικό τους χρόνο για το καλό του Ελληνισμού του Καΐρου.


Χρ. Καβαλής: Η Ε.Κ.Κ δεν φοβάται από τις προσπάθειες σπίλωσης υπολήψεων μέσω σκευωριών

Στέλνουμε τέλος ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις πως η Ε.Κ.Κ, εγώ προσωπικά και η Δ.Ε ούτε σκιαζόμαστε από τις προσπάθειες σπίλωσης υπολήψεων μέσω σκευωριών, ούτε μέσω αποστολής τηλεφωνικών μηνυμάτων από ανώνυμους αριθμούς ούτε μέσω επιστολών προς παροίκους με αποστολέα δήθεν την Ε.Κ.Κ, ούτε ακόμα και από δικαστικές διαδικασίες, γιατί γνωρίζουμε πως ζούμε σε κράτος δικαίου και όλες οι πράξεις μας τελικά – αργά ή γρήγορα – θα αποδειχτούν ορθές και σύννομες.


Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου το 2018 σε αριθμούς (pdf)

2019-EKK-TGS-Y18-2652019-final

Αρέσει σε %d bloggers: