Οι δείκτες του χρόνου σημείωναν την 12η Απριλίου 1961, ημερομηνία κατά την οποία εγκαινιάστηκε ο περίφημος Πύργος του Καΐρου. Ο Πρόεδρος του Εκτελεστικού της Νοτίου Επαρχίας Καμαλεντίν Χουσεΐν με εντολή του Αρχηγού του Κράτους προΐστατο της τελετής.
Ο Πύργος είχε ύψος 187 μ., ξεπερνούσε δηλαδή την Πυραμίδα του Χέοπα κατά 43 μ. και στοίχισε περί τα 6.000.000 δολάρια.
Μετά τα εγκαίνια, οι επίσημοι γευμάτισαν στο εστιατόριο που βρισκόταν στον 14ο όροφο, ενώ ο Διευθυντής του Πύργου προσέφερε στον Αντιπρόσωπο του Κράτους και στους λοιπούς επίσημους αναμνηστικό μετάλλιο του Πύργου, ως και γραμματόσημο, το οποίο κυκλοφόρησε επ΄ ευκαιρία της ημέρας.
Ο Πύργος ήταν εφοδιασμένος με όλα τα κομφόρ που θα «απαιτούσε» ο κάθε περιηγητής: Από ταχυδρομικό γραφείο ως νοσοκομειακό περίπτερο. Μετά τα εγκαίνια, ο Πύργος άνοιξε για το κοινό με τιμή εισόδου 10 γρ.δ., πλην της Παρασκευής, της Κυριακής και των Εορτών που η τιμή ανέβαινε στα 15 γρ.δ., ενώ τα παιδιά δεν πλήρωναν.
Στον κήπο που περιέβαλλε τον Πύργο υπήρχε εστιατόριο σε στυλ «νταουάρ» των ομάδων ως και διάφορα κιόσκια για την έκδοση των εισιτηρίων.
Επίσης, υπήρχαν ταχυδρομικά γραφεία, τηλεγραφείο και καμπίνες τηλεφώνου, κιόσκια για σουβενίρ, κτλ. Το χολ κοσμούσαν έξι πέτρινα έδρανα στυλωμένα επί των τοίχων και μία κρήνη με έξι φωτιζόμενους πίδακες.
Η βάση του Πύργου ήταν επενδυμένη με ροζ γρανίτη και στον τοίχο υπήρχε θυρεός από σφυρηλατημένο μπρούντζο 8Χ4 μ. που εικόνιζε τον αετό-σύμβολο της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας.
Στον 14ο όροφο υπήρχε εστιατόριο χωρητικότητας 110 ατόμων, ενώ κάθε μισή ώρα ο όροφος περιστρεφόταν κάνοντας έναν ολόκληρο γύρο.
Στον 15ο όροφο υπήρχε μπαρ και μία καφετέρια, στην οποία 100 θαμώνες θα μπορούσαν να καθίσουν και να απολαύσουν την υπέροχη θέα στο μαγευτικό Κάιρο.
Ο Πύργος του Καΐρου – Borg el Qahira στα αραβικά – ήταν γνωστός και ως ο «Ανανάς του Νάσερ» λόγω της «δικτυωτής» εξωτερικής εμφάνισης λωτού που του έδωσε ο αρχιτέκτονας Naoum Shebib και για περίπου 50 χρόνια αποτελεί το ψηλότερο κτίσμα στη Βόρεια Αφρική.