Σπάνια Ιούλιο μήνα γίνονται εκλογές στην Ελλάδα. Τα μπάνια του λαού δεν τολμούσαν τις τελευταίες δεκαετίες οι πολιτικοί μας να τα διαταράξουν! Και να που έτσι ήρθαν τα πράγματα και έχουμε την Κυριακή 7 Ιουλίου 2019 εκλογές κατακαλόκαιρο.

Εκτός όμως αυτής της χαρακτηριστικής διαφοράς από τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, έχουμε και άλλες όπως η ψήφος των νέων, νέοι τομείς στις εκλογικές περιφέρειες κ.α, ένα μόνο δεν αλλάζει, η ψήφος των ομογενών!

Γράφει ο Χ. Θ. Καβαλής – Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου

Εκλογές έρχονται και φεύγουν, το πλαίσιο για την ψήφο των ομογενών δεν αλλάζει, λες και έχει «κατάρα» αυτή η αλλαγή!

Ας εστιάσουμε όμως στο σοβαρό ζήτημα της ψήφου των ομογενών. Η απερχόμενη κυβέρνηση είχε ετοιμάσει το νομοσχέδιο, μόνο που το άφησε για το τέλος της τετραετίας και τελικά δεν πρόλαβε να το ψηφίσει.

Αυτό όμως καθ’ αυτό το γεγονός δηλαδή από ότι έμεινε για το τέλος της κυβερνητικής θητείας η ψήφιση του νομοσχεδίου (γιατί και η προετοιμασία και η συζήτηση του νομοσχεδίου πέρασε από χίλια μύρια κύματα) δείχνει ενδόμυχα πως οι έχοντες τη διακυβέρνηση της χώρας, ανεξαρτήτως κόμματος, διστάζουν να λύσουν αυτό το σημαντικό για εμάς ζήτημα.

Κατανοούμε πως την καθημερινότητα της Ελληνικής επικράτειας δεν την ζουν οι ομογενείς, κανείς όμως δεν είπε να αποφασίζουν οι ομογενείς για την καθημερινότητα, αλλά για την πατρίδα, εκεί δεν υπάρχουν λιγότερο και περισσότερο πατριώτες και δικαιούμαστε να συμμετέχουμε όλοι οι Έλληνες.

Αλλά και αντίστροφα, η στρατηγική να εκπροσωπηθεί η ομογένεια θα την κάνει να συμμετέχει πιο δυναμικά στα της πατρίδας με κριτήρια διαφορετικά από αυτά που κρίνουν οι διαμένοντες στην ελληνική επικράτεια, λιγότερο ίσως υποκειμενικά.

Παράλληλα, η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα και το μεταναστευτικό αν το δει κανείς σε βάθος χρόνου δίνει – με την σωστή στρατηγική – διεξόδους μέσω της ομογένειας.

Είναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη να μπει από νωρίς αυτό το νομοσχέδιο στην ατζέντα της νέας Κυβέρνησης, όποια και αν είναι αυτή.

Πάντως αν κάτι καλό έχει η 7η Ιουλίου ως ημέρα εκλογών στο θέμα που συζητάμε, είναι πως αρκετοί ομογενείς θα βρισκόμαστε στην Ελλάδα για διακοπές ή άλλες καλοκαιρινές υποχρεώσεις και έτσι τουλάχιστον περισσότεροι ομογενείς θα ψηφίσουν από τις προηγούμενες μη καλοκαιρινές εκλογές. Βέβαια για μας τους Αιγυπτιώτες δεν ισχύει αυτό αφού λόγω της εγγύτητας είμαστε πάντα στην Ελλάδα όταν γίνονται εκλογές και φυσικά όσοι μπορούν θα πάνε.

Έστω και έτσι λοιπόν μπορεί η αναμενόμενη αριθμητική άνοδος της ψήφου των ομογενών φέτος να λύσει την «κατάρα» και να αξιωθεί η νέα Βουλή να ψηφίσει το «ανεμοδαρμένο» νομοσχέδιο!

Εύχομαι λοιπόν καλή ψήφο σε αυτούς που θα ταξιδέψουν ή ήδη είναι στην Ελλάδα και στην Ελλάδα μια κυβέρνηση ισάξια των προκλήσεων που όσο θα αυξάνονται τόσο να δυναμώνει και να αντέχει.

Αρέσει σε %d bloggers: