Τον κυβερνήτη και το πλήρωμα της Φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού «Ναβαρίνον» υποδέχθηκε το απόγευμα της Τρίτης 29 Οκτωβρίου 2019, ο Πάπας και Πατριάρχης και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος, στο Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κάιρο. Τους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, συνόδευε ο Ακόλουθος Άμυνας, Πλοίαρχος Παρίσης Κανούτος.

Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου έδωσε τις ευχές του στα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού τα οποία υπηρετούν την μητέρα πατρίδα και μίλησε για τους άρρηκτους δεσμούς Ελλάδας και Ορθοδοξίας. «Να έχετε όλα τα καλά του Θεού. Στα δικά σας χέρια κρύβεται και κρίνεται η ασφάλεια της πατρίδας μας, της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά και έστειλε για άλλη μια φορά μήνυμα ειρήνης όλων των Μεσογειακών χωρών. «… Η Μεσόγειος θάλασσα πρέπει να είναι θάλασσα ειρήνης γιατί συναντώνται, η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Ελλάδα».

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος μίλησε και για την συνεισφορά του Πολεμικού Ναυτικού στο έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. «…Όπου έβαλα καμπάνες, είναι δώρο του Πολεμικού Ναυτικού. Πόσες φορές ερχόμουν στο Σκαραμαγκά και ως επίσκοπος και ως μητροπολίτης, να φτιάξουμε τις καμπάνες με το οικόσημο… », είπε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Θεόδωρος και είπε ότι ακόμη και σήμερα που είναι Πατριάρχης χτυπά σε όλες τις ιεραποστολές τις καμπάνες που είναι από το ένδοξο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος μίλησε για τα θυρανοίξια του Ι.Ν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, που έγιναν στις 28 Σεπτεμβρίου. Μίλησε όμως και για τη συμπλήρωση 15 ετών, ταπεινής Πατριαρχίας, όπως είπε χαρακτηριστικά, στην έδρα του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου και για τη διαβεβαίωση που έδωσε από την πρώτη στιγμή ότι καμία εκκλησία στο χώρο της Αιγύπτου δεν θα μείνει κλειστή. «…Έτσι, άρχισε μια μεγάλη προσπάθεια παιδιά μου να ανακαινισθούν όλες οι Ελληνικές εκκλησίες, σε αυτή τη Θεοβάδιστη χώρα της Αιγύπτου. Μιας και από ότι ξέρετε σε αυτά εδώ τα χώματα στο Παλαιό Κάιρο ήρθε η Αγία Οικογένεια…».

Μίλησε και για τον ιεραποστολικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου και για την ιστορία του που «μετρά» δύο χιλιάδες χρόνια. «…Ο δρόμος ο δικός μας έχει δύο κατευθύνσεις. Η μία κατεύθυνση είναι το παρελθόν. Είναι ο Άγιος Κωνσταντίνος, είναι ο Άγιος Γεώργιος, είναι τα σχολεία μας, είναι η Αγία Αικατερίνη που ανακαινίζουμε στο Σουέζ, είναι ο Χριστός στο Πορτ Σαϊντ, είναι οι Ελληνικές παροικίες», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στην παρουσία και το έργο της κ. Χρυσάνθης Σκουφαρίδου, η οποία εκπροσώπησε την Ε.Κ.Κ.

Αναφερόμενος ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου, στον άλλο δρόμο του Πατριαρχείου, είπε ότι είναι το μέλλον που λέγεται ιεραποστολή. Μίλησε για το έργο του στον τομέα της ιεραποστολής, που έκανε σε κάθε γωνιά της Αφρικής, πριν ανέβει τα σκαλοπάτια του Πατριαρχικού θρόνου καθώς και για τα 2.000 σχολεία και 3.500 ιατρικά κέντρα, που λειτουργούν υπό το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

H Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου ιδιαίτερα συγκινημένη, προσέφερε από την πλευρά της ένα αναμνηστικό βιβλίο με την ιστορία του ναού.

Ενώ η Επόπτρια Γραφείων της Ε.Κ.Κ κ. Βίλλυ Πολίτη Ζουέ μίλησε για την ιστορία του Κοινοτικού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Αμέσως μετά ο κυβερνήτης του πληρώματος προσέφερε αναμνηστικά δώρα τόσο στον Πατριάρχη Θεόδωρο όσο και στις κ. κ Σκουφαρίδου και Ζουέ με το έμβλημα της φρεγάτας.

Σημειώνεται ότι στο έμβλημα της φρεγάτας, απεικονίζονται το κάστρο της παλαιάς πόλεως του Ναβαρίνου (η σημερινή Πύλος) και κάτω απ’ αυτό, δύο δελφίνια που έχουν ανάμεσά τους τρίαινα. Το κάστρο παραπέμπει στη Ναυμαχία που έγινε στον ομώνυμο όρμο (20 Οκτωβρίου 1827), κατά την οποία οι προστάτιδες δυνάμεις (Αγγλία – Γαλλία – Ρωσία) κατέστρεψαν ολοσχερώς τον Τουρκοαιγυπτιακό στόλο, υπο τον Ιμπραήμ πασά, γεγονός που σήμαινε την απαρχή της ελευθερίας της Ελλάδας. Τα δελφίνια συμβολίζουν την εξοικείωση των Ελλήνων με τη θάλασσα και η τρίαινα, τη ναυτική ισχύ. Είναι όμοιος με το θυρεό του ομώνυμου Αντιτορπιλικού, που παροπλίσθηκε το 1991.

Την προηγουμένη ο Κυβερνήτης και το πλήρωμα της φρεγάτας “Ναβαρίνον”, επισκέφθηκαν την έδρα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Εκεί τους υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Ναυκράτιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας κ. Νάρκισσος.