Σήμερα 17 Φεβρουαρίου, γιορτάζει ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος.

Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, εύχεται στον Προκαθήμενο του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου χρόνια πολλά και να συνεχίσει να φωτίζει με το πολυσχιδές ιεραποστολικό του έργο την δοκιμαζόμενη Αφρική.

Ο πρωτοψάλτης της Ε.Κ.Κ κ. Ιωάννης Κούντριας ψάλλει τη φήμη του Πατριάρχη Θεόδωρου στον Κοινοτικό Ναό των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης.

Ποιος ήταν ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων από τον οποίο πήρε το όνομά του ο Πατριάρχης Θεόδωρος

Ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων καταγόταν από το χωριό Αμάσεια στη Μαύρη Θάλασσα, που ονομαζόταν Χουμιαλά, και έζησε κατά τους χρόνους των αυτοκρατόρων Μαξιμιανού (286 – 305 μ.Χ.), Γαλερίου (305 – 311 μ.Χ.) και Μαξιμίνου (305 – 312 μ.Χ.). Ονομάζεται Τήρων, διότι κατετάγη στο στράτευμα των Τηρώνων δηλαδή των νεοσυλλέκτων, διοικούμενο υπό του  Βρίγκα.

Διαβλήθηκε για την πίστη του στο Χριστό και εκλύθηκε σε εξέταση,όπου δεν αρνήθηκε την πίστη του.

Ο διοικητής Βρίγκας, όπως αναφέρει το ekklisiaonline.gr δεν θέλησε να προχωρήσει στην σύλληψη και τιμωρία του Αγίου Θεοδώρου, αλλά τον άφησε να σκεφτεί και να του απαντήσει λίγο αργότερα. Πίστευε ότι ο Θεόδωρος θα άλλαζε και θα θυσίαζε στα είδωλα.

Ο Μεγαλομάρτυς όχι μόνο παρέμεινε αδιάσειστος στην πίστη του, αλλά έκαψε και το ναό της μητέρας των θεών Ρέας και το είδώλο αυτής. Αμέσως συνελήφθη και ρίχτηκε σε πυρακτωμένη κάμινο, όπου και πέθανε μαρτυρικά.

Στην Αγιογραφία, ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων εμφανίζεται σε τεσσάρων ειδών μορφές. Είτε μόνος με στρατιωτική στολή, είτε αντιμετωπίζοντας ένα φίδι-δράκο και μαζί με τον Άγιο Θεόδωρο τον Στρατηλάτη όρθιοι ή πάνω σε άλογα. Πάντα φέρει στρατιωτική στολή.

Αρέσει σε %d bloggers: