O Ελληνισμός του Καΐρου υποδέχθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης 8 Οκτωβρίου, στην πρεσβευτική κατοικία στο Ζαμάλεκ, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκεί του επεφύλαξε θερμή υποδοχή ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Ν. Γαριλίδης και η Διαχειριστική Επιτροπή της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.
Ο Πρωθυπουργός με τη σύζυγό του Μαρέβα ξεναγήθηκαν στο εμβληματικό κτήριο της πρεσβευτικής κατοικίας και μίλησαν με εκπροσώπους παροικιακών σωματείων.
Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης, υποδέχθηκε εκτός από τον Πρόεδρο της Ε.Κ.Κ κ.Χρήστο Καβαλή, ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, η Γενική Γραμματέας κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, ο Ταμίας κ. Αντώνης Ιορδανίδης, η Επόπτρια Γραφείων κ. Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ. Ανδρέας Ρούσσος και Λεωνίδας Φοντριέ.
Για σχεδόν μισή ώρα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, κ. Χρήστος Καβαλής, ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για όλα τα φλέγοντα θέματα του Ελληνισμού της Αιγύπτου.
Ο κ. Καβαλής αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην υποστήριξη που παρείχε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στην Ελληνική Κοινότητα Καΐρου. «Δεν θα υπήρχε σήμερα χωρίς τον πατέρα σας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καβαλής. «Ήμουν 12 ετών όταν τον συνόδευσα στην πρώτη του επίσκεψη ως Υπουργού Εξωτερικών στο Κάιρο το 1980» απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης, ευχαριστώντας τον πρόεδρο της Ε.Κ.Κ.
«Θέλουμε να πιστεύουμε πως η μοίρα σας φέρνει να συνεχίσετε αυτό που το 1979 ξεκίνησε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ως υπουργός και το 1993 ως Πρωθυπουργός και συνέβαλε ριζικά στην συνέχεια της παρουσίας μας στην Αίγυπτο, που μετέπειτα αν και υπήρξε συνέχεια το 2005, δεν έχει υλοποιηθεί», του είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καβαλής. Ειδικότερα ο κ. Καβαλής ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, για την Ελληνική Παιδεία στην Αίγυπτο την οποία χαρακτήρισε ως την καλύτερη επένδυση για το μέλλον του Ελληνισμού στη Χώρα του Νείλου. Μίλησε για τα γραφειοκρατικά εμπόδια που οδηγούν στην υποβάθμιση της παρεχόμενης παιδείας με αποτέλεσμα οι πάροικοι να προσανατολίζονται σε άλλες λύσεις για τα παιδιά τους. Παρουσίασε δε το πακέτο προτάσεων που είχε δώσει από πέρυσι κλιμάκιο της Ε.Κ.Κ σε όλους τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.
Ο κ. Καβαλής, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, την ανάγκη να συμπεριληφθεί και η Αίγυπτος στις στρατηγικές περιοχές (όπως η Αλβανία και η Τουρκία) προκειμένου να προστατευτεί η ιστορική Ελληνική Κοινότητα.
Ο κ. Καβαλής αναφέρθηκε στο πρόβλημα της άδειας παραμονής που δεν λαμβάνουν ακόμη και όλοι όσοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Αίγυπτο μετά το 1952, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα.
«Εκ των πραγμάτων πολλοί Έλληνες πάροικοι που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Αίγυπτο, δεν έχουν μεγάλης διάρκειας άδεια παραμονής γεγονός που κάνει δύσκολη μέχρι αδύνατη τη σταδιοδρομία και την δραστηριοποίηση τους επιχειρηματικά ή της επανόδου στην Αίγυπτο», είπε ο πρόεδρος της Ε.Κ.Κ και τόνισε την ανάγκη να υπογραφεί διμερής συμφωνία με την Αίγυπτο στη βάση της αμοιβαιότητας για την παροχή άδειας παραμονής και εργασία για τους γεννηθέντες στην Αίγυπτο μετά το 1952.
Ο κ. Καβαλής αναφέρθηκε στην καθυστέρηση καταβολής των συντάξεων και ζήτησε την επανεξέταση του πλαισίου φορολογίας των συνταξιούχων εξωτερικού.
«…Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι του ΙΚΑ στην Ελλάδα δεν πληρώνουν καθόλου φόρο θεωρούμε άδικη και άνιση τη μεταχείριση των συνταξιούχων μας σε σχέση με τους υπόλοιπους συνταξιούχους στην Ελλάδα», είπε ο κ. Καβαλής προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Καβαλής στο Ελληνικό Νοσοκομείο της Ε.Κ.Κ και την ανάγκη να ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ. Έκανε αναδρομή στην ιστορία του νοσοκομείου και στην συμβολή του στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όπου νοσηλεύθηκαν στελέχη της Π.Α.
Αναφέρθηκε για το νόμο που ψηφίσθηκε στη Βουλή των Ελλήνων τον Αύγουστο του 2017 (Ν.4486 του Υπουργείου Υγείας ΦΕΚ 115/07.08.2017 Άρθρο 97, Παρ.5), τον οποίο υπερψήφισαν τα δύο μεγάλα κόμματα. Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο νόμο δίνεται η δυνατότητα σύνδεσης του Ελληνικού Νοσοκομείου Καΐρου με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των Αιγυπτιωτών που συνταξιοδοτούνται από το Ελληνικό Κράτος.
«Η υπογραφή της σχετικής σύμβασης όμως καθυστερεί καθώς τα συστήματα υγείας Ελλάδας και Αιγύπτου είναι δύσκολο να γίνουν συμβατά και ειδικά στην τιμολόγηση», τόνισε ο κ. Καβαλής.
Ο κ. Καβαλής, αναφέρθηκε στα Προξενικά τέλη για διαβατήρια και επικυρώσεις πιστοποιητικών, τα οποία είναι υπέρογκα για τον μέσο πάροικο ειδικά μετά την υποτίμηση του ντόπιου νομίσματος αλλά και στο πρόβλημα στελέχωσης των Ιδρυμάτων. Πρότεινε δε την στελέχωση των κομβικών θέσεων με μετακλητούς υπαλλήλους από την Ελλάδα.
Από την ενημέρωση του κ. Καβαλή προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας δεν έλειψε και η ιδιαίτερη αναφορά και στην ψήφο των ομογενών. Ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον της Ελληνικής ομογένειας της Αιγύπτου για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τη συμμετοχή στις εκλογές. «Η επιστολική ψήφος προφανώς λύνει ένα πάγιο αίτημα της ομογένειας και διευκολύνει το δικαίωμα του εκλέγειν, μας βρίσκει σύμφωνους και ευχόμαστε να βρεθεί η απαιτούμενη συναίνεση».
Ο κ. Καβαλής εξέφρασε στον Πρωθυπουργό τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του για την άμεση κάλυψη των κενών στην Αχιλλοπούλειο Σχολή Καΐρου και στην παράταση της απόσπασης των εκπαιδευτικών. Μίλησε δε με τα πλέον θερμά λόγια για την υφυπουργό Παιδείας κ. Σοφία Ζαχαράκη, η οποία αφουγκράστηκε και επίλυσε τα προβλήματα της Ε.Κ.Κ.
Στην ενημέρωση παραβρέθηκαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νικόλαος Δένδιας, η υπουργός Πολιτισμού κ.Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, η σύζυγος του Πρωθυπουργού Μαρέβα (η οποία έλκει την καταγωγή της από την Ιμπραημία και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ε.Κ.Κ), ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Ν. Γαριλίδης, η Α’ Σύμβουλος Πρεσβείας κ. Ελίνα Κυριακοπούλου, καθώς και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Γιώργος Δασκαλόπουλος, ο Πρόξενος κ. Αχιλλέας Μπικής, ο Γενικός Σύμβουλος Ο.Ε.Υ κ. Αθανάσιος Μακρανδρέου, ο Ακόλουθος Άμυναςπλοίαρχος Παρίσης Κανούτος, ο Σύμβουλος Τύπου της Πρεσβείας κ. Χρήστος Αποστολόπουλος, υπάλληλοι της Πρεσβείας και του Προξενείου.
Επίσης παραβρέθηκε η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Πορτ Σαΐντ κ. Θεοχάρους, εκ μέρους των παροικιακών σωματείων ο Πρόεδρος του ΕΝΟΚ κ. Γιώργος Χάγιατ, η Πρόεδρος της Φιλοπτώχου κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, ο κ. Ανδρέας Μαυρομάτης Πρόεδρος της εν Καΐρω Κυπριακής Αδελφότητας, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Στέγης Ηλιουπόλεως κ. Θωμάς Βαγιωνίτης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου κ. Νικόλας Βαδής, ο Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος και η Οικονομική Διευθύντρια κ. Κωνσταντίνα Γεδεών, ο Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας κ. Λάμπρος Μπενοβίας, ο Πρόεδρος του ΣΕΑΑΣ κ. Α. Καζαμίας, ο Πρόεδρος του ΠΑΟΚ κ. Ανδρέας Ρούσσος.