Ο Άγιος Κωνσταντίνος, ένας Ορθόδοξος Ναός, ένα σπουδαίο μνημείο πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, αποτέλεσε τον ιερό χώρο όπου άνθρωποι όλων των θρησκειών ήρθαν για να επαναβεβαιώσουν την ειρηνική συνύπαρξή τους.
Η επίσκεψη της Ναμπίλα Μάκραμ της Υπουργού Διασποράς και Μετανάστευσης μετά από πρόσκληση της Μεγάλης Ευεργέτιδας της Ε.Κ.Κ κ. Αικατερίνης Σοφιανού – Μπελεφάντη, στο «διαμάντι της Ορθοδοξιας», συνοδευόμενη από δεκάδες γυναίκες που συμμετείχαν στο Women Economic Forum και νέους Αιγύπτιους που ζουν στον Καναδά και επέστρεψαν να δουν τον τόπο καταγωγής τους, επαναβεβαίωσε ότι η Αίγυπτος είναι η φιλόξενη χώρα που υποδέχεται τους ανθρώπους κάθε φυλής και θρησκείας.
Η κ. Μάκραμ επισκέφθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 6 Μαρτίου 2020 τον Κοινοτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Εκεί την υποδέχθηκε η κ. Σοφιανού – Μπελεφάντη μαζί με τον Πρόεδρο της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστο Καβαλή και την Γενική Γραμματέα κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου.
Η Υπουργός στην Ομιλία της εξέφρασε τη χαρά της και την υπερηφάνεια της για το γεγονός ότι βρίσκεται στον. Ι.Ν των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης. Μίλησε όμως με από καρδιάς λόγια για την κ. Αικατερίνη Σοφιανού Μπελεφάντη, η οποία γεννήθηκε στο Κάιρο, για την οποία όπως είπε έχει προσφέρει τόσα πολλά στην Αίγυπτο.
Είπε ότι στο Womem Economic Forum έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο ότι η Αίγυπτος δέχθηκε τους ανθρώπους κάθε εθνικότητας και φυλής. Μίλησε για την παρουσία των Ελλήνων στην Αίγυπτος και τόνισε: «Είμαστε εδώ στο ναό της Ελληνικής Κοινότητας, τον οποίο μια Ελληνοαιγύπτια, επέστρεψε και ανακαίνισε. Είμαι πολύ υπερήφανη για εσάς», είπε η κ. Μάκραμ απευθυνόμενη στη κ. Σοφιανού.
Μίλησε επίσης και για τους νέους Αιγύπτιους που ζουν στον Καναδά οι οποίοι ήρθαν στην Αίγυπτο για να επανασυνδεθούν με την πατρίδα τους. Μίλησε για το ρόλο που παίζουν οι γυναίκες στη θετική εικόνα και προβολή της Αιγύπτου σε όλο τον κόσμο. Στη δεύτερη σπουδαία γυναίκα στην οποία αναφέρθηκε ήταν η Dr. Harbeen Arora, η ιδρύτρια και πρόεδρος του Forum η οποία ήρθε στην Αίγυπτο μαζί με τους γονείς της.
Ο κ. Μάκραμ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα στο ΝΟΣΤΟΣ και στην στενή συνεργασία που έχει η Αίγυπτος με την Ελλάδα και την Κύπρο. «Η Αίγυπτος δεν είναι μόνο οι πυραμίδες και ο Νείλος. Η Αίγυπτος έχει σπουδαίο πολιτισμό», είπε.
Η Dr. Harbeen Arora από την πλευρά της μίλησε με τα πιο θερμά λόγια για την κ. Μάκραμ η οποία όπως είναι μια γυναίκα με παγκόσμια εμβέλεια και είπε ότι εμπνέει όλες τις γυναίκες που συμμετείχαν στο forum. Είπε επίσης, ότι χρησιμοποιεί τις δυνάμεις της για το καλό της κοινωνίας. Εξέφρασε το θαυμασμό της για τον Ι.Ν των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης.
Μέσα στο ναό την κ. Ναμπίλα Μάκραμ καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστος Καβαλής, ο οποίος είπε ότι είναι τιμή για την Ελληνική Κοινότητα που παρευρίσκεται στο σπουδαίο αυτό μνημείο που έχει συνδέσει την ιστορία του με την Ελληνική Κοινότητα στο Κάιρο. Παρουσίασε συνοπτικά την ιστορία του ναού και έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία των έργων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αποκατάσταση του ναού, που έγινε με δαπάνες της Ε.Κ.Κ και της Μεγάλης Ευεργέτιδας κ. Αικατερίνης Σοφιανού Μπελεφάντη. Μίλησε για την ιστορία της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και παρουσίασε τους ευεργέτες οι οποίοι συνέβαλαν στην αποκατάσταση του ναού.
Ο κ. Μιχάλης Μπίσκος, ο πολιτικός μηχανικός ο οπoίος σχεδίασε και υλοποίησε τις εργασίες αποκατάστασης, στην ομιλία του εστίασε στα επιμέρους προβλήματα που παρουσιάσθηκαν κατά την υλοποίηση του έργου. Παράλληλα, με την ομιλία του κ. Μπίσκου προβαλλόταν το επίσημο video με την πορεία των έργων της Ε.Κ.Κ.
Oι νέοι από τον Καναδά που ταξίδεψαν για να δουν τη χώρα καταγωγής τους, ευχαρίστησαν την κ. Μάκραμ για την πρωτοβουλία της και της προσέφεραν τιμητική διάκριση.
Τη μετάφραση έκανε ο Σαμουήλ Μπισάρας και τους ομιλιτές προλόγισε ο Γιάννης Μελαχρινούδης (υπάλληλος της Ελληνικής Πρεσβείας).
Αμέσως μετά την εκδήλωση η κ. Μάκραμ μαζί με τον κ. Καβαλή, με φόντο τον ναό Ι.Ν των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης έκαναν κοινές δηλώσεις: «Είμαι χαρούμενη που παρευρίσκομαι εδώ στον Άγιο Κωνσταντίνο και στην Αγία Ελένη, τον Ελληνορθόδοξο ναό στο Κάιρο. Βρίσκομαι εδώ για να τονίσουμε τις ρίζες μας».
Η κ. Υπουργός χαρακτήρισε την κ. Σοφιανού εξαιρετική Ελληνοαιγύπτια, η οποία όπως είπε προσέφερε από την καρδιά της και συνείσφερε στο να ανακαινισθεί ο ναός, «αυτός ο υπέροχος ναός που βλέπεται πίσω μου».
Η κ. Μάκραμ εξέφρασε την υπερηφάνεια της που οι Ελληνοαιγύπτιοι εξακολουθούν να μένουν στην Αίγυπτο.
«Γνωρίζουμε όλοι ότι το πρόγραμμα «NΟΣΤΟΣ» δεν θα σταματήσει. Θέλουμε η δεύτερη και η τρίτη γενιά να μάθει για τον αμοιβαίο πολιτισμό και όλες τις υπέροχες αναμνήσεις που έχουν δημιουργήσει (ενν. οι πρόγονοί τους). Είμαι χαρούμενη και υπερήφανη που είμαι εδώ. Στέλνω όλη μου την αγάπη στην Ελλάδα», είπε από την πλευρά της η κ. Μάκραμ.
Ενώ ο κ. Καβαλής από την πλευρά του τόνισε:
«Η υπουργός Ναμπίλα Μάκραμ μας τίμησε σήμερα στο πλαίσιο του Forum των γυναικών που γίνεται στο Κάιρο. Η κ. Μάκραμ είναι μια πολύ αγαπητή υπουργός στους Έλληνες. Ηταν ο στυλοβάτης και ο εμπνευστής του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ», αποτέλεσμα του οποίου είναι και η σημερινή εκδήλωση αλλά και η παρουσία πολλών παιδιών από τον Καναδά, που είχαμε την τιμή να τους φιλοξενούμε.
Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην υπουργό, την οποία την αισθανόμαστε δίπλα μας. Είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε δύο χώρες. Κανονικά κάποιος έχει μια πατρίδα, αλλά εμάς η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν την ίδια βαρύτητα στην καρδιά μας. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την επίσκεψή σας».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος και ο εφημέριος του ναού Αρχιμ. Στέφανος Σουλιμιώτης. Εκτός από τον Πρόεδρο της Ε.Κ.Κ κ.Χρ. Καβαλή και τη Γ.Γ κ. Χρ. Σκουφαρίδου παραβρέθηκε από την Ε.Κ.Κ η Επόπτρια Γραφείων κ. Βίλλυ Πολίτη Ζουέ. Εκ μέρους του Γραφείου Τύπου της Πρεσβείας παραβρέθηκε η κ. Μαρία Νικολαρά, ενώ το παρόν του έδωσε ο Αναπληρωτής Συντονιστής Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κ. Δημήτρης Γιαννικόπουλος και ο Καθηγητής Tudor Dinu.
Επίσης τα παροικιακά σωματεία εκπροσώπησαν: Ο κ. Ανδρέας Μαυρομάτης (Πρόεδρος Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου), η κ. Χρ. Σκουφαρίδου (Πρόεδρος της Φιλοπτώχου), η κ. Ευαγγελία Θηραίου (Πρόεδρος της «Μαρίας Αιγυπτίας»), ο κ. Αλ. Καζαμίας (Πρόεδρος του ΣΕΑΑΣ), ο κ. Γ. Ζουμπουλίδης (Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πνευματικού Κέντρου).
Παραβρέθηκε η Γενική Διευθύντρια της Ε.Κ.Κ κ. Ιωάννα Καρδάση, ο Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καιρου κ. Χρ. Παπαδόπουλος και η Οικονομική Διευθύντρια του Ε.Π.Κ.Κ κ. Κωνσταντίνα Γεδεών.