Μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων έστειλε ανήμερα των Χριστουγέννων από το Κάιρο, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ Θεόδωρος Β’.

Στον ιστορικό ναό του Αγίου Νικολάου, τον Καθεδρικό Ναό της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καϊρου, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων πλαισιούμενος από τον Μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικόδημο και τον Επίσκοπο Βαβυλώνος κ. Θεόδωρο.

Ρεπορτάζ: Κάτια Τσιμπλάκη

Τη Θεία Λειτουργία παρακολούθησε και ο εκπρόσωπος του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στρατηγός Χασάμ Ζατάρ, ο Εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού και Έπαρχος Καΐρου, στρατηγός Χαλέντ Αμπντέλ Αμπ, εκπρόσωπος του Υπουργού Εσωτερικών, στρατηγός Μαχμούντ Αμπο Αλ Αλχερ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Θρησκευμάτων Αμρο Σούκρι, εκπρόσωπος του Ιερού Αλ Άζχαρ σοφολογιότατος Σαλάχ Αμάρα. Aμέσως μετά ήρθε και ο Κόπτης Πατριάρχης Θεόδωρος Β’, προκειμένου να ευχηθεί Χρόνια Πολλά στον Πατριάρχη Θεόδωρο.

Όλοι μαζί Χριστιανοί  και Μουσουλμάνοι έστειλαν μήνυμα αγάπης σε όλο τον κόσμο.

«…Ας αφιερώσουμε την ημέρα για την ειρήνη όλου του κόσμου. Ας αφιερώσουμε την ημέρα στην Αγάπη των Λαών, και ας κηρύξουμε τις θάλασσες μέρος που βασιλεύει η ειρήνη και η συμφιλίωσή μας. Χρόνια Πολλά και Ευλογημένα», είπε ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου μιλώντας στο Εκκλησίασμα απο το ναό του Αγ.Νικολάου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία κάλυψαν ειδησεογραφικά Αιγυπτιακά ΜΜΕ, ανάμεσά τους και το EXTRA News, το οποίο έκανε και ζωντανή σύνδεση από τον προαύλιο χώρο τις Πατριαρχικής Επιτροπείας.

Ανάλογη ήταν και η ειδησεογραφική κάλυψη από τα ΜΜΕ της Κοπτικής Εκκλησίας.

Άλλωστε αμέσως μετά τη Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία, Αιγύπτιοι δημοσιογράφοι, πλαισίωσαν τον Προκαθήμενο του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου, ο οποίος τους έδωσε συνεντεύξεις μιλώντας για την ειρηνική συνύπαρξη Μουσουλμάνων και Χριστιανών στην Αίγυπτο και φυσικά για το σύγχρονο νόημα των Χριστουγέννων.

Αναλυτικότερα, από νωρίς το πρωί, στον Αγ. Νικόλαο, το ναό που χειροτονήθηκε επίσκοπος ο Άγιος Νεκτάριος, ο Πατριάρχης Θεόδωρος τέλεσε τη Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία, την οποία παρακολουθούσαν δεκάδες πιστοί.

«Mέσα από την καρδιά μου θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την παρουσία των εκπροσώπων της Αιγύπτου. Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου που ήρθατε σήμερα στο σπίτι του Θεού. Η Αίγυπτος είναι μια χώρα ευλογημένη από το Θεό. Για αυτό και ήρθε και την επισκέφθηκε ο Μεσσίας μας Ιησούς Χριστός. Σήμερα ήρθατε να μας πείτε τις ευχές σας μέσα από την καρδιά σας για να συναντηθούμε όλοι  μαζί σαν αδέλφια κάτω από τη σκέπη του Θεού», είπε ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου απευθυνόμενους σε όλους τους επισήμους της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης που ήρθαν να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία και πρόσθεσε ότι Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί  είναι όλοι παιδιά του Θεού.

«Θα ήθελα στο πρόσωπό σας να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, στον εξοχότατο πρόεδρο της χώρας μας, τον Αμπτνέλ Φατάχ Αλ Σίσι, να του πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για αυτά που κάνει για την Αίγυπτο για όλο τον κόσμο. Αγαπάει το Θεό για αυτό και ο Θεός είναι κοντά του. Αυτή η ευλογία να είναι στα σπίτια και στις οικογένειές σας. Απέναντι στον Αδελφό Αλ Άζχαρ συναντώ και χαιρετίζω όλους τους αδελφούς μας Μουσουλμάνους. Σήμερα συναντάται το Κοράνιο και το Ευαγγέλιο για να δείξουμε  ότι είμαστε αδέλφια, παιδιά του Θεού», είπε ο Πατριάρχης Θεόδωρος.

Ενώ λίγο αργότερα ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου υποδεχόμενος στο ναό του Αγ. Νικολάου, τον Κόπτη Πατριάρχη Θεόδωρο είπε ότι «η αγάπη του Χριστού είναι ανάμεσά μας. Η αγάπη αυτή θα στερεώνει την ευλογημένη αλλά και μαρτυρική Εκκλησία σας. Το φως του Χριστού θα  φέγγει σε όλου του κόσμου. Και ανάμεσά μας μάρτυρες Χριστιανοί της Εκκλησίας σας». Του ζήτησε δε να προσευχηθεί και εκείνος για τη συμφιλίωση των λαών.

Μίλησε όμως και για παιδιά της Αφρικής, τα οποία δοκιμάζονται για τα οποία όπως είπε χαρακτηριστικά πρέπει να τους δώσουμε ελπίδα ότι και να τους δείξουμε ότι και για αυτά υπάρχει η Βηθλέεμ.

Από την πλευρά του ο Κόπτης Πατριάρχης Θεόδωρος ευχαρίστησε τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ Θεόδωρο Β΄και εξέφρασε τη χαρά του που ήρθε στον ιστορικό ναό του Αγίου Νικολάου. Μίλησε όμως και με τα πιο θερμά λόγια για το σπουδαίο, όπως είπε ιεραποστολικό έργο στην Αφρική και την προσφορά του στους φτωχούς.

Ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν κατά την απονομή εκκλησιαστικών οφφικίων στον Αρχιμανδρίτη Στέφανο Σουλιμιώτη ως Μέγα Εκκλησιάρχη του Αλεξανδρινού Θρόνου και στον Διάκονο Παρθένιο ως Αρχιδιάκονο.

Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου επαίνεσε την μέχρι τώρα διακονία, το εκκλησιαστικό ήθος και την εν γένει προσφορά του Αρχιμ. Στεφάνου στο Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Επίσης, τόνισε την αφοσίωση του Διακόνου Παρθενίου, ο οποίο προέρχεται από το αραβόφωνο ποίμνιο του Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και ιδιαιτέρως του Καΐρου.

Από την πλευρά του με συγκινητικά λόγια ο Αρχιμ. Στέφανος Σουλιμιώτης ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Θεόδωρο για την μεγάλη τιμή στο πρόσωπό του και του ευχήθηκε τα έτη του να είναι πολλά. «Μακαριώτατε, τα έτη σας να είναι πολλά πλείστα υγείας και δυνάμεως ώστε και εμάς να μας καθοδηγείτε και να μας εμπνέεται στη διακονία μας αλλά να συνεχίζετε να ετοιμάζετε τις φάτνες των ψυχών των εκατομμυρίων Αφρικανών αδελφών μας που προσδοκούν η λαμπρά ημέρα για να δεχθούν τον εν Βηθλέεμ νηπιάσαντα Κύριόν μας».

Τη Θεία Λειτουργία παρακολούθησε ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Ν. Γαριλίδης, εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Κύπρου, ο Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Αχιλλέας Μπικής. Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου. Επίσης τη Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν και εκπρόσωποι των Αραβόφωνων.

Tους ύμνους έψαλλε ο πρωτοψάλτης της Ε.Κ.Κ Ι. Κούντριας και ο αραβόφωνος Τόνι Αττάλα.

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος έδωσε στους Αιγύπτιους επισήμους συμβολικά δώρα, ανάμεσα τους και κρυστάλλινα αναμνηστικά από τα θυρανοίξια του Κοινοτικού Ναού των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης που τελέσθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ανάλογα ήταν και τα δώρα που προσέφερε και στον Κόπτη Πατριάρχη Θεόδωρο.

Το κλίμα στην Πατριαρχική Επιτροπεία ήταν από το πρωί γιορτινό. Τόσο ο προαύλιος χώρος όσο και ο Ναός του Αγίου Νικολάου είχαν στολιστεί με αλεξανδρινά ενώ οι καμπάνες χτυπούσαν χαρμόσυνα. Όπως πάντα παρόντες σε όλα τα μεγάλα εκκλησιαστικά και γεγονότα του Ελληνισμού του Καϊρου, ήταν οι Πρόσκοποι του Καιρού. Εξερχόμενος από τη Θεία Λειτουργία ο Πατριάρχης Θεόδωρος τους ευλόγησε και έβγαλε μαζί τους μια selfie.

Αρέσει σε %d bloggers: