Στις 9 Ιουνίου, την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων (World Archives Day), την τιμητική του έχει και το Αρχείο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου. Πρόκειται για την κιβωτό ιστορίας του Ελληνισμού του Καϊρου και του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού.

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων κάθε χρόνο στις 9 Ιουνίου, είναι μια σημαντική ευκαιρία για τους αρχειονόμους και όλους τους επιστήμονες της πληροφόρησης να αναδείξουν τη χρησιμότητα των αρχείων να παρακινήσουν τους πολίτες να ανακαλύψουν και να γνωρίσουν τον πλούτο που φυλάσσεται στα αρχεία και να έρθουν σε επαφή με αυτό το συναρπαστικό χώρο, στον οποίο απόκεινται μοναδικά τεκμήρια πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το Νοέμβριο του 2007 το Διεθνές Συμβούλιο των Αρχείων στην ετήσια γενική του συνέλευση αποφάσισε να καθιερώσει την 9η Ιουνίου ως Διεθνή Ημέρα των Αρχείων. Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής δεν ήταν τυχαία: Στις 9 Ιουνίου 1948 ιδρύθηκε το Διεθνές Συμβούλιο των Αρχείων υπό την αιγίδα της UNESCO. Ο πρώτος πρόεδρος του ήταν ο Σαρλ Σαμαράν, γενικός διευθυντής των Εθνικών Αρχείων της Γαλλίας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων, παρουσιάζουμε αφιερώματα και ρεπορτάζ που αφορούν στο Αρχείο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

Η ιστορία των Αιγυπτιωτών μέσα από σπάνια ντοκουμέντα του αρχείου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου (Photos)

Το Αρχείο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου άνοιξε τις πύλες του στις Προξενικές Αρχές (Photos)

Τι είδε η κάμερα του Nile TV στο Ιστορικό Αρχείο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου

*Στην κεντρική φωτογραφία η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχειων κ. Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, ξεναγεί την Μεγάλη Ευεργέτιδα της Ε.Κ.Κ κ. Αικατερίνη Σοφιανού Μπελεφάντη και τον πολιτικό μηχανικό – υπεύθυνο για την αποακτάσταση του Ι.Ν των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης κ.Μιχάλη Μπίσκο, στα Αρχεία.

Αρέσει σε %d bloggers: