Ψήφος αποδήμων: Συναντήσεις Κ. Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς
07/10/2019
Eκδήλωση για τους Έλληνες στην Αίγυπτο τον 20ο αιώνα
08/10/2019
Show all

Καβάφεια 2019: Ακούστε τις «Φωνές» στα αραβικά μελοποιημένες από το συγκρότημα του Χάλεντ Σαμς (Video / Photos)

Σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια πραγματοποιήθηκαν τα Καβάφεια 2019, που διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ), από την 1 ως τις 3 Οκτωβρίου. Η έναρξη των Καβαφείων έγινε στην Όπερα του Καΐρου με την απονομή των διεθνών λογοτεχνικών βραβείων Καβάφη στους Άχμεντ Μπεχίτ (ποίησης), Ετιντάλ Οσμάν (πεζογραφίας) και Γιούσεφ Ναφάλ (δοκιμίου) και συναυλία με τους Κώστα Θωμαΐδη, Ρίτα Αντωνοπούλου και Τάκη Φαραζή στο πιάνο ενώ το αιγυπτιακό συγκρότημα του Χάλεντ Σαμς ερμήνευσε για πρώτη φορά μελοποιημένη στα αιγυπτιακά αραβικά τις «Φωνές» του Καβάφη (μελοποίηση Κώστας Γανωτής, με τον Χάικ Γιαζιτζιάν στο ούτι και τον Νίκο Καλαντζάκο στα πλήκτρα).

Εκ μέρους της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου χαιρετισμό απεύθυνε η Προϊσταμένη της Εφορείας Ενημέρωσης και Πολιτιστικών κ. Βίλλυ Πολίτη Ζουέ.

«Εξοχότατε Κύριε Πρέσβη, εξοχότατοι, αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Εκ μέρους του Προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, σας καλωσορίζω σήμερα στα 15α Καβάφεια  με θέμα «Καβάφης: Πόλη, πολιτική, πολιτισμός». Τα Καβάφεια από το 1991, αποτελούν έναν θεσμό στη Χώρα του Νείλου που σκοπός τους είναι η ανάδειξη και προβολή των Ελληνικών γραμμάτων και τεχνών. Είναι μεγάλη η τιμή για μας τους Αιγυπτιώτες να τιμάμε στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια τον παγκοσμίου απήχησης Αλεξανδρινό ποιητή μας Κωνσταντίνο Π. Καβάφη, να προβάλουμε το έργο του, καθώς και τα έργα άλλων μεγάλων Ελλήνων ποιητών και λογοτεχνών, στην Αίγυπτο.

Αξίζει να τονίσουμε. ότι παράλληλα με τον θεσμό των Καβαφείων, το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου προβάλει καθημερινά στο Κάιρο την Ελληνική γλώσσα και τις τέχνες μέσω των μαθημάτων διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας και των διαφόρων πολιτιστικών δραστηριοτήτων του.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλεται σε όλους τους συντελεστές της διοργάνωσης των φετινών Καβαφείων και σας εύχομαι καλή επιτυχία στο Διεθνές Συμπόσιο που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες», είπε η κ. Βίλλυ Πολίτη Ζουέ.

Το παρών έδωσαν στην έναρξη των Καβαφείων ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο κ. Νίκος Γαρηλίδης, ο υφυπουργός Πολιτισμού για θέματα πολιτιστικών σχέσεων της Αιγύπτου Αμίρ Ναμπίχ, ο Ακόλουθος Άμυνας κ. Παρίσης Κανούτος, ο Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Αχιλλέας Μπικής, ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης εκ μέρους του ΔΣ του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστος Καβαλής, η Γενική Γραμματέας κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, η Επόπτρια Γραφείων της Ε.Κ.Κ κ. Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Λεωνίδας Φοντριέ. Επίσης, στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο κ. Γιάννης Μελαχροινούδης, ο οποίος ασχολείται με τα υψηλού επιπέδου πολιτιστικά δρώμενα στο Κάιρο.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος. Τη μετάφραση στα αραβικά έκανε ο κ. Σαμουήλ Μπισάρας, ο οποίος απέσπασε και ευχαριστήριο από το ΕΙΠ για την προσφορά του.

Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν διεθνές συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας με θέμα «Καβάφης: Πόλη, πολιτική, πολιτισμός» στο οποίο συμμετείχαν Έλληνες και ξένοι συγγραφείς και πανεπιστημιακοί.

Αρθρωμένο σε πέντε θεματικές ενότητες, συνέδριο κάλυψε θέματα για την πόλη και τον πολιτισμό (Αναστάσης Βιστωνίτης: Κ.Π. Καβάφης: Ποιητής της αγοράς και του μουσείου, Μπρους Ρόμπινς: Χωρίς βαρβάρους, Μέι Χαουάς: Γιατί θυμόμαστε τον Καβάφη;), την πόλη και την πολιτική (Μαρία Μπολέτση: Ίσως δεν έφθασεν ακόμη ο καιρός: Ξαναδιαβάζοντας τον πολιτικό Καβάφη πρωθύστερα, Παντελής Μπουκάλας: Η πολιτική χρήση της καβαφικής ποίησης, Δημήτρης Παπανικολάου: Ανθρωπότυποι και χρονάνθρωποι. Ο Καβάφης και η ηθική της πολιτειότητας, Αλαά Χάλεντ: Τα φαντάσματα του Καβάφη), για όψεις του Καβάφη (Κατερίνα Ηλιοπούλου: Ο Καβάφης και οι γενιές του μέλλοντος.

Η βιωματική σχέση των παιδιών με την ποίηση του Καβάφη μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία, Παναγιώτης Ιωαννίδης: Ο Καβάφης ανησυχεί για την υγεία του Σεγκόπουλου – δοκιμή επιστολογραφικής επιδημιολογίας, Ντοαά Σαλάμα: Εθνικό εναντίον φαντασιακού: Αισθητική ιθαγένεια στον Καβάφη, Σάχαρ Χαμούντα: Μελετώντας τον Καβάφη σε αιγυπτιακό πανεπιστήμιο), για τον Καβάφη και την κριτική (Άμρο Άλι: Θραύσματα της Αλεξάνδρειας του Καβάφη, Φοίβη Γιαννίση: Ο Τιθωνός στην πόλη, Μαρία Κακαβούλια: Οι γυναίκες στα ποιήματα του Καβάφη: Στερεότυπα και ανατροπές, Ιμάντ Αμπού Σάλεχ: Ένας ποιητής που φλερτάρει με την ανυπαρξία). Το συνέδριο έκλεισε με στρογγυλή τράπεζα με το θέμα «Ποίηση και πόλη», με τους Στάθη Γουργουρή, Μαρία Μπολέτση, Μπρους Ρόμπινς, Μέι Χαουάς, Γιώργο Χουλιάρα και συντονισμό του Κωνσταντίνου Τσουκαλά. Στο πλαίσιο των Καβαφείων λειτούργησε η έκθεση φωτογραφίας «Κρυφή μνήμη – Το Αβερώφειο Γυμνάσιο της Αλεξάνδρειας» της Μαρίας Στέφωση