Φωτογραφήματα από την επίσκεψη του Πρέσβη Ν. Γαριλίδη, στο σχολείο που αποφοίτησε, την Αμπέτειο
16/12/2019
Mε τον νέο ΥΦΥΠΕΞ Κ. Βλάση συναντήθηκε ο Πατριάρχης Θεόδωρος
16/12/2019
Show all

Παρουσία φίλων, θαυμαστών και παλιών συμμαθητών η Πέρσα Κουμούτση παρουσίασε στο ΕΠΚΚ το νέο της βιβλίο η «Επιστροφή» (Photos)

Παρουσία δεκάδων παροίκων, Αιγυπτίων φίλων, θαυμαστών αλλά και οκτώ συμμαθητών της από την Αμπέτειο η διακεκριμένη μεταφράστρια και συγγραφέας Πέρσα Κουμούτση παρουσίασε την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου το νέο βιβλίο της «Επιστροφή».

Ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Ν. Γαριλίδης, μίλησε με τα πιο θερμά λόγια την παλιά του συμμαθήτρια την Πέρσα Κουμούτση αλλά και για το σχολείο που αποφοίτησε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έβγαλε εξαιρετικά αστέρια».

«…Εγώ θαύμαζα κάθε βιβλίο που έβγαζε η Πέρσα. Πράγματι την θαυμάζω και την αγαπώ…. Η Αίγυπτος καλλιέργησε τα γράμματα και την αγάπη για τη λογοτεχνία», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γαριλίδης, εξέφρασε τη χαρά του που την ειδε για άλλη μια φορά στο Κάιρο και της ευχήθηκε να συνεχίσει το έργο της και στην συγγραφή και στην μετάφραση».

Η κ. Κουμούτση ευχαρίστησε τον Πρέσβη της Ελλάδος στο Κάιρο και συμμαθητή της στην Αμπέτειο, όπως επίσης και όλους τους συμμαθητές της που ταξίδεψαν ακόμη και από την Ελλάδα για να παρακολουθήσουν τις δραστηριότητές της στο Κάιρο. Του επεφύλαξε όμως και εκείνη μια έκπληξη. Αποκάλυψε ότι Αιγύπτιος δημοσιογράφος επιθυμεί να γυρίσει ντοκιμαντέρ με τη ζωή του κ. Γαριλίδη στην Αίγυπτο και την μετέπειτα πορεία του.

Η κ. Κουμούτση μίλησε για τις μεταφράσεις της και εστίασε στο νέο της βιβλίο, την «Επιστροφή». «Είναι ένα βιβλίο που ξεφεύγει από το Αιγυπτιώτικο πλέον πνεύμα. Είναι ένα βιβλίο που διέπεται από συναισθήματα προσωπικά δικά μου και εμπειρία λογοτεχνική και εμπειρία ζωής. Πιστεύω ότι είναι το πιο ώριμο από τα βιβλία μου, λογοτεχνικά. Εμπεριέχει τη βιωματική εμπειρία ζωής που έχω διοχετεύσει στους χαρακτήρες μου. Οι χαρακτήρες είναι αντιήρωες. Έχουν αδυναμίες φόβους πολλούς. Ο καθένας έχει πολλές αδυναμίες τις οποίες μοίρασα από εδώ και από εκεί και τις ανέπτυξα».

Ο διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος παρουσίασε με τον πλέον εύγλωττο τρόπο την πλοκή του βιβλίου:

«Ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι ένας αντιήρωας στην ουσία. Είναι ένας άνθρωπος που οι περιστάσεις του βίου του τον σπρώχνουν να υιοθετήσει μια αποστασιοποιημένη στάση ζωής, τον καθιστούν αδύναμο και αδρανή, νοσηρά αδρανή, τόσο που η παθητικότητα του αυτή τον εξαντλεί, τον ακυρώνει. Η αδράνεια αυτή έχει επιπτώσεις και στις ζωές όλων εκείνων που συνδέονται ή σχετίζονται μαζί του και παρότι απεγνωσμένα προσπαθεί να ξεφύγει, όσο περνά ο χρόνος φαίνεται πως βυθίζεται όλο και περισσότερο στα νύχια αυτής της ψυχικής ‘παράλυσης’ , μέχρι που οι επιπτώσεις της γίνονται πλέον καταστροφικές. Η Πέρσα Κουμούτση για να δώσει έμφαση στο προσωπικό, επιλέγει να τοποθετήσει τον χαρακτήρα του ηρωα της σε μια ταραχώδη εποχή όπου και οι συνθήκες, πολιτικές κυρίως καθιστούν την προσπάθεια του ήρωα ακόμα πιο οδυνηρή. Και είναι η εποχή του φασισμού στην Ελλάδα που συμπίπτει με την κατακόρυφη άνοδο του φασισμού στη Γερμανία, απ όπου επιστρέφει ο ήρωας. Πώς μπορεί να αντιπαρατεθεί ένας απαθής και δειλός άνθρωπος με τη σαθρότητα ενός ολόκληρου συστήματος για παράδειγμα, όντας ανίκανος να αντιδράσει και στις πιο καθημερινές εκφάνσεις της ζωής του; Στο βιβλίο η αδράνεια και η παθητικότητα ενός ατόμου δεν είναι καθόλου αναντίστοιχη με την αδράνεια της κοινωνίας γενικότερα. Παράλληλα θίγονται κι άλλα θέματα για τα αόρατα εκείνα νήματα που μας ενώνουν με τις ζωές των άλλων, για την μυστήρια όσο και ανεξήγητη ‘ουσία’ της συνάφειάς μας με τους άλλους, τους φίλους, τους συνοδοιπόρους μας στη ζωή τους, ή και τους ερωτικούς μας συντρόφους, αλλά και για την ευκολία με την οποία μπορούν να διακοπούν να διαρραγούν ανέκκλητα οι σχέσεις αυτές. Σε όλη τη διάρκεια της αφήγησης διατηρείται με παραστατικότητα ο ψυχισµός των χαρακτήρων που σκιαγραφούνται – κυρίως του πρωταγωνιστή- έτσι όπως είναι εγκλωβισμένοι στα δίχτυα των περιστάσεων (συλλογικών και προσωπικών). Κι όλα αυτά σε έναν ρευστό ‘παρόν’ που προμηνύει τον όλεθρο. Οι µεταβάσεις από τον ένα τόπο στον άλλο είναι συντονισµένες με τα ιστορικά γεγονότα και το ιδεολογικό υπόβαθρό των χαρακτήρων που συμμετέχουν στην ιστορία… Με λίγα λόγια η Πέρσα Κουμούτση με το νέο της βιβλίο θίγει την αδυναμία του ανθρώπου να αντιδράσει σε περιόδους που απαιτούν δράση και νηφαλιότητα. Τα εμπόδια που υψώνει ο ίδιος γύρω του, και που συχνά γίνονται η φυλακή του σαν τα Καβαφικά τείχη, από την οποία είναι αδύνατον έπειτα να αποδράσει, ή έστω να συμφιλιωθεί. Άνθρωποι περιχαρακωμένοι στον δικό τους μικρόκοσμο, στα προσωπικά τους τραύματα και πάθη, αδυνατούν να αντιδράσουν, και κατρακυλούν ολοένα σε ένα κόσμο δίχως νόημα. Κι αυτό είναι το δράμα τους το οποίο μας βάζει να παρακολουθήσουμε η συγγραφέας άλλοτε στη Θεσσαλονίκη και άλλοτε στο Βερολίνο, τέλη της δεκαετίαs του ‘30».

Ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν όταν μετά την παρουσίαση, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Καΐρου (ΣΕΚ) κ. Μιχάλης Μπίσκος προσέφερε ως ένδειξη τιμής και αναγνώρισης του έργου της ένα συλλεκτικό δώρο από τα θυρανοίξια του Ι.Ν των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης που έγιναν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο κ. Μπίσκος έκανε αναδρομή στις εκδηλώσεις που έχουν γίνει σε Ελλάδα και Αίγυπτο για την Πέρσα Κουμούτση στις οποίες συμμετείχε και ο ίδιος.
Αμέσως μετά την εκδήλωση η κ. Κουμούτση φωτογραφήθηκε με όλους τους συμμαθητές της από την Αμπέτειο, με την επίσης Αμπετειανή οικονομική διευθύντρια του ΕΠΚΚ Κ. Κωνσταντίνα Γεδεών και με τους φίλους της που ήρθαν να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του βιβλίου της.

Στην παρουσίαση του βιβλίου παραβρέθηκε ο Αναπληρωτής Συντονιστής Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κ. Δ. Γιαννικόπουλος, ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου κ. Γιώργος Ψάνης καθώς επίσης εκπαιδευτικοί από την Αχιλλοπούλειο και την Αμπέτειο.

Αρέσει σε %d bloggers: