thumbnail of 0701
Νέο Φως 1.7.19
01/07/2019
Συνάντηση Καβαλή – Κουίκ στο Υπουργείο Εξωτερικών
02/07/2019
Show all

Αγ. Αικατερίνη – Σουέζ: Ο Πατριάρχης Θεόδωρος στο ναό που ανακαινίζει ο Ναγκίμπ Σαουΐρις (Photos / Photos)

patriarxis-souez

Μπορεί ο Ελληνισμός και οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί στην Νειλοχώρα να συρρικνώνονται, όμως το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας με επικεφαλής τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ.Θεόδωρο Β΄, προσπαθεί να παραμένουν όλοι οι Ιεροί Ναοί ανοιχτοί και να τελείται η Θεία Λειτουργία.

Η μελογοπρέπειά τους μαρτυρεί το ένδοξο παρελθόν αλλά και την μεγάλη ευλάβεια των προγόνων μας. Εισερχόμενος σε έναν τέτοιο λαμπρό οικοδόμημα αυθόρμητα έρχεται στην σκέψη σου η φράση από το τροπάριο “Εν τώ ναώ εστώτες της δόξης σου εν ουρανώ νομίζομεν εστάναι”.


Μύχιος πόθος του Μακαριωτάτου ήταν, μετά την εκ βάθρων ανακαίνιση του φάρου της Ορθοδοξίας στην Αίγυπτο, της ροτόντας της Ανατολής, της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάιρο και η εκ βάθρων ανακαίνιση του Ιερού Ναού της Αγίας Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης στην όμορφη πόλη του Σουέζ.

Η φθορά του χρόνου είχε προξενήσει σημαντικές φθορές στον Ιερό Ναό, με αποτέλεσμα όλο αυτό το οικοδόμημα να καταστεί σχεδόν ετοιμόρροπο. Η μεγάλη ευλάβεια του Αλεξανδρινού Προκαθημένου πρός την Αγία Αικατερίνη τον οδήγησε στην δύσκολη αναζήτηση οικονομικής βοήθειας για την ανακαίνιση του Ιερού Ναού.


Με την βοήθεια της Ελληνικής κοινότητας Καΐρου εξασφαλίσθηκε η σχετική άδεια από τις τοπικές αρχές και υπηρεσίες. Την χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου κατόπιν προσωπικής παρακλήσεως Του Μακαριωτάτου, ανέλαβε ο όμιλος των επιχειρήσεων Orasco. Ο πρόεδρος του ομίλου κ. Σαουΐρις εκτιμώντας το πρόσωπο του Μακαριωτάτου και την έντονη δραστηριότητά του ανταποκρίθηκε ευγενώς στο αίτημα. Το έργο ξεκίνησε και με γοργούς ρυθμούς προχωρά. Γίνεται η στερέωση του Ναού, η εσωτερική και εξωτερική του ανακαίνιση.


Η Α.Θ. Μακαριότης, συνοδευόμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικόδημο, Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου, επισκεύθηκε τον Ιερό Ναό και επιθεώρησε τα μέχρι σήμερα έργα που έχουν γίνει, εκφράζοντας την πλήρη ικανοποίησή Του. Από τον επιβλέποντα μηχανικό ενημερώθηκε για την εξέλιξη τους. Πληροφορίες: Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Διαβάστε επίσης για το Σουέζ:

Αποστολή, Σουέζ: Συγκλονιστικές εικόνες από τη γη των Αιγυπτιωτών – Τρισάγιο στο Ελληνορθόδοξο Κοιμητήριο (Video/Photos)

Σουέζ: Σκουπίδια και τρωκτικά στο ναό του Αγ. Γεωργίου – Αγωνιώδης προσπάθεια της Ε.Κ.Κ να σώσει το μνημείο (Photos)

Αρέσει σε %d bloggers: