Χαιρετισμός του Υφ. ΥΠΕΞ Αντώνη Διαματάρη προς τον Απόδημο Ελληνισμό για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου
25/10/2019
thumbnail of 1028
Nέο Φως 28.10.19
28/10/2019
Show all

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας & Συμπόσιο Ιστορίας και Πολιτισμού Αλεξανδρείας – Λεμεσού

Δελτίο Τύπου Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων “Πτολεμαίος ο Α΄”

Το Σάββατο 26η Οκτωβρίου 2019, 18:30 μ. μ. στην Βίλλα της Αγγελικής Παναγιωτάτου, το εντευκτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων “Πτολεμαίος ο Α΄”, σε συνεργασία με το Παττίχειο Δη-μοτικὸ Μουσείο, Ιστορικό Αρχείο και Κέντρο Μελετών Λεμεσού πραγματοποιήθηκε μία τρίγλωσση (Ελ-ληνικά, Αραβικά και Αγγλικά), εκδήλωση σε δύο ενότητες -μια Πολιτιστικὴ και μία  Ἀκαδημαϊκή- με ενιαίο τίτλο: “Αλεξάνδρεια-Λεμεσός, δύο πόλεις σε ένα συνεχή Διάλογο”.

Στην αρχή της εκδήλωσης η δρ. Λιλίκα Θλιβήτου καλωσώρισε Ελληνικά, Αραβικα και Αγγλικά τους παρευρισκομένους και έκανε μία σύντομη αναφορά στους σκοποὺς της συνυπογραφής του Συνεδρίου κατά τον ακόλουθο τρόπο:

Όλοι σήμερα αισθανόμαστε μεγάλη τιμή, το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Συλλόγου μας στην Μεγάλη Πόλι της Αλεξάνδρειας. Δεν είναι μόνο επειδή έχουμε ανάμεσά μας τόσους πολλούς διακεκριμένους και αγαπημένους Κύπριους φίλους. Στις εκδηλώσεις μας πάντοτε προσκαλούμε τα μέλη της Κυπριακής Αδελφότητας στην Αλεξάνδρεια, και πολύ συχνά απολαμβάνουμε διαλέξεις Κυπρίων επιστημόνων και ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών.

Η μεγάλη τιμή και χαρά που σήμερα αισθανόμαστε είναι αποτέλεσμα της παρουσίας ανάμεσά μας, εμπνευσμένων Κυπρίων φίλων μας.

Από κοινού οραματιζόμαστε να ξεπεράσουμε όσα τοπικά όρια χωρίζουν την Αλεξάνδρεια και τη Λεμεσό. Στοχεύμε στην ενδυνάμωση της πολιτιστικής μας ταυτότητας και αδελφοσύνης μέσα από ένα κοινό τρόπος δράσης, ασχέτως αν ζούμε στην Αίγυπτο, την Κύπρο ή την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια του σημερινού Συμποσίου θα υπογραφεί ένα Μνημόνιο συνεργασίας και συναντίληψης μεταξύ του Συλλόγου μας και του Παττιχείου Δημοτικού Μουσείου, του Ιστορικού Αρχείου και του Κέντρου Μελετών της Λεμεσού. Βασιζόμενοι στην πολιτιστική μας ταυτότητα, σκοπεύουμε με το μνημόνιο αυτό να εμβαθύνουμε τις υπάρχουσες εξαίρετες προσωπικές μας σχέσεις, όπως και τις κοινές, ιστορικές και πολιτιστικές σχέσεις των λαών και των χωρών μας.

Σε πολιτιστικό επίπεδο, το σημερινό Συμπόσιο και το Μνημόνιο αποτελούν ενα εφαλτήριο για μία πολύπλευρη συνεργατική προσπάθεια, αναπόσπαστο μέρος ενός ευρυτέρου πλαισίου. Aυτό από σήμερα καθιέρωσαν απ κοινού ο Αξιότιμος Κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας κ… και ο Αξιότιμος Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νικόλαος Νικολαΐδης. Ολες αυτές οι προσπάθειες ενισχύουν πολύπλευρα τις ήδη διαχρονικές άριστες φιλικές σχέσεις μεταξύ Λεμεσού και Αλεξάνδρειας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας.

Ένα ελπιδοφόρο κεφάλαιο ανοίγει σήμερα· κατά πρώτον το οφείλουμε αυτό στην εμπνευσμένη πρωτοβουλία που ανέλαβε η αυτού έξοχότης ο Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Abdel Fattah alSisi, ο οποίος προσφάτως εγκαινίασε το πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ», για την διευκόλυνση της επιστροφής στις προγονικές τους ρίζες όλων των, εκτός Αιγύπτου διαβιούντων, Ελλήνων και Κυπρίων Αιγυπτιωτών.

Αποτελεί αναντίρρητα θαυμαστό γεγονός οτι κατά ένα μοναδικό τρόπο για την ανθρώπινη ιστορία, τα τρία μας έθνη, οι λαοί και οι ηγέτες μας, συμβιώνουμε αρμονικά και δημιουργικά εδώ και χιλιάδες τώρα χρόνια, γύρω από τον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Είμαστε πάντα ενωμένοι με σχέσεις ανυπόκριτης φιλίας και αρραγούς σταθερότητας. Διαβιούμε ειρηνικά ως ένα έθνος κα μία οικογένεια, στο πιο κρίσιμο γεωστρατηγικό σημείο του κόσμου, στο σημείο όπου όλοι ο άνθρωποι στην γη διαχωρίζουν τον Βορρά από τον Νότο και την Ανατολή από την Δύση.

Το μνημόνιο συνεργασίας και συναντίληψης που σήμερα υπογράφουμε, στοχεύει να βελτιώσει το παρόν μας και να δώσει πνοή και όραμα στο κοινό μας μέλλον· προσβλέπει στην ενίσχυση και εμβάθυνση της εμπειρίας μας όπως αυτή πηγάζει από την μελέτη της χιλιάδων χρόνων κοινής μας ανθρωπιστικής παράδοσης και ιστορίας, τόσο προς δικό μας όφελος όσο και προς όφελος όλων των γειτόνων μας.

Θα ήθελα να καλέσω στο βήμα τον συνδιοργανωτή της σημερινής μας εκδήλωσης, καθηγητή κύριο Mimi Sophocleous προκειμένου να προεδρεύσει κα συντονίσει όσα μαζί με τους διακεκριμένους φίλους και συναδέλφους του έχουν προετοιμάσει με αγάπη και ευαισθησία, γνώση και εμπειρία.

Στην Συνέχεια ο καθηγητὴς Μ. Α. Σοφοκλέους επίσης προσφώνησε την εκδήλωσι και αρχικὰ έδωσε τον λόγο στους υψηλούς παρισταμένους, ο  οποίοι  και  προσφώνησαν την εκδήλωσι (με παράλληλη μετάφρασι στην Αραβική γλώσσα): α’ ο Πατριαρχικός Επίτροπος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυκρατιδος, κ. Νάρκισσος, εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου Β΄· β’ ο Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος, εκπρόσωπος του Μητροπολίτου Λεμεσού κ. Αθανασίου· γ’ ο Κυβερνήτης Ἀλεξανδρείας κ. Abdul Aziz Qansua· δ ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Ν. Νικολαΐδης· ε’ ὁ Γενικὸς Προξένος της Ελλάδας κ. Α. Κοτσιώνης.

Μετὰ ακολούθησε  η συνυπογραφὴ του Μνημονίου απὸ τους ἐκρποσώπους των    φορέων της εκδήλωσης, τὴν   δρ. Λ. Θλιβίτου, Πρόεδρο του Συλλόγου “Πτολεμαίος” της Αλεξανδρείας και τον Καθηγητὴ Μ. Α. Σοφοκλέους, Διευθυντὴ  του “Παττιχείου Δημοτικού Μουσείου” της Λεμεσού.

Στην πολιτιστικὴ ενότητα   προβλήθηκε   με δύο ομιλίες τὸ περιεχόμενο  του γενικού της θεματολογίου΅1. Η Δρ. Σαλώμη Παπαδήμα Σοφικλέους του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου,  παρουσίασε τον τόμο  των πρακτικών του 14ου Συμποσίου προφορικής Ιστορίας: “Αλεξάνδρεια-Λεμεσός, δύο πόλεις σε ένα συνεχή Διάλογο” και η λογοτέχνις Μόνα Σαββίδου-Θεοδούλου, Πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Προσφύγων Μικράς Ασίας: Αλεξάνδρεια διάβασε αποσπάσματα απὸ την συλλογή συντόμων ιστοριών, “Ο καφς της Φιλαρέτης“, τα οποία  έδωσαν το ανθρώπινο επίπεδο του   πλέγματος  των σχέσεων ως πρὸς τὴν  κοινὴ κληρονομιὰ των Ελλήνων της Αλεξανδρείας και της Κύπρου.

Στην ακαδημαϊκὴ ενότητα πραγματοποιήθηκε το 1ο Ακαδημαϊκό Συμπόσιο Ιστορίας και Πολιτι-σμού Αλεξανδρείας-Λεμεσού. Πραγματοποιήθηκαν οκτώ εισηγήσεις (υποστηριζόμενες απ προβολς εποπτικού υλικού σε οθόνη), κατὰ την ακόλουθη σειρά και θέμα:

  1. Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κύπρου κ. Θ. Μαυρογιάννης: Η αμυντικὴ πολιτικὴ της Πτολεμαϊκής Αιγύπτου και της Κύπρου.
  2. Η Ὀμότιμος Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Αλεξανδρείας, M. Hagagg: Ancient Cypriot arts in Egypt, Intercultural relations between the two neighbouring Countries.
  3. Ο Καθηγητὴς του Πανεπιστημίου της Αλεξανδρείας Hussein Abdel Aziz: The Ptolemaic Cypriot Mint.
  4. O Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αλεξανδρείας Raffik Khalil: Interrelations between Cyprus and Egypt in modern history.
  5. Ο Dr. A. Madella, νομικός: Alexandria- Limassol: Shiping osmoses (1830-1935).
  6. Η λογοτέχνις, καθηγήτρια και Γενικὸς Γραμματέας του Συμβουλίου των πολιτιστικών φορέων της Λεμεσού, κ. Α. Χριστοφίδου-Αντωνιάδου: the multilateral relations between Limassol and Alexandria during 1930′ with special reference to the novel “Aromatopios” (The Perfumer).
  7. Η καθηγήτρια Μουσικής Ε. Μενικίδου, My father as a student in Alexandria.
  8. Ο ερευνητής και ποιητής κ. Λούης Περεντός: Aroma of Alexandria in four dosages, also film viewing.

Στο τέλος κάθε ομιλίας διατυπώθηκαν ερωτήσεις και δόθηκαν επεξηγήσεις προς τους ομιλητές.

Την ἐκδήλωσι τίμησαν με την παρουσία τους: η κ. Μ. Φορμόζη, Πρόεδρος της Ελληνικής Αδελφότη-τας των εν Αιγύπτω Κυπρίων στην Αλεξάνδρεια· ο Χ. Αργυρίου εκπρόσωπος του προέδρου της Επιτροπής των Κυπρίων του Καΐρου κ. Α. Μαυρομάτη·  η κ. Γ. Μαστουρίδη, εκπρόσωπος και Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αλεξανδρείας·  η κ. Δ. Παπανώτα, Διευθύντρια του Αβερωφείου Λυκείου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας· ο κ. Ν. Δεληγιάννης, Γενικὸς αντιπρόσωπος του τμήματος του Γαλ-λικού Συλλόγου των Φἰλων της Bibliotheca Alexandrina· εκπροσώποι Συλλόγων και Φορέων, Εκπαιδευτικοί της Ελληνικής παροικίας στην Αλεξάνδρεια, φίλοι και μέλη του Συλλόγου.

Μετά την ολοκλήρωση του Συμποσίου δόθηκε δεξίωση.

Αρέσει σε %d bloggers: