Η Αίγυπτος κορυφαίος εξαγωγέας κατεψυγμένων φραουλών το 2019
16/06/2020
O Τομ Χανκς θα παίξει σε ταινία για την Επανάσταση του 1821
17/06/2020
Show all

Ξεκίνησαν τα γυρίσματα της Χολιγουντιανής ταινίας για τον Αγ. Νεκτάριο – Παίζουν: Μίκι Ρουρκ, Αλ. Πετρόφ – Ο Άρης Σερβετάλης υποδύεται τον Άγιο

Ξεκίνησαν τα γυρίσματα της ταινίας “MAN OF GOD” (ο άνθρωπος του Θεού), η οποία βασίζεται στην ζωή του Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης. Πρόκειται για μια παραγωγή στην οποία  παίρνουν μέρος περίπου 100 ηθοποιοί από Ελλάδα, Ρωσία, Αμερική μεταξύ των οποίων ο Ρώσος star Αλεξάντερ Πετρόφ και ο Αμερικάνος σταρ του Χόλιγουντ Μίκι Ρούρκ.

Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Αμερικανοσερβίδα Γελένα Πόποβιτς και τη μουσική  του Ζμπίγκνιεφ Πράισνερ. Στον ρόλο του Αγίου Νεκταρίου ο Άρης Σερβετάλης ενώ  συμμετέχουν ο Νικήτας Τσακίρογλου, η Καρυοφιλιά Καραμπέτη, ο Γιάννης Στάνκογλου, ο Χρήστος Λούλης, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης.

Στην ταινία θα πάρουν μέρος και Ελληνίδες ηθοποιοί στο ρόλο των μοναχών. Τα πρώτα γυρίσματα  αναμένεται να αρχίσουν από τη Μονή Πεντέλης, το τεχνολογικό πάρκο Λαυρίου, στην Πλάκα και την Αίγινα. Τη συμπαραγωγή με την Αμερικανοσερβίδα Γελένα Πόποβιτς έχεο  η Simeon Entertainment και η View Master Films. Η ταινία έχει τη στήριξη του ΕΚΟΜΕ.

Η Γελένα Πόποβιτς σε συνέντευξή της στο Πρακτορείο Ορθοδοξία, αναφέρθηκε στην καθυστέρηση των γυρισμάτων λόγω κορονοϊού, υπογραμμίζοντας ότι ήταν προγραμματισμένα να ξεκινήσουν τον Απρίλιο: «είναι ακόμη ένας πειρασμός… ένα εμπόδιο από τα πολλά που είχε ο Αγιος στη ζωή του, αλλά και όλοι μας κατά τη διάρκεια του βίου μας.»

Σκοπός είναι η ταινία να κυκλοφορήσει στις αίθουσες το Νοέμβριο, στην επέτειο των 100 χρόνων από το θάνατο του, το 1920, σε διανομή της Feelgood Entertainment.

Τον Αγιο Νεκτάριο θα υποδυθεί ο Αρης Σερβετάλης

Σε ομιλία του το Δεκέμβριο του 2019 στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ν. Ιωνίας στην καθιερωμένη συνάντηση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας κ. Γαβριήλ με τους νέους και τις νέες της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Αρης Σερβετάλης είχε δηλώσει: «Τον Αγιο Νεκτάριο δεν τον υποδύεσαι. Ο Άγιος είναι ζωντανός! Απλά αφήνεσαι…». Στην ίδια συνάντηση είχε αναφερθεί και στη δική του σχέση με το Θεό και την εκκλησία, μια σχέση που ο ίδιος στηρίζει με σθένος – αποκαλώντας την εκκλησία, ελευθερία, παρά τα επανειλημμένα κηρύγματα μίσους σε όλο το φάσμα της – και που πρόσφατα τον έφερε και ξανά στην επικαιρότητα μετά τις δηλώσεις του για τη θεία κοινωνία και πως ο ίδιος πιστεύει ότι μέσω αυτής δεν μπορείς να κολλήσεις τον Covid-19.

«Η σχέση με το Θεό είναι προσωπική. Ο Θεός σε προσεγγίζει με τα δικά σου δεδομένα, σιγά – σιγά και εκεί έγκειται η απόλυτη ελευθερία. Μόνο ο Θεός μπορεί να δημιουργήσει ένα ον και να το κάνει τόσο ελεύθερο που να μπορεί να Τον αρνηθεί. Είναι πράγμα μοναδικό και μεγαλειώδες και εκεί αντιλαμβάνεσαι τι θα πει «ελευθερία». Δεν έχουμε γνωρίσει ακόμη οι άνθρωποι τι σημαίνει Ορθοδοξία. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι η Εκκλησία είναι συντηρητισμός. Η Ορθοδοξία είναι τόσο ανατρεπτική που δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε. Η Εκκλησία είναι ελευθερία.»

Ο Βίος του Αγίου Νεκταρίου

Ο Άγιος Νεκτάριος γεννήθηκε στη Σηλυβρία της Θράκης το 1846. Γονείς του ήταν ο Δήμος και η Βασιλική Κεφαλά. Ήταν το πέμπτο αγόρι της οικογένειας και όταν τον βάφτισαν του έδωσαν το όνομα Αναστάσιος. Στην Σηλυβρία διδάχτηκε τα πρώτα γράμματα, αλλά επειδή η οικογένειά του ήταν φτωχή, αποφάσισε να πάει στην Κωνσταντινούπολη όπου θα συνέχιζε τις σπουδές του, ενώ ταυτόχρονα θα εργαζόταν.

Πράγματι, σε ηλικία 14 ετών, πήγε στη Βασιλεύουσα όπου άρχισε να εργάζεται στο καπνεργοστάσιο ενός συγγενή του. Παρόλο που εργαζόταν, δεν τον πλήρωναν για την εργασία του κι έτσι ο Άγιος δυσκολευόταν να βρει ακόμα και να φάει. Οι δυσκολίες της ζωής, δεν τον εμπόδισαν, όμως, τα βράδια του να τα αφιερώνει στη μάθηση και να τα περνά διαβάζοντας βιβλία και εκκλησιαστικές μελέτες.

Κάποια στιγμή αποφάσισε να επισκεφθεί τους Αγίους Τόπους. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς τα εκεί, ξέσπασε μεγάλη θαλασσοταραχή και κινδύνεψε το πλοίο να βυθιστεί. Ο Άγιος Νεκτάριος βύθισε στη θάλασσα το Σταυρό, που κουβαλούσε πάντα μαζί του, και η θάλασσα αμέσως ημέρεψε. Ο Σταυρός όμως χάθηκε και ο Άγιος λυπήθηκε πολύ. Όταν το πλοίο, όμως, έφτασε σώο στον προορισμό του, ο Σταυρός βρέθηκε κολλημένος στα ύφαλα του πλοίου. Αυτό ήταν το πρώτο θαύμα που έκανε ο Άγιος Νεκτάριος εν ζωή. Το μετόχι του Παναγίου Τάφου προσέλαβε τον Άγιο και έτσι έμεινε εκεί ως την ηλικία των 20 ετών.

Όταν συμπλήρωσε το 20 έτος της ηλικίας του, πήγε στο χωριό Λιθί της Χίου. Εκεί δίδαξε γράμματα στα παιδιά του χωριού, επί 7 συνεχή έτη. Η επιθυμία του Αγίου ήταν να γίνει μοναχός. Κάνοντας πράξη την επιθυμία του, χρίστηκε μοναχός στη Νέα Μονή της Χίου. Στη Νέα Μονή μελέτησε εκτενώς τα συγγράμματα που βρίσκονταν στην βιβλιοθήκη της Μονής. Το 1877 χειροτονήθηκε Διάκονος στο ναό του Αγίου Μηνά και έλαβε το όνομα Νεκτάριος.

Με τη βοήθεια του Ιωάννη Χωρέμη (ευκατάστατου Χιώτη) και του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Σωφρόνιου, ο Αγιος τελείωσε τις Γυμνασιακές του σπουδές στην Αθήνα και σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αφού πήρε το πτυχίο του το 1885, πήγε στην Αλεξάνδρεια, όπου χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και εργάστηκε ως γραμματέας του Πατριαρχείου και ως Πατριαρχικός Επίτροπος στο Κάιρο. Το έτος 1889 χειροτονήθηκε στο Κάιρο, Μητροπολίτης Πενταπόλεως. Ο Αγιος Νεκτάριος ασκούσε τα καθήκοντά του με ζήλο και αρετή. Η προσωπικότητά του όμως και οι δραστηριότητές του, προκάλεσαν το μίσος σε ανθρώπους που βρίσκονταν στο περιβάλλον του Πατριάρχη Σωφρόνιου. Αυτοί συκοφάντησαν τον Αγιο Νεκτάριο ότι εποφθαλμιούσε το αξίωμα του Πατριάρχη και κατάφεραν να εκδιωχθεί από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Ο Αγιος ήρθε στην Αθήνα, όπου για ένα έτος δεν έβρισκε εργασία και στερούνταν συχνά και το ίδιο το φαγητό. Ζήτησε από το Υπουργείο Παιδείας να τον διορίσει Ιεροκήρυκα όπου θεωρούσε το Υπουργείο σωστό. Τελικά διορίστηκε Ιεροκήρυκας στη Χαλκίδα. Κατά τη διάρκεια της θητείας του εκεί, αποκαλύφθηκε η συκοφαντία που είχε υποστεί στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Το 1894 ο Άγιος Νεκτάριος διορίστηκε Διευθυντής της Ριζαρίου Σχολής. Η φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο έχει τραβηχτεί στον περίβολο της Σχολής εκείνη την εποχή. Ο Άγιος διεύθυνε τη Σχολή με υποδειγματικό τρόπο και απεριόριστη αγάπη για τους σπουδαστές της. Όσο ήταν ακόμη διευθυντής στη Σχολή, αγόρασε ένα μικρό και παλαιό μοναστήρι στην Αίγινα. Με πολλούς κόπους κατάφερε να αναστηλώσει και να μεγαλώσει το μοναστήρι αυτό.

Το 1908, και αφού είχε διευθύνει την Ριζάριο για 14 συνεχή έτη, παραιτήθηκε από τη θέση του Διευθυντή για λόγους υγείας. Ο Άγιος Νεκτάριος συνέχισε τον βίο του στο μοναστήρι της Αίγινας. Ταπεινός και απλός όπως ήταν, λάμβανε στο μοναστήρι, μέρος σε κάθε ασχολία, βοηθώντας ακόμη και τους εργάτες στις εργασίες τους. Παράλληλα με τις ασχολίες του αυτές, μελετούσε βιβλία και συνέγραφε. Επιγραμματικά αναφέρουμε το έργο του «Περί του Σχίσματος», τριάντα Τριαδικούς ύμνους, εκατόν πενήντα τέσσερις ύμνους για την Θεοτόκο καθώς και πολλούς εκκλησιαστικούς λόγους.

Στη μονή έζησε ο Άγιος Νεκτάριος ως το 1920 που δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα στον προστάτη του και αρρώστησε. Υποφέροντας από φρικτούς πόνους μεταφέρθηκε στο Αρεταίειο Νοσοκομείο Αθηνών. Στις 9 Νοεμβρίου του 1920 παρέδωσε το πνεύμα του σε ηλικία 74 ετών. Κατά τη διάρκεια της ζωής του όπως και μετά το πέρας αυτής, ο Άγιος έκανε πολλά θαύματα. Είναι ο νεότερος Άγιος της Εκκλησίας και η μνήμη του τιμάται στις 9 Νοεμβρίου.

Πηγές: orthodoxianewsagency /Κιβωτός της Ορθοδοξίας / agmarina.gr