Η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Ηλιούπολη
13/11/2019
«Η Σφίγγα του Καΐρου και η Σφίγγα της Ελλάδος»
14/11/2019
Show all

Κ. Γαβράς & Χρ. Λούλης στο Κάιρο για την προβολή της ταινίας «Ενήλικες στο Δωμάτιο» (Photos)

Η νέα πολυσυζητημένη ταινία , «ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ», ελληνο γαλλικής παραγωγής του Κώστα Γαβρά βασισμένη στο βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη εξιστορεί όσα διαδραματίστηκαν με επίκεντρο την Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2015. Προβλήθηκε χθες στο Κάιρο, στο πλαίσιο του 12ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, επιφυλάσσοντας μια έκπληξη για τους παρευρισκόμενους και ειδικά τους Έλληνες, όταν εντός της αίθουσας, ακριβώς πριν αρχίσει η ταινία, ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο του φεστιβάλ, ότι ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς και ο πρωταγωνιστής Χρήστος Λούλης θα συμμετέχουν σε συζήτηση με το κοινό, αμέσως μετά την προβολή της ταινίας.

Γράφει ο Χρίστος Παπαδόπουλος – Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου

Εκ των υστέρων πληροφορηθήκαμε πως ήρθαν προσκεκλημένοι του Γαλλικού Ινστιτούτου καθότι η ταινία είναι Ελληνο – Γαλλικής παραγωγής. Ή ταινία άρεσε στους αποστασιοποιημένους Αιγύπτιους θεατές, προκάλεσε τα γέλια τους, στις στιγμές του λυτρωτικού χιούμορ που αποφόρτιζε την ατμόσφαιρα του πολιτικού θρίλερ, όπως χαρακτηρίστηκε, που διαδραματίστηκε πίσω από κλειστές πόρτες σε αίθουσες και δωμάτια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ελληνικής πρωτεύουσας, αλλά και τα χειροκροτήματα τους στις προσπάθειες αντίστασης μιας χώρας απέναντι στο ευρωπαϊκό οικονομικό κατεστημένο, με πιο δυνατό χειροκρότημα στο τέλος της ταινίας και στην εμφάνιση του δημιουργού μπροστά από την οθόνη.

Και οι Έλληνες θεατές πάντως ανεξαρτήτως πολιτικής, ευχαριστήθηκαν μια ακόμα ωραία ταινία του διάσημου Έλληνα σκηνοθέτη, με κορυφαίες στιγμές της την κινηματογραφική μεταφορά του επεισοδίου με τους αντιεξουσιαστές και τον πρώην υπουργό Οικονομικών σε ταβέρνα των Εξαρχείων αλλά και την επωδό της ταινίας, με τον Έλληνα πρωθυπουργό μόνο του απέναντι στους Ευρωπαίους ηγέτες, κινηματογραφικές αποτυπώσεις με στοιχεία αρχαίου ελληνικού δράματος, αφου και στις δύο περιπτώσεις οι πρωταγωνιστές των σκηνών έρχονται αντιμέτωποι με ομάδες ανθρώπων με στοιχεία αρχαίου χορού. Από τους ηθοποιούς ξεχώρισε αδιαμφισβήτητα ο πρωταγωνιστής, Χρήστος Λούλης, χωρίς να υπολείπονται όμως και οι υπόλοιποι του καστ.

Οι υποψήφιοι θεατές της ταινίας είναι καλό να έχουν υπόψιν τους τη δήλωση του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά όταν παρέλαβε στην Αθήνα το βραβείο του στις νύχτες πρεμιέρας. «Για μένα είναι απόψε μια πολύ ειδική βραδιά. Μια βραδιά που δεν ξέρω πώς να τη χαρακτηρίσω. Ίσως να πω παράδοξη. Έχω βρεθεί σε βραδιές σαν και αυτή. Ωστόσο, καμία δεν μοιάζει με τη σημερινή. Γιατί είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό κοινό βλέπει μία ταινία μου, ενώ ήδη ξέρει την ιστορία που θα αφηγηθώ. Καθένας από εσάς έχει δει το φιλμ το δικό του, το έχει σκεφτεί. Και το καταλαβαίνω. Πάνε δέκα χρόνια που ζείτε σε αυτή την κατάσταση και με όλους αυτούς τους χαρακτήρες και τα ξέρετε σχεδόν όλα. Γι’ αυτό ήθελα απόψε να σας παρακαλέσω να δείτε το δικό μου φιλμ, την ιδέα μου πάνω σε αυτή την κατάσταση που ξέρετε πολύ καλά, αφήνοντας το δικό σας για λίγο στην άκρη. Και ύστερα να κάνετε τη σύγκριση και να το συζητήσετε. Η παράκληση που σας κάνω είναι να το δείτε χωριστά».

Οι τιμώμενοι καλλιτέχνες απάντησαν σε πλήθος ερωτήσεων του ενημερωμένου Αιγυπτιακού κοινού δικαιολογώντας τις επιλογές τους. Ο διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου, Χρίστος Παπαδόπουλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης ζήτησε το λόγο για να τους καλωσορίσει στο Κάιρο και να τους συγχαρεί για την ταινία και την προβολή του Ελληνικού Κινηματογράφου στο εξωτερικό αλλά και να τους ενημερώσει ότι εντός της κινηματογραφικής αίθουσας βρίσκονται εκτός του ιδίου αρκετοί Έλληνες, μεταξύ των οποίων η Α’ Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο, κ. Ελίνα Κυριακοπούλου , ο αν. Συντονιστής Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κ. Δημήτρης Γιαννικόπουλος, εκπαιδευτικοί και άλλοι σινεφίλ.

Η ταινία θα προβληθεί και αύριο Πέμπτη, στις 4.00 στο σινεμά Ζαμάλεκ.

Αρέσει σε %d bloggers: