Πιτσιρίκι στη Σύμη, συνήθιζα επί ώρες να κάθομαι στην προβλήτα δίπλα σ΄ έναν γέροντα που καθισμένος στο καρεκλάκι του ψάρευε με το καλάμι του. Ήταν ο προπονητής του Τζιμ Λόντου και στη μνήμη του αφιερώνω αυτό το άρθρο…

Ο Τζιμ Λόντος – κατά κόσμον Χρήστος Θεοφίλου – είχε γεννηθεί στο Κουτσοπόδι του Άργους το 1897 και στα 14 του μετανάστευσε στην Αμερική, εργαζόμενος σε διάφορες μικροδουλειές ως και σε τσίρκο, ενώ παράλληλα επιδόθηκε στα αγωνίσματα της ελεύθερης πάλης, όπου και διακρίθηκε.

Γράφει ο Ν. Νικηταρίδης, ερευνητής της ιστορίας των Αιγυπτιωτών

Γρήγορα μεταπήδησε στην επαγγελματική πάλη και με την παροιμιώδη δύναμη του και την άρτια τεχνική του κατάρτιση δεν άργησε να γίνει το ίνδαλμα των φιλάθλων σε όλη την υφήλιο, αφού έδωσε σειρά πολλών αγώνων σε Αμερική, Ευρώπη, Αφρική και Αυστραλία, με το «αεροπλανικό κόλπο»  του να κλέβει τις εντυπώσεις και να κατατροπώνει τους αντιπάλους.

Στη σταδιοδρομία του σημείωσε σημαντικές νίκες επί σπουδαίων παλαιστών της εποχής, όπως ο Μπένσον, ο Στέκερ, ο Σίκατ, ο Ζμπίσκο, κ.ά., ενώ το 1938 αναδείχθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής Βαρέων Βαρών λαμβάνοντας την περίφημη χρυσή ζώνη, τίτλο που διατήρησε ως το 1946 που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.

Ως το 1975 που πέθανε απασχολήθηκε σε διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις, τιμώμενος γι΄ αυτή του τη δραστηριότητα τόσο από τον Αμερικάνο Πρόεδρο Νίξον, όσο και από τον Έλληνα Βασιλέα Παύλο. Ας σημειωθεί πως μνημείο του υπάρχει στο Oak Hill Memorial Park στο Escondido της Καλιφόρνιας.

Το Μάιο του 1937 ο Λόντος βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια και παρουσία 12.000 θεατών που τον αποθέωσαν, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Αθλητικού Ομίλου Ιμπραημίας, κατατρόπωσε τον διεκδικητή του τίτλου Καναδό Τζόε Κάμπελ σε 1 ώρα και 6 λεπτά. Αφού αρχικά τον καταπόνησε, κάρφωσε τους ώμους του χρησιμοποιώντας το αεροπλανικό κόλπο.

Ο αγώνας επαναλήφθηκε τον Ιούνιο στο Πορτ-Σάιτ, με τον Λόντο και πάλι νικητή στον 5ο γύρο και στο 44ο λεπτό του αγώνα, όπου για μία ακόμη φορά εφάρμοσε το αεροπλανικό του κόλπο. Το πλήθος, εν μέσω πανζουρλισμών, τον σήκωσε στα χέρια και ακαταπόνητος – σε αντίθεση με τον Κάμπελ – αποχώρησε ακμαιότατος με το μειδίαμα στα χείλη.

Τον Ιούλιο ήταν η σειρά του Αβησσυνού – Αμερικανού Ρέτζιναλ Σίκυ να ηττηθεί από τον Έλληνα Ηρακλή στο Νάσιοναλ Σπόρτινγκ Κλαμπ της Γκεζίρας του Καΐρου σε 57 λεπτά παρουσία 8.000 θεατών, με τον Λόντο να κρατά τη Ζώνη μαζί με το πρωτάθλημα Αφρικής. Η περιγραφή του τέλους του αγώνα είναι χαρακτηριστική : «Του επιτίθεται και τον συλλαμβάνει με τα χαλύβδινα του χέρια. Ρίπτει τον μαύρον αθλητήν μίαν, δύο, τρεις και τέσσαρας φοράς. Ο Σίκυ ζαλίζεται και παραλύει κάθε σοβαράν αντίστασιν. Τα ολίγα ταύτα δευτερόλεπτα είναι αρκετά δια τον πρωτοπαλαιστήν του κόσμου. Τον αρπάζει σαν άθυρμα και τον σηκώνει υπέρ την κεφαλήν του. Τον στριφογυρίζει 4-5 φορές και του καρφώνει τις πλάτες στον τάπητα του ριγκ». Οι εκδηλώσεις του πλήθους ήταν τέτοιες, ώστε τέθηκε σε ισχύ ολόκληρο στρατηγικό σχέδιο για να κατορθώσει ο Λόντος να πάει στα αποδυτήρια, ενώ δεν ήταν λίγες οι αντιπρόσωποι του ωραίου φύλου που παρακολούθησαν τον αγώνα και συμμετείχαν στις στιγμές ενθουσιασμού και έξω από το ξενοδοχείο Κοντινένταλ, όπου είχε καταλύσει.

Για την ιστορία, καταγράφουμε τα μέρη στην Αλεξάνδρεια όπου μπορούσε κάποιος να βρει εισιτήρια για τον αγώνα: Παστρούδης, Ρινασέντε, Ντελίς, Μισέλ Σπορ, Μπαζάρ Λυονναί, Ρόμπερ Χιουζ, Ε. Μανν, Ντρόγκερυ Ναούμ, Ν. & Γ. Χρυσάνθου, Σπ. Γρίβας, Α. Λεοντσίνι, Α. Πάπυρους, Νάιλ Κολντ Στόραζ, Μπιγιάρ Πάλας, Κολούμπια, Ι. Δαγιόγλου, Κουρείο Φιλάθλων, Καπνοπωλεία Στέλιο, Αδελφών Κανά, Π. Σενδόνα, Μαρλάς, Ξενοδοχείο Μετροπόλ, «Στάδιον» Π. Ιατρού, Γ. Μαράτος, Αντ. Πετράκης, καφεκοπτείο Χ. Χριστοφίδη, Ελληνικός Αθλητικός Όμιλος Ιμπραημίας και Αθλητική Ένωσις Ελλήνων Αλεξανδρείας.

Πηγές: 14/5/1937, 16/5/1937, 20/5/1937, 21/5/1937, 24/5/1937, 25/5/1937, 21/6/1937, 22/6/1937, 9/7/1937, 12/7/1937

 *Στη σπάνια φώτο οι Λόντος και Κάμπελ παλεύουν στην Αλεξάνδρεια

Αρέσει σε %d bloggers: