Άνοιξαν τρεις νέοι σταθμοί του μετρό στην Ηλιούπολη
17/06/2019
Σύσκεψη με τα σωματεία για το συντονισμό έργου και προσφοράς υπό τον Χρ. Καβαλή
18/06/2019
Show all

Falafel: H google αφιέρωσε το σημερινό της doodle στο πιο δημοφιλές street food της Μέσης Ανατολής (Video / Photo)

H google πρωτοτύπησε σήμερα και αφιέρωσε το doodle της στο πιο δημοφιλές street food της Μέσης Ανατολής, το falafel.

Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι εδέσματα φτιαγμένα από άλευρο ρεβιθιών, από κουκιά ή συνδυασμό και των δύο. Είναι παραδοσιακό πιάτο της μεσανατολικής κουζίνας, που πιθανότατα προέρχεται από την Αίγυπτο.

Συνήθως σερβίρεται μέσα σε αραβική πίτα, που μοιάζει με φάκελο, ή τυλιγμένα σε ένα είδος αρτοσκευάσματος που ονομάζεται ταμπούν κα μοιάζει με τορτίγια.

Τα φαλάφελ είναι τυπικό συστατικό της μεσανατολίτικης κουζίνας και διατίθενται παντού σε όλον τον κόσμο ως υποκατάστατα του κρέατος και «φαγητό στο χέρι» από πλανόδιους.

Η λέξη φαλάφελ προέρχεται από την αραβική falāfil που είναι ο πληθυντικός της filfll που σημαίνει «πιπεριά». Η λέξη είναι διαδεδομένη και συναντάται σε άλλες γλώσσες όπως στην περσική pilpil, από τα σανσκριτικά ως pippalī που σημαίνει «μακριά πιπεριά»• ή την προγενέστερη *filfal από την αραμαϊκή pilpāl που σημαίνει «μικρό στρογγυλό πράγμα, σαν κόκκος πιπεριού» και παράγεται από την palpēl, «στρογγυλό, ρολό». Επομένως η λέξη φαλάφελ από προέλευσης σημαίνει «ρολάκια, μικρά μπαλάκια».

Ένα λεξικό της Κοπτικής γλώσσας προτείνει μία κοπτική προέλευση μέσω της ανεπίσημης φράσης pha la phel (Φα Λα Φελ), που σημαίνει «έχει πολλά φασόλια»• ωστόσο, στο Κοπτικό Ετυμολογικό Λεξικό δεν υπάρχει καταχώρηση της λέξης.

Η λέξη falāfil έχει ενσωματωθεί σε πολλές γλώσσες σε όλον τον κόσμο ως ονομασία αυτού του φαγητού. Είναι επισημοποιημένη από το 1941.

Η προέλευση των φαλάφελ είναι αμφιλεγόμενη. Η ευρέως επικρατέστερη θεωρία είναι ότι το πιάτο εφευρέθηκε στην Αίγυπτο πριν από περίπου 1000 χρόνια από Κόπτες, που τα έτρωγαν ως υποκατάστατα κρέατος τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Από την Αλεξάνδρεια έγινε εξαγωγή του πιάτου και της ονομασίας του προς άλλες μεσανατολίτικες περιοχές. Το πιάτο αργότερα μετακινήθηκε βόρεια προς το Λεβάντε, όπου τα ρεβίθια αντικαταστάθηκαν από κουκιά. Εικάζεται, ότι η ιστορία τους χρονολογείται από τον καιρό της Αρχαίας Αιγύπτου.

Αρέσει σε %d bloggers: