Κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς πιστούς γιορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Γεωργίου στην ομώνυμη  Ιερά Μονή που βρίσκεται στο Παλαιό Κάιρο.

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄ χοροστάτησε στον Εσπερινό Πλαισιούμενος από τον Μητροπολίτη Μέμφιδος Νικόδημο, τον Mητροπολίτη Πηλουσίου Νήφωνα και τον Προϊστάμενο της μονής Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό.  Ο Πατριάρχης Θεόδωρος ευχήθηκε να καταπολεμηθεί η πανδημία του κορονοιού, χαρακτηρίζοντάς την δουλεία.

«Όσες πανδημίες και αν έρθουν, ο Άγιος Γεώργιος είναι τροπαιοφόρος», είπε ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου και πρόσθεσε: «είναι καβαλάρης, είναι νικητής. Και αυτός θα κάνει περιπολία με το ιερό του άλογο όλη την ανθρωπότητα για να σκορπίσει τα μαύρα σύννεφα της πανδημίας». Ο Πατριάρχης Θεόδωρος με αφορμή την έναρξη του ιερού μήνα του Ραμαζανιού για τους Μουσουλμάνους, ευχήθηκε «ο Θεός που αγαπά όλον τον κόσμο να επιβλέψει όλους, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους».

Η μονή και ο ναός του Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο είναι από τα σπουδαιότερα μνημεία του χριστιανισμού στο Παλαιό Κάιρο. Χτίσθηκε στα θεμέλια του Παλαιού Οχυρού της Βαβυλώνας στην ευρύτερη περιοχή της Μέμφιδας που ήταν η αρχαία πρωτεύουσα της Κάτω Αιγύπτου. Το 383 μ.Χ. ο Μέγας Θεοδόσιος με διάταγμά του μετέτρεψε το φρούριο σε ναό προς τιμήν του στρατιώτη Αγίου Γεωργίου. Ο  ναός είναι κτισμένος στον τέταρτο όροφο επάνω σε πύργο Ρωμαϊκού φρουρίου, το οποίο πολλές φορές χρησίμευε σαν καταφύγιο των Χριστιανών. Το ιερό του Αγίου Γεωργίου ήταν αφιερωμένο στο μάρτυρα του Άγιο Γεώργιο ο οποίος βασανίσθηκε και αποκεφαλίσθηκε στο οχυρό της Βαβυλώνας. Η μονή έχει συνδεθεί με την παρουσία των Ελλήνων στη χώρα του Νείλου. Ανά τους αιώνες έχει λειτουργήσει ως γυναικείο μοναστήρι, νοσοκομείο, πτωχοκομείο, γηροκομείο και σχολείο. Με πρωτοβουλία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου έγινε εκ βάθρων αναστήλωση του μνημείου και αναδείχθηκε η ιστορική του διαδρομή που ξεκίνησε από τη ρωμαϊκή περίοδο, συνεχίσθηκε στο Βυζάντιο, την Αραβική κατάκτηση μέχρι τους νεότερους χρόνους.

Οι εργασίες συντήρησης τόσο του ναού του Αγίου Γεωργίου όσο και του Ρωμαϊκού Πύργου, έγιναν από συντηρητές της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδος (2012 – 2015).

Οι επεμβάσεις έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και την έγκριση του υπουργείου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου. Βρίσκεται υπό την Εποπτεία της Αιγυπτιακής εφορείας Αρχαιοτήτων Βυζαντινών μνημείων. Το κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου είναι το μοναδικό ελληνικό νεκροταφείο στο Κάιρο.

Εκεί βρίσκονται οι τάφοι των μεγάλων ευεργετών, το μνημείο του άγνωστου αεροπόρου και το ηρώο πεσόντων στη μάχη του Ελ Αλαμέιν.  Την Μεγάλη Παρασκευή η Μονή γεμίζει από εκατοντάδες πιστούς που έρχονται όχι μόνο από κάθε γωνιά της Αιγύπτου αλλά και της Ελλάδας για την περιφορά του Επιταφίου. Ανάλογη είναι και η εικόνα που παρουσιάζει ο ναός κατά την εορτή του Αγίου Γεωργίου.

Διαβάστε επίσης:

Αγ. Γεώργιος: Θερμή υποδοχή για τον Πατριάρχη Θεόδωρο στο μοναστήρι που χτίσθηκε στο παλαιό οχυρό της Βαβυλώνας (Videos / Photos)

Αρέσει σε %d bloggers: