Ο Τζιμ Λόντος και οι Αιγυπτιώτες του 1937
04/07/2020
Μιχάλης Μπίσκος: Η πολιτιστική κληρονομιά των Αιγυπτιωτών είναι μοναδική
06/07/2020
Show all

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος αποχαιρέτισε και τίμησε τον Γενικό Πρόξενο, την Επιτετραμμένη της Πρεσβείας και τον Ακόλουθο Άμυνας (Video / Photos)

Ημέρα αποχαιρετισμού ήταν η Κυριακή 5 Ιουλίου 2020 καθώς ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ παρασημοφόρησε τον Γενικό Πρόξενο Καΐρου κ. Γιώργο Δασκαλόπουλο, την Επιτετραμμένη της Πρεσβείας στο Κάιρο κ. Ελίνα Κυριακοπούλου και τον Ακόλουθο Άμυνας κ. Πάρη Κανούτο, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τη θητεία τους στην Αιγυπτιακή Πρωτεύουσα και αναχωρούν για να αναλάβουν τα καινούργια καθήκοντά τους υπηρετώντας την Ελλάδα.

Τη Θεία Λειτουργία στον Αγ. Νικόλαο Χαμζάουι, στην οποία χοροστάτησε ο Πατριάρχης Θεόδωρος, επικουρούμενος από τον Μητροπολίτη Μέμφιδος Νικόδημο και τον Αρχιμανδρίτη Στέφανο Σουλιμιώτη, παρακολούθησε ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Νίκος Γαριλίδης και ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστος Καβαλής.  

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος είπε ότι η ημέρα είναι αφιερωμένη στους τιμώμενους οι οποίοι αναχωρούν από το Κάιρο εκφράζοντας παράλληλα τα συναισθήματα αγάπης και εκτίμησης προς αυτούς.  Μίλησε για τη θερμή υποδοχή που του επεφύλασσε κάθε φορά που επέστρεφε στο Κάιρο από τα κοπιαστικά ταξίδια του στην Αφρική, ο Γενικός Πρόξενος κ. Δασκαλόπουλος. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην κ. Κυριακοπούλου μίλησε για τις ικανότητές της ως διπλωμάτης και αναφέρθηκε στην ευγένειά της. Ενώ για τον ΑΚΑΜ κ. Π. Κανούτο, οποίος είχε και τα γεννέθλιά του, είπε ότι βρίσκεται στο πλευρό του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου τόσο ο ίδιος όσο και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδος.

Εξέφρασε όμως και τη λύπη του για το γεγονός ότι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, οι  καρέκλες των πιστών είναι άδειες και δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν μέλη της Ελληνικής παροικίας Καΐρου τη Θεία Λειτουργία . Είπε όμως για τον κορονοϊό είναι ένα σημάδι από το Θεό «για να καταλάβουμε πόσο πολύτιμη είναι η ζωή, πόσο εύκολα χάνεται, πόσο εύκολα κερδίζεται, πόσο πολύτιμη είναι».

«Είμαστε στρατιώτες», είπε ο Πατριάρχης Θεόδωρος αναφερόμενος στο ρόλο των ιερέων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, «νύχτα και ημέρα φυλάμε το παρελθόν. Εμείς θα παραμείνουμε στις επάλξεις και οι Θερμοπύλες θα μας περιμένουν… «.

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος αμέσως μετά απένειμε τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος  του Λέοντος της Αλεξανδρείας στο Γενικό Πρόξενο κ. Γιώργο Δασκαλόπουλο, τον Τίμιο Σταυρό του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Μάρκου στην Επιτετραμμένη της Πρεσβείας στο Κάιρο κ. Ελίνα Κυριακοπούλου και τον Ταξιάρχη του Λέοντος του Πατριαρχικού Θρόνου στον ΑΚΑΜ, Π. Κανούτο.

Ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές ακολούθησαν όταν ο Πατριάρχης έψαλλε τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδος και μίλησε με τα πιο θερμά λόγια για την πάντα φιλόξενη Αίγυπτο.

Ακολούθησε κέρασμα στην αίθουσα του θρόνου.

Αρέσει σε %d bloggers: