Το Baron Empain Palace χτίστηκε το 1907 από τον Βέλγο βιομήχανο Edouard Empain και είναι ένα εμβληματικό κτήριο του Καΐρου και δη της Ηλιούπολης, ένα από τα προάστια που ζει η Αιγυπτιακή ελίτ.

Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει η αποκατάστασή και η Αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο να ολοκληρωθεί και να ανοίξει για το κοινό το 2020.


Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες έχει ξεκινήσει έντονη κριτική στα social media για την αποκατάσταση του παλατιού, καθώς όπως ισχυρίζονται πολλοί αλλάζει η αρχική του μορφή.

Το παλάτι χτίστηκε από το 1907 έως το 1911 από τον Βέλγο βιομήχανο Edouard Empain, ο οποίος επίσης ανέλαβε την κατασκευή του μετρό του Παρισιού. Τα τελευταία αποκαθίσταται καθώς ο χρόνος είχε αφήσει ορατά και αμείλικτα τα σημάδια πάνω του.

Ανάμεσα στους καταπράσινους κήπους της γειτονιάς Heliopolis, η οποία ιδρύθηκε από την Empain, το παλάτι είναι απόλυτα εναρμονισμένο με τα υπόλοιπα κτήρια. Έχει ξεχωριστό ντιζάιν, εμπνευσμένο από τους ναούς του Angkor Wat στην Καμπότζη και της Orissa στην Ινδία.

Ο βασικός πύργος του παλατιού λέγεται ότι είναι χτισμένος σε μια περιστρεφόμενη βάση και ακολουθεί την κίνηση του ήλιου. Εχει τη δυνατότητα δε να περιστρέφεται κατά 360 ° ακολουθώντας την πορεία του ήλιου, που τόσο λάτρευε ο Empain. Άλλωστε ο ίδιος ήταν αυτός που δημιούργησε το προάστιο της Ηλιούπολης, δίνοντάς της το όνομα της αρχαίας αιγυπτιακής Ηλιούπολη (δηλαδή της Πόλης του Ήλιου) .

Η Heliopolis ήταν ένα νέο προάστιο στις αρχές του 20ου αιώνα και σύντομα έγινε μια πολυτελής περιοχή, γειτονιά πολιτικών, διασημοτήτων, διάσημων αθλητών και πλούσιων οικογενειών.

Η κριτική

Ορισμένοι ασκούν κριτική για το ότι το παλάτι με την πρόοδο των εργασιών αποκατάστασης έχει χάσει τον ινδουιστικό χαρακτήρα του, που το έκανε τόσο ιδιαίτερο. Άλλοι πάλι ασκούν κριτική για το ότι χρησιμοποιήθηκε λευκό μάρμαρο στην πρόσοψή του, κάτι που δεν υπήρχε στο αρχικό κτήριο.

Ο υπουργός Αρχαιοτήτων Χάλεν Ελ-Ένανι, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, AFP, απέρριψε την κριτική που του ασκείται μέσω των social media, κάνοντας λόγο για fake news.

«Δεν άκουσα ούτε μια λέξη αλήθειας σε όλα αυτά τα σχόλια των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης», είπε χαρακτηριστικά.

Οι αρχές που είναι επιφορτισμένες με την αποκατάσταση δήλωσαν ότι τα αρχικά χρώματα του κτιρίου στην πραγματικότητα γίνονται σεβαστά και ότι χρόνια σκόνης είχαν δώσει την κοκκινωπή – τριανταφυλλένια απόχρωση, που είχαν συνηθίσει να βλέπουν οι άνθρωποι.

Ο στρατηγός Χισάμ Σαμίρ, ο οποίος είναι επικεφαλής του κλάδου μηχανικής του υπουργείου, είπε ότι τα χρώματα ήταν «σωστά και υποστηρίζονται από ιστορικές πηγές».

Η αποκατάσταση, η οποία ξεκίνησε το 2017 και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2019, γίνεται σε συνεργασία με τη βελγική κυβέρνηση και κοστίζει περίπου 6 εκατομμύρια δολαρίων.

Το ανακαινισμένο παλάτι έχει προγραμματιστεί να ανοίξει επισήμως και πάλι το 2020.

Αρέσει σε %d bloggers: