Ο Σεπτέμβρης είναι και επίσημα ο μήνας που αρχίζει η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου (Ε.Κ.Κ) την δράση της για το δεύτερο και συντομότερο μέρος του έργου της εντός του έτους.

Γράφει ο Χρήστος Θ. Καβαλής – Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου

Η μοίρα είχε επιλέξει δύο χρόνια πριν, την παραμονή της αντίστοιχης περιόδου, την 31ηΑυγούστου 2017 να μας αφήσει για πάντα μια λαμπρή κυρία και μητέρα της παροικίας η Στέλλα Κυριάζη… ένας άνθρωπος που πάντα ήθελε να την περιβάλλει αγάπη καθώς αγάπη ήταν και αυτό που η ίδια απλόχερα έδινε παντού. Την θυμόμαστε πάντα και προσευχόμαστε να την καλύπτει με την αγάπη Του και το φως Του ο Χριστός μας. 

Η χρονιά μας λοιπόν αυτή παρότι άρχισε πολύ αισιόδοξα σε κοινοτικό επίπεδο, εξελίχθηκε αρκετά δύσκολα αρχικά λόγω της άδικης εξάμηνης σχεδόν δικαστικής μάχης της κοινότητας που βεβαία έληξε με την τελική και αμετάκλητη δικαίωση μας, αλλά και λόγω των πολλών απωλειών αγαπητών προσώπων που έχε ο καθένας τους είχε με τον τρόπο του αφήσει το στίγμα του στην παροικιακή μας ζωή.

Στα φύλλα του «Νέου Φωτός» που εκδώσαμε με τελευταίο αυτό της 1ης Ιουλίου 2019 (Φ716) πριν τις διακοπές αναφερθήκαμε στα πρόσωπα που μας άφησαν, εντός όμως της περιόδου των διακοπών έφυγε ένα αγαπητό πρόσωπο που η ζωή του όλη ήταν συνδεδεμένη με την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου. Έφυγε ο σεβαστός μας Αδαμάντιος Γεωργίου. Η απουσία του αφήνει ένα ακόμα κενό στην Ε.Κ.Κ καθώς η υπηρεσία του στην Ε.Κ.Κ ως ο μακροβιότερος διευθυντής γραφείων (32 έτη) αλλά και ως μέλος της Δ.Ε για 3 χρόνια και τέλος ως άμισθος σύμβουλος της Δ.Ε, από μόνη της εμπεριέχει τα πάντα. Αιωνία του η μνήμη και θερμά συλλυπητήρια στην αφοσιωμένη του σύζυγο και πολυαγαπημένη του κόρη και οικογένεια.

Ας φύγουμε όμως από την πικρή αλήθεια που δεν κρύβεται – πως καθημερινά γινόμαστε φτωχότεροι από αγαπητούς και άξιους ανθρώπους – και ας δούμε με ποιον τρόπο όσοι μένουμε οφείλουμε να κάνουμε το παν για την εμψύχωση των παροίκων και την εξασφάλιση με το έργο μας και την παρουσία μας, την απαραίτητη αισιοδοξία. Πριν όμως από αυτό οφείλουμε να αφιερώσουμε λίγες γραμμές για να αποχαιρετήσουμε τον αγαπητό μας Πρέσβη κ. Μιχάλη – Χρήστο Διάμεση εκφράζοντας τις ευχαριστίες μας για την περίοδο που υπηρέτησε στην Αίγυπτο. Ο κ. Διάμεσης αφήνει σε άριστο επίπεδο τις διμερείς σχέσεις Ελλάδος – Αιγύπτου και του ευχόμαστε από καρδιάς υγεία και δύναμη στη νέα του θέση στην Άγκυρα και ακόμα καλύτερες επιτυχίες στο υπερβολικά ευαίσθητο και νευραλγικό αυτό νέο του πόστο!

Στις 11 Σεπτεμβρίου κτυπάει το κουδούνι και αρχίζουν τα σχολεία μας. Στο Δημοτικό σχολείο τα βιβλία έχουν ήδη φθάσει από την Ελλάδα, οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί της Κοινότητας βρίσκονται ήδη στο Κάιρο, ο χώρος του σχολείου φρεσκαρίστηκε βάφτηκαν οι τάξεις και ο διάδρομος, οι τάξεις απέκτησαν φωτισμό LED, το κτήριο ψεκάστηκε τα δέντρα νοικοκυρεύτηκαν και είναι όλα έτοιμα για μια νέα δυναμική σχολική χρονιά. Αλλά στα εκπαιδευτικά έχουμε διάφορες νέες εκπλήξεις που θα δημοσιοποιηθούν σταδιακά και πιστεύουμε θα εντυπωσιάσουν.

Ο μεγάλος σταθμός για το 2019 θα είναι φυσικά για την Ε.Κ.Κ οι διήμερες εκδηλώσεις των Θυρανοιξίων του Κοινοτικού Ναού των Αγίων Κωνσταντίου και Ελένης στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου που θα γίνουν με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Το έργο που στοίχισε περίπου 12 εκατομμύρια λίρες είναι ένα έργο φαραωνικών διαστάσεων για την Κοινότητα και που χωρίς την συγχρηματοδότηση των μισών έργων από την μεγάλη ευεργέτιδα της ΕΚΚ την κ. Αικατερίνη Σοφιανού – Μπελεφάντη δεν θα το τολμούσαμε. Η βοήθεια της κ. Σοφιανού μας επέτρεψε όχι απλά να κάνουμε ένα φρεσκάρισμα του εξωτερικού κτηρίου όπως συνήθως γινόταν, αλλά να αλλάξει το όλο πλάνο και να αντιμετωπιστούν ουσιαστικές γενεσιουργές αιτίες με πλήρη αλλαγή του αποχετευτικού, με ολοκληρωμένο περιμετρικά του Ναού δίκτυο αποστράγγισης των  υπογείων υδάτων, με πλήρη εξωτερική και εσωτερική αποκατάσταση των ζημιών του χρόνου, των ηλεκτρολογικών αλλά και πρόσθεση κλιματισμού! Σήμερα η Ελληνική παροικία στο Κάιρο έχει τον Ναό που της ταιριάζει και της αξίζει. 

Ακολουθούν στις αρχές του Οκτωβρίου τα Καβάφεια ένας θεσμός ιδιαίτερης βαρύτητας, κοντά στα Καβάφεια θα γίνουν τα εγκαίνια και ο Αγιασμός των εξωτερικών ιατρείων του Ελληνικού Νοσοκομείου, σας θέλουμε όλους εκεί όχι βέβαια ως ασθενείς αλλά για να επιβεβαιώσετε και οι ίδιοι πως το ηλικίας 107 ετών Ελληνικό Κοινοτικό Νοσοκομείο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα σύγχρονα ιδιωτικά και πως ο προϊστάμενος και ταμίας της Ε.Κ.Κ κ. Α. Ιορδανίδης μαζί με τους σημερινούς συνεργάτες του έγραψε ιστορία!

Στις 16 Οκτωβρίου μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ  (19ο & 20ο αιώνα ) στην οποία θα συμμετέχουν τρεις Έλληνες και τρεις Αιγύπτιοι Επιστήμονες – Μελετητές. Θα ακούσουμε πολλές και ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και νομίζω δεν πρέπει να απουσιάσει κανείς, και ιδιαίτερα οι εκπαιδευτικοί και οι νέοι μας .

Για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο σειρά πολλών εκπλήξεων και παρουσιάσεων θα γεμίσουν την παροικιακή μας ζωή και θα ανακοινωθούν μέσω της Ε.Κ.Κ και αφού θα συντονιστούν όλα τα σωματεία μέσω της επιτροπής συντονισμού που πλέον καθιέρωσε η Ε.Κ.Κ να συνεδριάζει μαζί με όλα τα σωματεία.

Τελευταίο σε σειρά αλλά όχι σε σημασία είναι η είδηση πως στις 19.8.19 υπογράφτηκε ο νέος νόμος των σωματείων 149/2019. Με τους πιο αισιόδοξους υπολογισμούς αφού γίνουν οι τακτικές συνελεύσεις των Σωματείων τον Απρίλιο του 2020 με βάση το τρέχον καταστατικό, θα έχει εκδοθεί και ο εκτελεστικός νόμος οπότε και σε περίοδο ενός έτους, ίσως δηλαδή περίπου τον Απρίλιο του 2021 θα πρέπει να έχουν προσαρμοστεί όλα τα καταστατικά στις ρυθμίσεις του νέου νόμου, για όλα τα σωματεία, για να προκηρυχτούν μετέπειτα οι εκλογές για τα νέα Δ.Σ βάση των νέων καταστατικών. Η Ε.Κ.Κ όπως και το 2002 έτσι και αυτή την φορά θα προτείνει να συμπτυχθούν οι συνελεύσεις των σωματείων για τα καταστατικά σε μία κοινή συνέλευση και με κορμό ένα κοινό καταστατικό, διαφοροποιώντας το κάθε καταστατικό σε μερικά μόνο άρθρα ανάλογα της δράσης και φύσης τους. Αυτό λοιπόν αποτελεί ένα ανοικτό κάλεσμα σε όλα τα σωματεία αν το επιθυμούν να το υλοποιήσουμε. 

Σε αντίθεση λοιπόν των χαλεπών καιρών η Ε.Κ.Κ όπως θα συνειδητοποιήσατε πιο πάνω συνεχίζει και θα συνεχίσει την πορεία της διασπείροντας αισιοδοξία και όραμα μέσω έργων και όχι θεωριών προσβλέποντας πάντα σε ένα καλύτερο αύριο και αφήνοντας στο περιθώριο λιγοστές μικρόψυχες πράξεις που γίνονται και διασπείρονται από ακόμα πολύ μικρότερους ανθρώπους!

Καλή αρχή και συνέχεια.

Αρέσει σε %d bloggers: