Αυτό είναι το νέο Δ.Σ του Συλλόγου Αμπετείου Σχολής
04/02/2020
Video με τα εντυπωσιακά ευρύματα 16 αρχαίων τάφων
05/02/2020
Show all

Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα το 2021 στην 52η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Καΐρου – Τη σκυτάλη έδωσε η Αιγύπτια Υπ. Πολιτισμού (Photos / Video)

Τιμώμενη χώρα το 2021 στην 52η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Καΐρου θα είναι η Ελλάδα, ημερομηνία σταθμός που συνδέεται με τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τις εορταστικές εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν.

Τη σκυτάλη – σημαία της τιμώμενης χώρας πήρε σήμερα σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο στο Νέο Κάιρο, ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Νικόλαος Γαριλίδης, από τον Πρέσβη της Σενεγάλης κ.  Ely Sy Beye παρουσία της υπουργού Πολιτισμού κ. Ines Abdel-Dayem.

Ρεπορτάζ: Κάτια Τσιμπλάκη

Η υπουργός Πολιτισμού, διακεκριμένη μουσικός που διετέλεσε για αρκετά χρόνια και Διευθύντρια της Όπερας του Καΐρου είναι μία από τις επιφανείς γυναίκες της Αιγύπτου που ασκούν μεγάλη επιρροή.

Στην ομιλία της μίλησε για τους στενούς δεσμούς Ελλάδας – Αιγύπτου, για τη διοργάνωση της Έκθεσης Βιβλίου και φυσικά για τους λόγους που επελέγη η Ελλάδα να ειναι τιμωμενη χώρα, αναφερόμενη στην μακραίωνη ιστορία της.

Ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Νικόλας Γαριλίδης σε δήλωσή του στο «Νέο Φως» και στο ekkairo.org, την εφημερίδα και την επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, αντίστοιχα, υπογράμμισε ότι κάθε χρόνο επισκεπτόταν την έκθεση, από την εποχή που ήταν μαθητής. Είπε δε ότι παράλληλα με την Ελληνική συμμετοχή θα διοργανωθούν και εκδηλώσεις στο Κάιρο.

«Είναι μια μεγάλη τιμή που έκανε η Αίγυπτος και η Υπουργός Πολιτισμού, να επιλέξει την Ελλάδα, ως τιμώμενη χώρα  την επόμενη χρονιά. Η Σενεγάλη μας έδωσε τη σημαία. Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στο Κάιρο είναι ένας παλαιός θεσμός. Θυμάμαι από την εποχή που ήμουν μαθητής στο Κάιρο ότι η επίσκεψη στο Ζαμάλεκ, εκεί που ήταν η όπερα σήμερα, ήταν ένα σημαντικό γεγονός. Και αυτό γιατί μπορούσες να βρεις εξαιρετικά βιβλία. Εκ τότε έχει μεγαλώσει (…) καθώς 10 εκατομ. πολίτες επισκέπτονται την έκθεση. Άρα είναι μια πρόκληση για την χώρα μας, να έχει ένα ακόμη μεγαλύτερο περίπτερο σε περισσότερες γλώσσες και να έχουμε μια εμφάνιση που να ταιριάζει στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας με διάφορα παράλληλα πολιτιστικά δρώμενα».

“Η επιλογή της Ελλάδας, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να δείξετε τον πολιτισμό της χώρας σας. Αυτό το είπα και στην υπουργό Πολιτισμού και στον Πρέσβη. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μου, είμαστε διατεθειμένοι να σας βοηθήσουμε στη διοργάνωση σε όποιο σκέλος επιθυμείτε», είπε ο Πρέσβης της Σενεγάλης Ely Sy Beye.

Στην τελετή ήταν παρών ο Διευθυντής του Εθνικού Οργανισμου Βιβλίου της Αιγύπτου Δρ. Αισαμ Ελ Χαγκ Άλι και η Διευθύντρια του Παραρτήματος Αλεξανδρείας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμούς κ. Σταυρούλα Σπανούδη.

Σημειώνεται ότι για το γεγονός εργάστηκε και ο καταξιωμένος μεταφραστής του Καβάφη στα Αραβικά κ. Σαμουήλ Μπισσάρας. Ενώ δυναμική ήταν και η συνεισφορά του κ. Mohamed Elfiqi επιτελικού στελέχους του Εθνικού Οργανισμού Βιβλίου της Αιγύπτου.

Διαβάστε επίσης:

Οι σύγχρονες προκλήσεις των περιοδικών λογοτεχνίας σε Ελλάδα & Αίγυπτο σε εκδήλωση του ΕΙΠ (Photos)

Αρέσει σε %d bloggers: