Aπό το Ντάχερ το ναό των Αρχαγγέλων που βρίσκεται στην καρδιά του Καΐρου, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος B’ ανακοίνωσε την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας και για πρώτη φορά μνημόνευσε τον Επιφάνιο ως Προκαθήμενό της.

Ρεπορτάζ: Κάτια Τσιμπλάκη

Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου ανακοίνωσε, παρουσία του Πρέσβη της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Νικόλα Γαριλίδη, ότι από τις 8 Νοεμβρίου 2019, το Πατριαρχείο κατέγραψε στα δίπτυχα την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας και τον Μακαριώτατο Προκαθήμενο αυτής, τον Μητροπολίτη Κιέβρο κύριο Επιφάνιο.

Αμέσως μετά το διάγγελμα του Πατριάρχη ο Μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος (εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Ελλάδα) διάβασε την απόφαση της Ιεράς Συνόδου και οι ιεράρχες που πλαισίωναν τον Προκαθήμενο του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου έψαλλαν τη φήμη του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Το διάγγελμα του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β’

«Από την Εκκλησία του Ντάχερ από το Κάιρο την πρωτεύουσα της Αιγύπτου θα αναφερθώ σε ένα μεγάλο γεγονός στην Εκκλησία μας. Το Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, το Δεύτερο τη Τάξη κατόπιν πολλής προσευχής και κατόπιν πολύ σκέψεως με την παρουσία των Αγίων Αρχιερέων, με την παρουσία του Εξοχοτάτου Πρέσβεως της Ελλάδος, θα ήθελα επισήμως να αναγγείλω ότι από σήμερα το Πατριαρχείο μας κατέγραψε στα δίπτυχα την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας και τον Μακαριώτατο Προκαθήμενο αυτής, κύριο Επιφάνιο. Έχω υπηρετήσει τόσα χρόνια στο χώρο της Εκκλησίας, και γνωρίζω ότι με το έλεος του Θεού από σήμερα, αρχίζει η λύση αυτού του μεγάλου θέματος για την Εκκλησία μας. Η ομόνοια, η αγάπη η ελπίδα να έρθει ανάμεσά μας. Μέσα από τους αγώνες μας και τις προσπάθειές μας θα δούμε το Χριστό να μας λέγει ότι είναι εν μέσω ημών».

Αρέσει σε %d bloggers: