Συγχωνεύσεις, αλλαγές επικεφαλών, ρόλων και θέσεων έφερε ο «ανασχηματισμός» στις Εφορείες της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.
Ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστος Καβαλής, μετά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση εισηγήθηκε την αλλαγή των προϊσταμένων στις εφορείες και τις επιτροπές.
Στόχος του κ. Καβαλή, ήταν να συγχωνευθούν οι εφορείες που δεν υπήρξε έργο σε εξέλιξη και παράλληλα να αναδιανεμηθούν ρόλοι, με στόχο την ανανέωση, τη διεύρυνση της εμπειρίας των στελεχών και της χάραξης έργου πνοής.
Το Αρχείο μεταφέρθηκε από την Εφορεία Αρχείου, Νέου Φωτός και Εκδόσεων, στην Εφορεία Μεταφραστικού λόγω της εγγύτητας των γραφείων των δύο υπηρεσιών, οι οποίες στεγάζονται στο ίδιο κτήριο.
Στόχος του κ. Καβαλή ήταν να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Εφορεία Εκδόσεων, η οποία διευρύνεται και έχει ρόλο πλέον και στη διοργάνωση των πολιτιστικών για τα οποία η Ε.Κ.Κ φιλοδοξεί να δώσει έμφαση, ιδιαίτερα δε λόγω των επικείμενων εγκαινίων του Ι.Ν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Νέο διευρυμένο ρόλο αποκτά και η Επιτροπή τεχνικών θεμάτων, η οποία πλέον έχει αρμοδιότητες που αφορούν και τη συντήρηση κτηρίων. Διευρυμένο ρόλο έχει και η επιτροπή οικονομικών που πλέον θα ασχολείται και με τον μελλοντικό σχεδιασμό. Ασχολείται δηλαδή με τα έργα πνοής της Ε.Κ.Κ.
Εφορείες που έχουν διαφορετικές θεματολογίες θα μπορούν να συνεδριάζουν μία φορά με το ένα αντικείμενο και την επόμενη με το άλλο. Παράδειγμα στην Εφορεία Μεταφραστικού και Αρχείου θα γίνεται συνεδρίαση τον μήνα Α (ενδεικτική αναφορά) για θέματα μεταφραστικού και τον μήνα Β (επίσης ενδεικτική αναφορά) για θέματα αρχείου. Η ίδια διαδικασία προβλέπεται και για την Εφορεία Υγείας και Οίκου Ευγηρίας, Επικοινωνίας και Πολιτισμού κοκ.
Ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστος Καβαλής απευθυνόμενος προς όλα τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής, είπε πως σύμφωνα με το καταστατικό οι εφορείες καλούνται μια φορά τον μήνα, και αν δεν καλέσει ο Προϊστάμενος καλεί ο Αναπληρωτής και πάλι αν δεν καλεστεί η εφορεία ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ θα τις καλεί.
Αν δεν υπάρχουν νέα θέματα θα αξιολογεί η εφορεία τα όσα έγιναν και θα βάζει στόχους για την επόμενη εφορεία. Οι επιτροπές συνεδριάζουν όποτε υπάρχει ανάγκη καθώς δεν έχουν την δομή της εφορείας.
Μετά τον «ανασχηματισμό» στην Ε.Κ.Κ οι Εφορείες ανέρχονται σε οκτώ και οι επιτροπές σε τρεις.
Εφορεία Ναών και Κοιμητηρίων: Χρυσάνθη Σκουφαρίδου – Στέλιος Χαλκιάς – Αντώνης Ιορδανίδης.
Εφορεία Παιδείας: Μιχάλης Γκρουνστέιν – Ανδρέας Ρούσσος – Ανδρέας Γιόσρι.
Εφορεία Υγείας και Οίκου ευγηρίας: Α. Ιορδανίδης – Α. Γιόσρι – Στ. Χαλκιάς.
Εφορεία Πρόνοιας: Α. Γιόσρι – Α. Ρούσσος – Μ. Γκρουνστέιν.
Εφορεία Νεολαίας: Χρ. Σκουφαρίδου – Βίλλυ Πολίτη Ζουέ – Στ. Χαλκιάς.
Εφορεία Ακινήτων: Λεωνίδας Φοντριέ – Μ. Γκρουνστέιν – Α. Ρούσσος -Στ. Χαλκιάς.
Εφορεία Μεταφραστικού και Αρχείου: Χρήστος Καβαλής – Χρ. Σκουφαρίδου – Μ. Γκρουνστέιν.
Εφορεία Επικοινωνίας και Πολιτισμού: Β. Πολίτη Ζουέ – Α. Ιορδανίδης – Λ. Φοντριέ
Επιτροπή Οικονομικών και μελλοντικού σχεδιασμού: Χρήστος Καβαλής – Α. Ιορδανίδης – Χρ. Σκουφαρίδου.
Επιτροπή Ξενώνα: Α. Ρούσσος – Μ. Γκρουνστέιν – Λ. Φοντριέ.
Επιτροπή Τεχνικών και Συντήρησης: Στ. Χαλκιάς – Α. Ρούσσος – Α. Γιόσρι.
Επίσης ορίσθηκαν μέλη για το Δ.Σ. του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου (Ε.Π.Κ.Κ) οι κ.κ. Χρήστος Καβαλής – Χρυσάνθη Σκουφαρίδου – Αντώνης Ιορδανίδης – Βίλλυ Πολίτη Ζουέ – Λεωνίδας Φοντριέ.
Τα νομικά θέματα και τα θέματα των μελών θα εποπτεύει η επόπτης γραφείων και όπου χρειάζεται θα συνεργάζεται με τους προϊστάμενους των εφορειών που τους αφορούν τα νομικά θέματα, ενώ για τα μέλη αφού θα ελέγχει η γραμματεία τα σχετικά έγγραφα θα τα αξιολογεί και θα εισηγείται στην Δ.Ε την σχετική απόφαση.
*Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στο “Νέο Φως” στις 24.6.19.