Τα προβλήματα των Αιγυπτιωτών βρέθηκαν για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων (ΣΑΕ) κ. Κώστα Μιχαηλίδη και όλο το Δ.Σ.

Ο κ. Καβαλής παραβρέθηκε στη συνεδρίαση που πραγματοποίησε το Δ.Σ του ΣΑΕ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του ΣΑΕ στο κέντρο της Αθήνας και παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος, Εκπρόσωπος της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρου Β’ και Διευθυντής του Γραφείου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αθήνα, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Φίλιππος Κοσσένας και η πρώην Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κρυστάλλω Τρίμη.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η συνεχιζόμενη καθυστέρηση της αποστολής συντάξεων από το ΙΚΑ στους δικαιούχους που διαβιούν στην Αίγυπτο, διατηρώντας τις «Θερμοπύλες» του Ελληνισμού στη χώρα του Νείλου.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που τέθηκε είναι η κατάταξη και της Αιγύπτου σε χώρες ειδικών συνθηκών από την Ελληνική Πολιτεία και φυσικά από το υπουργείο Εξωτερικών. Το γεγονός θα «ξεκλειδώσει» την επίλυση πολλών και σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Αιγυπτιώτες, ένα από αυτά είναι και η έγκαιρη στελέχωση των Ελληνικών σχολείων με εκπαιδευτικούς.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που διερευνήθηκε στη συνάντηση του κ. Καβαλή με το Προεδρείο του ΣΑΕ είναι τα θέματα αμοιβαιότητας με την Αίγυπτο στο θέμα αδειών παραμονής και υπηκοότητας για την δεύτερη και την τρίτη γενιά των Αιγυπτιωτών.

Συνεχές είναι και το αίτημα της διαρκούς στήριξης της περιουσίας της Ελληνικής παροικίας στην Αίγυπτο, η οποία με βάση διακρατική συμφωνία ανήκει στην Ελληνική Δημοκρατία.

Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην πρωτοβουλία της Ε.Κ.Κ να ιδρύσει σε συνεργασία με το BCA/ISA ανώτατη σχολή στην Αίγυπτο σε τομείς που η Ελλάδα έχει ιδιαίτερες δυνατότητες όπως την ναυτιλία, τον τουρισμό και την πληροφορική.

Κατά τη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε η άριστη συνεργασία ΣΑΕ – Ε.Κ.Κ και από κοινού αποφάσισαν να εντείνουν τις στοχευμένες προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων των Αιγυπτιωτών και τη διατήρηση του Ελληνισμού στην Αίγυπτο.

Ο κ. Καβαλής από την πλευρά του μετέφερε τα συγχαρητήρια της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ε.Κ.Κ για το πολυεπίπεδο έργο του ΣΑΕ, για τη στήριξη που παρέχει στους δοκιμαζόμενους Αιγυπτιώτες και ιδιαίτερα για την προσπάθεια που καταβάλλει προκειμένου να ενισχύσει τους δεσμούς των νέων Αιγυπτιωτών με τις ρίζες τους.

Αρέσει σε %d bloggers: