Τα περιοδικά λογοτεχνίας, έντυπα και ηλεκτρονικά καθώς και οι σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε Ελλάδα και Αίγυπτο, βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης που διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού / Παράρτημα Αλεξανδρείας, την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020 στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Καΐρου.
Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της 51ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Καΐρου, συμμετείχαν οι: Γιώργος Κορδομενίδης (Περιοδικό Εντευκτήριο), Γιώργος Χουλιάρας (Περιοδικό Χάρτης), Μανσούρα Εζ Ελ Ντίν ( Αχμπάρ Ιλ Άνταμπ) Μωχάμεντ Σοέιρ ( Αχμπάρ Ιλ Άνταμπ) και Άχμεντ Σάουκυ Άλυ ( Μπαουάμπατ ελ Αχράμ). Την συζήτηση συντόνισε ο Χάλεντ Ραούφ.
Ο κ. Γιώργος Χουλιάρας αναφέρθηκε στο μηνιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό λόγου και τέχνης «Χάρτης», το οποίο ουσιαστικά είναι όπως είπε χαρακτηριστικά «μεταμψύχωση» του έντυπου που πρωτοκυκλοφόρησε το 1982. Το περιοδικό συνεχίζει με τους αρχικούς συντελεστές του αλλά και με νέους συνεργάτες δημοσιεύοντας κατά κύριο λόγο πρωτότυπα κείμενα.
Η κ. Μανσούρα Εζ Ελ Ντίν ( Αχμπάρ Ιλ Άνταμπ) αναφέρθηκε στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ηλεκτρονικά περιοδικά και οι προκλήσεις που δέχονται από τα social. Είπε ότι στα social media ο καθένας μπορεί να γράψει ότι θέλει χωρίς το κείμενό του να περάσει από διορθωτή ή από αρχισυντάκτη. Υπογράμμισε δε ότι πολλοί εκδότες στρέφονται στα social media για να διαφημίσουν το… προϊόν τους προσλαμβάνοντας πολλές φορές και «αστέρες» για να γράψουν βιβλία.
Ο κ. Γιώργος Κορδομενίδης (Περιοδικό Εντευκτήριο), αναφέρθηκε στο έντυπο περιοδικό που εκδίδεται από το 1987 κάθε τρεις μήνες. Μίλησε για την ύλη του τεύχους που αναμένεται να κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες αλλά και για το blog το οποίο έχει αναλάβει να ενημερώνει ο ίδιος.
To Περίπτερο της Ελλάδας, το οποίο λειτουργεί υπό την ευθύνη του Ε.Ι.Π. / παράρτημα Αλεξανδρείας με την υποστήριξη του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καϊρου και της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου η οποία συμμετέχει με τις εκδόσεις της.
Ο κ. Άχμεντ Σάουκυ Άλυ (από το Μπαουάμπατ ελ Αχράμ) υπογράμμισε ότι το πρόβλημα των λογοτεχνικών περιοδικών είναι παγκόσμιο και δεν εστιάζεται στην «κόντρα» μεταξύ έντυπου και ηλεκτρικού καθώς το δεύτερο είναι εξέλιξη του πρώτου. Πρόσθεσε μάλιστα ότι και η δημοσιογραφία είναι «παιδί» της λογοτεχνίας.
Ο κ. Μωχάμεντ Σοέιρ (Αχμπάρ Ιλ Άνταμπ) είπε ότι οι πολιτιστικοί συντάκτες είναι τα «μαύρα πρόβατα» της δημοσιογραφίας, αμείβονται λιγότερο από τους άλλους δημοσιογράφους και τις περισσότερες φορές καλούνται να γράψουν για θέματα πολιτισμού, χωρίς να γνωρίζουν το αντικείμενο.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε – μεταξύ άλλων – η κ. Σταυρούλα Σπανούδη (Διευθύντρια του ΕΙΠ Αλεξανδρείας) και ο Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος.