Οι Ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις, η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ο κορονοϊός βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνεντεύξεων που παραχώρησε ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Ν. Γαριλίδης. Ειδικότερα, ο κ. Γαριλίδης παραχώρησε συνεντεύξεις στις εφημερίδες Al-Dostour και Al-Watan.

Η εφημερίδα Al-Dostour σε δημοσίευμα με ημερομηνία 27 Ιουνίου 2020 σε πρωτοσέλιδο τίτλο: «Τα Μηνύματα της Αθήνας: Ο Έλληνας Πρέσβης στο Κάιρο μιλάει στην Al-Dostour» φιλοξενεί στο εσωτερικό της εκτενέστατη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο, κ. Νικολάου  Γαριλίδη.   Απαντώντας στις ερωτήσεις της Δημοσιογράφου, Hala Amin ο κ. Γαριλίδης υπογράμμισε τα εξής:

Οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας -Ιταλίας

– Επισήμανε ότι η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και των ΑΟΖ Ελλάδας – Ιταλίας εμβαθύνει τις φιλικές σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Ρώμης και αποτελεί υπόδειγμα σχέσεων συνεργασίας και καλής γειτονίας. Τόνισε δε ότι η συμφωνία συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, διευθετώντας ένα θέμα που παρέμενε σε εκκρεμότητα για 40 χρόνια.

 – Διευκρίνισε ότι η Ελληνο-ιταλική συμφωνία αποτρέπει την παραβίαση οιασδήποτε [τρίτης] χώρας στις ΑΟΖ των δύο χωρών και συμβάλλει σε ορισμένα σημαντικά ζητήματα, όπως η εξερεύνηση φυσικού αερίου και πετρελαίου, οι αλιευτικές δραστηριότητες και στην προστασία αυτών των φυσικών πόρων.

 – Διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα, μέσω μιας απόλυτα συμβατής με το διεθνές δίκαιο συμφωνίας, έστειλε στην Τουρκία ένα πολύ ισχυρό μήνυμα.  Ένα μήνυμα που δείχνει πώς πρέπει να συμπεριφέρονται τα κράτη και ποια είναι η αξία των συμφωνιών που βασίζονται στη συνεργασία και την τήρηση του διεθνούς δικαίου, οι οποίες οδηγούν σε περαιτέρω σταθερότητα, ανάπτυξη και συντονισμό και όχι σε αποσταθεροποίηση της περιοχής.

Οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας –Αιγύπτου

– Εξέφρασε την πεποίθηση ότι παρόμοιες συμφωνίες μπορούν να επιτευχθούν και με άλλες χώρες στην περιοχή, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Αίγυπτο, η οποία έχει καλές και στρατηγικές σχέσεις με την Ελλάδα, [βήμα] που θα είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών.

– Εκτίμησε ότι η υπογραφή συμφωνίας με το Κάιρο μπορεί να είναι το επόμενο βήμα, καθότι δεν υφίσταται κανένα εμπόδιο, υπάρχει δε μεγάλη σύγκλιση [μεταξύ των δύο χωρών] στα τεχνικά θέματα. Υπογράμμισε δε ότι υπάρχουν αμοιβαία συμφέροντα και ενδιαφέροντα, όσον αφορά τις ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο.

– Τόνισε ότι τους ηγέτες πρέπει να διαθέτουν σύνεση και λογική, προς το συμφέρον των λαών τους και όχι [να δρουν σαν] καουμπόηδες, διότι οι λαοί χρειάζονται σταθερότητα και ασφάλεια. Σημείωσε δε ότι οι κυβερνήσεις στην Αίγυπτο και την Ελλάδα επιδιώκουν να αναπτύξουν τη χώρα τους και να εξασφαλίσουν θέσεις εργασίας στους πολίτες.

Επιθετικότητα της Τουρκίας στη Συρία, τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο

 – Κατήγγειλε τις επιθετικές και νευρικές ενέργειες και δραστηριότητες που διαπράττει η Τουρκία τα τελευταία χρόνια, ξεκινώντας από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, καθώς και τις παραβιάσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

– Εξέφρασε απορία για την στάση της Τουρκίας, που νομίζει ότι οι άλλες χώρες θα αποδεχθούν τα όσα διαπράττει μακριά από το διεθνές δίκαιο και τη λογική συμπεριφορά σε διεθνές επίπεδο. Τόνισε δε ότι στη Λιβύη, η τουρκική στάση έχει καταντήσει να απέχει πολύ από μια απλή υποστήριξη προς ένα αντίπαλο ή προς μια πλευρά εις βάρος της άλλης.

– Επαναβεβαίωσε ότι εάν συνεχίσει η Τουρκία αυτήν τη συμπεριφορά, θα οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση όχι μόνο της Λιβύης, αλλά ολόκληρης της Βόρειας Αφρικής.

– Διερωτήθηκε ποιος επωφελείται από την τουρκική στάση στη Λιβύη και εάν ωφελούνται οι απλοί Λίβυοι πολίτες, απαντώντας ότι αυτοί θα είναι οι πρώτοι που θα εκτοπισθούν και θα υποφέρουν και πιθανόν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους εξαιτίας της δράσης των πολιτοφυλακών/μισθοφόρων.

– Υπογράμμισε ότι η Πρωτοβουλία του Καΐρου αναζητά πρωτίστως μια πολιτική λύση, αλλά ταυτόχρονα ο Πρόεδρος El-Sisi με τις δηλώσεις του έστειλε και δεύτερο μήνυμα, ότι εάν δεν κηρυχθεί εκεχειρία και συνεχισθεί η επιθετικότητα εκ μέρους της Τουρκίας, εάν δεν γίνει αποδεκτή η πρωτοβουλία από όλες τις πλευρές στη Λιβύη, τότε η Αίγυπτος θα προστατεύσει την εθνική της ασφάλεια και τα εθνικά της συμφέροντα.

– Επισήμανε την ξεκάθαρη διαφορά της αιγυπτιακής συμπεριφοράς από την τουρκική, τονίζοντας ότι η Αίγυπτος προστατεύει τα συμφέροντά της και την εθνική της ασφάλεια ακολουθώντας τους διεθνείς κανόνες και νόμους. Τόνισε δε ότι η Ελλάδα και όλη η διεθνής κοινότητα είναι ευτυχείς και περήφανοι για την αιγυπτιακή συμπεριφορά και για τις κινήσεις της αιγυπτιακής ηγεσίας, καθότι αποτελούν υπόδειγμα εξωτερικής πολιτικής με διεθνή εκτίμηση και αντίκτυπο.

Πρόσφατη επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Ελλάδος  στην Αίγυπτο

– Μίλησε για την πρόσφατη επίσκεψη του ΥΠΕΞ κ. Ν. Δένδια στο Κάιρο και για τις συναντήσεις και εντατικές διαβουλεύσεις που είχε με τον Πρόεδρο El-Sisi, τον Αιγύπτιο ομόλογό του Sameh Shoukry, καθώς και με άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

– Επισήμανε ότι ο Έλληνας Υπουργός επισκέφθηκε την Αίγυπτο τρεις φορές πριν ξεσπάσει η  επιδημία του κορωνοϊού, στο πλαίσιο των τακτικών διπλωματικών επισκέψεων, που  στόχο έχουν τη συζήτηση των διμερών θεμάτων, την ενίσχυση της συνεργασίας στους διάφορους τομείς, καθώς επίσης και [την προώθηση] του μηχανισμού τριμερούς συνεργασίας με την Κύπρο.

– Σημείωσε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην ανταλλαγή  απόψεων για τα περιφερειακά ζητήματα, ιδίως δε τα οικονομικά συμφέροντα, τονίζοντας ότι το Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για την ενίσχυση της συνεργασίας και των επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας και του φυσικού αερίου.

– Τόνισε τη σημασία της επίσκεψης όσον αφορά το συντονισμό των κοινών θέσεων στα ζητήματα της περιοχής,  καθότι πραγματοποιήθηκε εν μέσω μιας κατάστασης αναταραχής και αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο, με την τάση ορισμένων πλευρών να προβαίνουν σε προκλητικές και παράνομες ενέργειες στην περιοχή.

– Επισήμανε ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ, σε πολιτικό επίπεδο, συζήτησε το θέμα της Λιβύης και επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την πρωτοβουλία του Καΐρου με όλα τα επιμέρους στοιχεία της, καθότι εγγυάται την εξάλειψη όλων των εκφάνσεων της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού και στοχεύει στον τερματισμό της κρίσης στη Λιβύη, μέσω πολιτικής λύσης.

-Επανέλαβε ότι η πολιτική λύση θα ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Λιβύη και θα βάλει τέλος στις παρεμβάσεις ξένων πλευρών, που επιδιώκουν να επιτύχουν ίδια οφέλη και να ικανοποιήσουν δικές τους φιλοδοξίες και συμφέροντα, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη άλλους παράγοντες.

Πτυχές της διμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου

– Ο κ. Γαριλίδης αναφέρθηκε και στις διάφορες πτυχές της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού τομέα. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην κοινή Άσκηση «Μέδουσα», που αποτελεί σημαντικότατη  δραστηριότητα στο πλαίσιο της συνεκπαίδευσης των ενόπλων δυνάμεων των δυο χωρών.

– Όσον αφορά τη διμερή συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα, ο κ. Γαριλίδης επισήμανε ότι ο πολιτισμός είναι ένα από τα ισχυρά σημεία στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών που λειτουργεί στην Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας που παρέχει πτυχία στις ελληνικές σπουδές, στα «Καβάφεια» που διοργανώνονται προς τιμή του μεγάλου Έλληνα Αλεξανδρινού ποιητή και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα είναι του χρόνου η τιμώμενη χώρα της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου του Καΐρου.

– Όσον αφορά την οικονομική συνεργασία μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, ο Έλληνας Πρέσβης παρουσίασε στοιχεία για τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, σημειώνοντας ότι το έτος 2019 ανήλθαν σε 1,8 δισ. ευρώ, με τις αιγυπτιακές εξαγωγές προς την Ελλάδα να αγγίζουν τα 840 εκατομμύρια ευρώ περίπου, με αύξηση 32,5% από το 2018, ενώ οι εισαγωγές της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια ίδιου έτους είναι  943 εκατομμύρια ευρώ.

– Για τις ελληνικές επενδύσεις στην Αίγυπτο, ο κ. Γαριλίδης ανέφερε ότι επικεντρώνονται στις βιομηχανίας χάρτου και τσιμέντου, στους τομείς πετρελαίου και φυσικού αερίου, των κατασκευών και των τροφίμων, των χρωμάτων και των οικοδομικών υλικών, των αρδευτικών συστημάτων και του αλουμινίου. Επίσης στους τομείς των τραπεζών, των θαλάσσιων μεταφορών και των αερομεταφορών, καθώς και στον τομέα των εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Επισήμανε δε ότι στην Αίγυπτο δραστηριοποιούνται 200 ελληνικές εταιρείες περίπου, με επενδύσεις που εκτιμώνται στα 1,2 δισ. Ευρώ.

– Αναφέρθηκε στις σημαντικότερες ελληνικές εταιρείες που έχουν επενδύσεις στην Αίγυπτο («Titan», «Hellenic Petroleum», «Archirodon», «Kothali», «Edita Chipita», κ.α.).   

Παλαιστινιακό Ζήτημα

– Επανέλαβε την δέσμευση της Ελλάδας όσον αφορά τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Παλαιστινιακό. Τόνισε ότι η ευρωπαϊκή θέση είναι σαφής και υποστηρίζει τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους, στα εδάφη της 4ης Ιουνίου 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στηρίζοντας την λύση των δύο κρατών

– Διαβεβαίωσε για την Ελληνική πεποίθηση ότι η σύγκρουση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών είναι ένα χρόνιο ζήτημα στην Μέση Ανατολή, το οποίο εάν επιλυθεί θα οδηγήσει σε περαιτέρω σταθερότητα και ανάπτυξη στην περιοχή,.

Αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην Ελλάδα

–  Αναφέρθηκε στην επιτυχή και έγκαιρη αντιμετώπιση της πανδημίας από την ελληνική κυβέρνηση, γεγονός που οδήγησε σε πολύ χαμηλό ποσοστό θανάτων, γύρω στους 190, αλλά και σε αρκετά περιορισμένο αριθμό κρουσμάτων στο επίπεδο των  3,300.

– Δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση βασίζεται τώρα σε αυτούς τους χαμηλούς αριθμούς  και στην τήρηση των προληπτικών μέτρων και οδηγιών για να προσελκύσει ξανά τους τουρίστες.

– Αναφέρθηκε στις αρνητικές επιπτώσεις που επέφερε η πανδημία στην ελληνική οικονομία και επισήμανε ότι είναι σημαντικό να ανοίξει τώρα η χώρα, διότι ο ελληνικός λαός υποφέρει από την οικονομική ύφεση, εξηγώντας ότι το ΑΕΠ εξαρτάται από τον τουρισμό σε μεγάλο ποσοστό, γύρω στο 20%, το διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου.   

– Σημείωσε δε ότι η κύρια τουριστική περίοδος στην Ελλάδα είναι το καλοκαίρι, αντίθετα από την Αίγυπτο, που είναι το φθινόπωρο και τον χειμώνα, αναφέροντας ότι το 2019 επισκέφθηκαν την Ελλάδα πάνω από 31 εκατομμύρια τουρίστες, δηλαδή 3 φορές όσο είναι ο πληθυσμός της. Για το λόγο αυτό η Ελλάδα θα προσπαθήσει και εφέτος να έχει θετικά αποτελέσματα,  επιδεικνύοντας ωστόσο  μεγάλη προσοχή κατά την υποδοχή τουριστών.

Συνέντευξη του Έλληνα Πρέσβη στο Κάιρο, κ. Ν. Γαριλίδη στην ε/φ Al-Watan

Η ημερήσια ε/φ Al-Watan σε δημοσίευσή της στις 29 Ιουνίου 2020 φιλοξενεί εκτενή συνέντευξη του Έλληνα Πρέσβη στο Κάιρο, κ. Νικολάου Γαριλίδη,  δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις δηλώσεις του για τις στρατηγικές σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου, ιδίως όσον αφορά την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών.

Απαντώντας στις ερωτήσεις της Δημοσιογράφου, κ Samah Hassan, o κ. Γαριλίδης  τόνισε:

Οικονομική συνεργασία 

– Για τους κυριότερους τομείς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, στο πεδίο των Επενδύσεων, ο Έλληνας Πρέσβης επισήμανε ότι οι ελληνικές επενδύσεις στην Αίγυπτο εντοπίζονται κυρίως στους τομείς βιομηχανιών χάρτου, τσιμέντου, πετρελαίου και φυσικού αερίου, κατασκευών, τροφίμων, χρωμάτων και δομικών υλικών, συστημάτων άρδευσης και αλουμινίου, τραπεζών, θαλασσίων και αεροπορικών μεταφορών, καθώς και υπηρεσιών εκπαίδευσης.

– Σημείωσε ότι στην Αίγυπτο δραστηριοποιούνται 200 περίπου εταιρείες, με κεφάλαια που εκτιμώνται στα 1,2 δισ. Ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι δεδομένων των στρατηγικών και άριστων σχέσεων των δύο χωρών, υπάρχει κοινή βούληση και προσπάθεια και από τις δύο πλευρές για την μεγιστοποίηση αυτών των μεγεθών.

– Διαβεβαίωσε ότι τα μεταρρυθμιστικά μέτρα στους τομείς της Οικονομίας και των Επενδύσεων που εφαρμόζει η Αιγυπτιακή Κυβέρνηση θα συμβάλουν αναμφίβολα στην προσέλκυση νέων επενδύσεων. Σε αυτό συμβάλλουν επίσης τα μεγάλα εθνικά έργα, οι υποδομές και η διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας.

– Τόνισε ότι η Αίγυπτος είναι μεγάλη αγορά, που μπορεί να προσφέρει πολλές ευκαιρίες σε διάφορους τομείς. Και φυσικά, όσο βελτιώνονται οι οικονομικοί δείκτες και το επιχειρηματικό κλίμα στην Αίγυπτο, τόσο θα αυξάνονται και οι επενδύσεις, αυξάνοντας και τις θέσεις εργασίας στην Αίγυπτο.

– Αναφέρθηκε στον ρόλο που ασκεί το Τμήμα Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο, παρέχοντας υποστήριξη σε όσες εταιρίες ή επενδυτές επιθυμούν να  δραστηριοποιηθούν στην Αίγυπτο.

Πρωτοβουλία «Νόστος»

–  Όσον αφορά την πρωτοβουλία «Νόστος», ο κ. Γαριλίδης επισήμανε ότι ο ίδιος έχει γεννηθεί στο Port Said και έζησε 18 χρόνια στην Αίγυπτο, τα περισσότερα στο Κάιρο και συνεπώς εκφράζει άποψη και από δική του προσωπική εμπειρία, μαζί με την επαγγελματική.

– Χαιρέτησε την Πρωτοβουλία, η οποία έδωσε την ευκαιρία σε Έλληνες και Κυπρίους που, οι ίδιοι ή οι γονείς τους, έζησαν στην Αίγυπτο, για να επιστρέψουν στις ρίζες τους, στη χώρα του Νείλου. Τόνισε δε ότι το πρόγραμμα «Νόστος», υπό την αιγίδα των ηγετών των τριών χωρών, θα συμβάλει αναμφισβήτητα στην περαιτέρω σύσφιξη των ιστορικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, ιδιαίτερα μεταξύ των νεοτέρων γενεών.

– Εξέφρασε την εκτίμησή του στην Αιγυπτία Υπουργό Μετανάστευσης, κα Nabila Makram, για τις προσπάθειες που καταβάλλει στο πλαίσιο του πολύ επιτυχούς, όπως δήλωσε, προγράμματος. Τόνισε δε ότι η Ελληνική Πρεσβεία ήταν και θα συνεχίσει να βρίσκεται σε στενό συντονισμό με το Αιγυπτιακό Υπουργείο Μετανάστευσης, σε όλες τις δραστηριότητες αυτής της πρωτοβουλίας.

Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας και της Λαθρομετανάστευσης

– Για τον συντονισμό μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου στον τομέα καταπολέμησης της τρομοκρατίας και στον τομέα της λαθρομετανάστευσης, ο Έλληνας πρεσβευτής διαβεβαίωσε καταρχήν ότι οι σχέσεις των δύο χωρών σήμερα, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε τριμερές με την Κύπρο, αποτελούν υπόδειγμα περιφερειακής συνεργασίας και συντονισμού, όχι μόνο στους εν λόγω τομείς, αλλά και σε πολλούς άλλους.

– Διαβεβαίωσε ότι τα θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού και της λαθρομετανάστευσης είναι υψίστης σημασίας για την Ελλάδα, αλλά και για την ΕΕ γενικότερα και ως εκ τούτου, ο συνεχής και στενός συντονισμός με την Αίγυπτο στα θέματα αυτά είναι άκρως απαραίτητος.

– Εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες της αιγυπτιακής ηγεσίας, τόσο στον τομέα καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της εξτρεμιστικής ιδεολογίας, ένα φαινόμενο τελείως ξένο στον χαρακτήρα Ελλήνων και Αιγυπτίων, όσο και στον τομέα της λαθρομετανάστευσης. 

Αρέσει σε %d bloggers: