Το Μουσείο Ακενατόν – το οποίο ανακαινίζεται σήμερα – είναι το τρίτο μεγαλύτερο μουσείο στην Αίγυπτο και το μεγαλύτερο στην Άνω Αίγυπτο. Έχουν εγκατασταθεί σύγχρονες προθήκες και οι εργασίες στο εσωτερικό έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.

Οι εργασίες εκπονούνται τα τελευταία 15 χρόνια, αλλά είχαν σταματήσει την περίοδο της επανάστασης. Επί προεδρίας Αλ Σίσι ξεκίνησαν εκ νέου οι εργασίες και βρίσκονται στην τελική τους φάση. Η Egypt Today αποκαλύπτει πολύτιμες πληροφορίες για το μουσείο.

Πώς προέκυψε η ιδέα της κατασκευής του μουσείου;

Η ιδέα της ίδρυσης του μουσείου έγινε μέσω μιας συμφωνίας το 1979, που προωθούσε τη συνεργασία και την αδελφοσύνη μεταξύ της Minya και του Hildesheim. Στόχος τους ήταν να μιλήσουν στην ιστορία της πόλης “Okht Aton” (Αδελφή του Aton) στο Tel el-Amarna που ήταν μέρος της επαρχίας Minya και πρωτεύουσας της Αιγύπτου την εποχή εκείνη. Το μουσείο θεωρείται σημαντικός πολιτιστικός φάρος στην Άνω Αίγυπτο καθώς προβάλλει μία από τις σημαντικότερες περιόδους της Αιγύπτου, την βασιλεία του Ακενατόν, ο οποίος πέρασε σχεδόν 17 χρόνια στο Τελ Ελ-Αμάρνα με τη σύζυγό του Νεφερτίτη.

Πότε άρχισαν οι εργασίες κατασκευής του μουσείου;

Οι κατασκευές ξεκίνησαν το 2002 και σταμάτησαν μετά την επανάσταση. Η τρίτη φάση ολοκληρώθηκε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου Abdel Fatah al-Sisi το 2014. Η τρίτη φάση προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2019 και μετά θα ξεκινήσει το τέταρτο και τελικό στάδιο.

Πόσα χρήματα δαπανήθηκαν μέχρι σήμερα;

Περισσότερες από 150 εκατομ. Λίρες Αιγύπτου, είχαν δαπανηθεί για το μουσείο μέχρι την επανάσταση. Οι εργασίες συνεχίστηκαν μετά την επανάσταση του Ιανουαρίου όταν ο Ibrahim Mahlab κατόρθωσε να εξασφαλίσει 40 εκατομ. Λίρες Αιγύπτου το 2015, ενώ η γερμανική πλευρά υποσχέθηκε να προσφέρει άλλα 10 εκατομμύρια δολλάρια για να ολοκληρωθούν τα έργα του μουσείου.

Ποιο είναι το μέγεθός του;

Το μουσείο είναι χτισμένο σε 25 στρέμματα, ενώ το κύριο κτίριο εκτείνεται σε 5.000 τετραγωνικά μέτρα. Έχει δε τριγωνική μορφή. Είναι το μεγαλύτερο στην Άνω Αίγυπτο και το τρίτο μεγαλύτερο μουσείο στη χώρα. Έχει 16 αίθουσες με διάφορα εκθέματα, βιβλιοθήκη, αίθουσα συνεδρίων και θέατρο.

Το μουσείο θα περιλαμβάνει μόνο τα αντικείμενα του βασιλιά Ακενατόν;

Το μουσείο δεν περιλαμβάνει μόνο εκθέματα από το βασιλιά Ακενατόν και τον τάφο του, αλλά θα και πολλές αρχαιότητες από όλες τις ιστορικές εποχές.

Το μουσείο πως θα συμβάλλει στη διαφύλαξη του πολιτισμού;

Το μουσείο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ένα αρχαιολογικό κέντρο αποκατάστασης, το οποίο θα βοηθήσει τους φοιτητές της Σχολής Αρχαιολογίας και Καλών Τεχνών να μελετήσουν την τέχνη της αποκατάστασης των αρχαιοτήτων από τους ειδικούς. Επίσης, οι φοιτητές θα ενημερωθούν για την αναβίωση των εξαφανισμένων τεχνών στην επαρχία.

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται σήμερα τα έργα;

Η κατασκευή του εξωτερικού χώρου έχει τελειώσει, αλλά δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι τελικές συμφωνίες για την προβολή των αντικειμένων (και την ενδεχόμενη μεταφορά εκθεμάτων από άλλα μουσεία). Επίσης δεν έχουν επιλεγεί τα αντικείμενα που θα εκτεθούν από τη συλλογή των χιλιάδων ευρημάτων που φυλάσσονται στις αποθήκες.

Αρέσει σε %d bloggers: