Με αυστηρά μέτρα προστασίας, με ελάχιστους μαθητές και εκπαιδευτικούς, εκπροσώπους από κάθε σχολική τάξη Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου τελέσθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2020 ο Αγιασμός στην Αχιλλοπούλειο και στην Αμπέτειο Σχολή Καΐρου.

Ο Αγιασμός έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αμπετείου Σχολής από τον Μητροπολίτη Μέμφιδος και Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου κ. Νικόδημο, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ. Δαμιανού ο οποίος είναι και Γενικός Διευθυντής της Αμπετείου.

Παραβρέθηκαν επίσης, ο Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Κ και Προϊστάμενος Εκπαιδευτηρίων κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, εκ μέρους του Δ.Σ της Αμπετείου ο κ. Αντώνης Διαμαντίδης, η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης Β. Αφρικής και Μ. Ανατολής κ. Σ. Μπέτα, η πρώην Διευθύντρια της Αχιλλοπουλείου Αγγελική Τσιαδήμη, η υποδιευθύντρια της Αμπετείου κ. Μαρία Λιάκου.


Ο Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος μετέφερε την ευλογία του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ Θεόδωρου Β’. «Χτυπάει σήμερα το πρώτο κουδούνι για τα ελληνόπουλα του Καΐρου και σε αυτή τη δύσκολη χρονιά καλείται όλη η εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και φορείς που έχουν τα σχολεία όπως η Ε.Κ.Κ και το Ίδρυμα Άμπετ να εξασφαλίσουν την υγεία των παιδιών και τη δική μας», είπε ο κ. Νικόδημος και αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το σχολείο, να μεταλαμπαδεύσει ευρύ πεδίο γνώσης και να ανακαλύψει τα χαρίσματα των παιδιών και να αναδείξει την πνευματικότητά τους.


Ο Αρχιεπίσκοπος Σινά Δαμιανός εκ μέρους της Αμπετείου Σχολής εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του στον Πατριάρχη Θεόδωρο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι αναμφίβολα ο πνευματικός ηγέτης όλων. Απευθυνόμενος στους εκπαιδευτικούς υπογράμμισε ότι επιτελούν ιερό έργο καθώς με τη γνώση που θα μεταλαμπαδεύσουν στους νέους θα διαμορφώσουν το χαρακτήρα τους.

Αναφερόμενος στις δυσκολίες που έχει η σχολική χρονιά 2020 – 2021 και στην πανδημία του κορονοϊού είπε ότι είναι μια πραγματικότητα. Κάλεσε μαθητές και εκπαιδευτικούς να μην ακούν τα μυθεύματα, όπως είπε χαρακτηριστικά, ότι δήθεν δεν υπάρχει. Τέλος διαβεβαίωσε ότι θα καλυφθούν τα όποια κενά των εκπαιδευτικών και η Αμπέτειος θα λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα εν τάξει.


Η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Β. Αφρικής και Μ. Ανατολής κ. Σωτηρία Μπέτα στο χαιρετισμό της υπογράμμισε ότι φέτος, αυτή τη δύσκολη χρονική χρονιά όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η πανδημία, αυτός ο ύπουλος εχθρός που λέγεται κορονοϊός, όπως είπε χαρακτηριστικά, αισθάνεται ότι η Εκκλησία είναι πιο κοντά από ποτέ στα σχολεία. Αναφέρθηκε στην αγάπη, τη στήριξη και το Αγίασμα που έλαβαν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί και από τον Μητροπολίτη Μέμφιδος και τον Αρχιεπίσκοπο Σινά.

Κάλεσε τους μαθητές όλων των ηλικιών να μην παίζουν σε κοντινή απόσταση και απεύθυνε έκκληση σε όλους να εφαρμόσουν τους αυστηρούς κανόνες υγιεινής που έθεσε το Υπ. Παιδείας και οι φορείς.

Ο Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Κ και Προϊστάμενος Εκπαιδευτηρίων της Ε.Κ.Κ κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν είπε ότι η προηγούμενη χρονιά ήταν δύσκολη και είχε πολλές προκλήσεις. Σε ότι αφορά την πανδημία του κορονοϊού είπε ότι είναι μια ύπουλη ασθένεια, μια ακόμη κρίση η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί. Εστίασε στα αυστηρά μέτρα προφύλαξης που θα εφαρμοστούν για να παραμείνουν υγιείς μαθητές και εκπαιδευτικοί. Άλλωστε, όπως είπε ο κ. Γκρουνστέιν «δεν θέλουμε να κάνουμε διαδικτυακά μαθήματα, αλλά σας θέλουμε στο σχολείο».


Αναφερόμενος στο ρόλο του σχολείου είπε ότι δεν παρέχει μόνο εκπαίδευση αλλά διαμορφώνει τις πρώτες εμπειρίες και το χαρακτήρα του ανθρώπου και τον διδάσκει τι θα πει πειθαρχία. Φέρνοντας το προσωπικό του παράδειγμα είπε ότι αισθάνεται τυχερός που αποφοίτησε από την Αμπέτειο, συναίσθημα όπως είπε το οποίο μοιράζονται και οι φίλοι του από τα μαθητικά του χρόνια οι οποίοι ζουν σε κάθε γωνιά της γης. «Όπου και αν βρεθούμε συναντιόμαστε μάθαμε τι θα πει ελληνισμός, Έλληνες της Αιγύπτου, τι θα πει Εκκλησία αλλά μάθαμε και πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη αγορά, αυτή της Αιγύπτου».

Ο κ. Αντώνης Διαμαντίδης, ευχήθηκε στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές μια εποικοδομητική χρονιά με υγεία και διάθεση για εργασία για ένα καλύτερο αύριο. Εκ μέρους του Ιδρύματος Άμπετ διαβεβαίωσε τους μαθητές ότι θα είναι στο πλευρό τους και τους ζήτησε να κρατούν αποστάσεις μεταξύ τους και να φορούν μάσκα προστασίας. «Να προσέχετε μέχρι να περάσει ο κορονοϊός», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Διαμαντίδης.

Μ. Γκρουνστέιν: Καλωσορίζουμε τα παιδιά με τον ασφαλέστερο τρόπο

Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, δια της Εφορείας Εκπαιδευτριών φροντίζει να διασφαλίσει την υγεία των λιλιπούτειων μαθητών της Αχιλλοπουλείου Σχολής Καΐρου. Το πρώτο κουδούνι στο Ελληνικό Κάιρο, «βρήκε» τις σχολικές υποδομές έτοιμες για να υποδεχθούν με ασφάλεια τους μικρούς μαθητές. Όλα λειτουργούν εν τάξει. Και τα μέσα μεταφοράς των μαθητών κάνουν δρομολόγια αλλά και έγινε εγκαίρως η προμήθεια των απαραίτητων για την προστασία μαθητών, εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού. Η Εφορεία Εκπαιδευτηρίων εξέδωσε οδηγίες που στόχο είχαν να ενημερώσουν μαθητές και γονείς για τον COVID-19 και παρουσίασε τα μέτρα προστασίας. Ο Προϊστάμενος Εκπαιδευτηρίων κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν εκτός από τις οδηγίες μετέφερε τις πιο θερμές ευχές της Ε.Κ.Κ για μια καλή σχολική χρονιά γεμάτη υγεία, ασφάλεια και πρόοδο!

Αγαπητοί γονείς,
Ελπίζουμε να είχατε ασφαλές και
διασκεδαστικό καλοκαίρι
.
Η Αχιλλοπούλειος σχολή αντιμετώπισε ένα πολύ δύσκολο και προκλητικό τέλος του σχολικού έτους 2019 – 2020. Αφού αντιμετωπίσαμε αυτή τη δύσκολη χρονιά μαζί, σίγουρα ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε τους μαθητές μας και πάλι. Θέλουμε αυτή η διαδικασία να πραγματοποιηθεί με τον ασφαλέστερο και αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο. Έχουμε εφαρμόσει μέτρα πρόληψης σε ολόκληρο το σχολείο, ώστε κάθε μέλος του να είναι ασφαλές και υγιές. Η επιστροφή στο σχολείο είναι ουσιώδης για την
ευημερία όλων των παιδιών, όχι μόνο ακαδημαϊκά, αλλά συναισθηματικά και
κοινωνικά. Τα ακόλουθα μέτρα είναι τα πρώτα που έχουμε λάβει και θα
εφαρμόσουμε. Η διοίκηση, οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό του σχολείου θα επανεξετάζουν τις οδηγίες μας καθημερινά για τυχόν προσαρμογές ή αλλαγές που ίσως απαιτούνται. Η πρόθεσή μας είναι να είμαστε ρευστοί με καθημερινές αποφάσεις και μέτρα καθώς η πανδημία του Covid-19 αλλάζει μέρα με τη μέρα.

Ο Προϊστάμενος Εκπαιδευτηρίων
Μιχάλης Γκρουνστέϊν

Μέτρα πρόληψης κατά του κορονοϊού

  1. Φτάνοντας στο σχολείο (στο σχολικό λεωφορείο)
    Α. Οι γονείς πρέπει να είναι σίγουροι πως το παιδί τους δεν πάσχει από
    ασθένεια.
    Β. Θα γίνεται μέτρηση της θερμοκρασίας του μαθητή πριν την άνοδο του στο λεωφορείο, και κάθε μαθητής με θερμοκρασία υψηλότερη από 37,5 δεν θα μπορεί να εισέλθει στο λεωφορείο.
    Γ. Οι γονείς θα πρέπει να παρέχουν στα παιδιά τους μάσκες και αντισηπτικά «καθημερινά» και δεν θα επιτραπεί η άνοδοός τους παρά κατόπιν ελέγχου μέσω της συνοδού.
    Δ. Η χρήση της μάσκας είναι απαραίτητη για όλους τους επιβάτες του
    λεωφορείου.
    Ε. Οι μαθητές θα πρέπει να συμμορφώνονται στις οδηγίες
    της συνοδού και ειδικά με το προβλεπόμενο σχέδιο
    καθίσματος.
    ΣΤ. Η συνοδός απολυμαίνει τακτικά τις λαβές με χλώριο.
    Ζ. Θα τοποθετηθεί πλαστικό μονωτικό πίσω από τον οδηγό και τα λεωφορεία θα απολυμαίνονται καθημερινά μετά την άφιξη και πριν την αναχώρηση τους από το σχολείο.
  2. Μέτρα εντός του Σχολείου (Δημοτικό)
    Α. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από όλο το προσωπικό και
    εκπαιδευτικούς του σχολείου κατά ολόκληρη την σχολική ημέρα.
    Β. Είναι υποχρεωτική σε όλους τους μαθητές η χρήση μάσκας εντός των τάξεων και των εσωτερικών χώρων του σχολείου.
    Γ. Δεν κρίνεται αναγκαία η χρήση μάσκας από τους μαθητές κατά την
    διάρκεια των διαλειμμάτων (μόνο εφόσον βρίσκονται στην αυλή του
    σχολείου).
    Δ. Δεν επιτρέπεται ο συγχρωτισμός παραπάνω από 4 μαθητών στον ίδιο χώρο.
    Ε. Απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος οποιουδήποτε (Γονέων, συνοδών,
    οδηγών, επισκεπτών κ.α) κατά την διάρκεια της σχολικής ημέρας.
    ΣΤ. Μόνο κατόπιν γραπτής/τηλεφωνικής πρόσκλησης των γονέων ή μελών του Συλλόγου γονέων, μέσω του Διευθυντή ή των εκπαιδευτικών ή του φορέα του σχολείου και κατόπιν ενημέρωσης της εξωτερικής πύλης του σχολείου με το όνομα και την καθορισμένη ώρα που ορίσθηκε για το άτομο που προσκλήθηκε για συνάντηση θα του επιτρέπεται η είσοδος. Η οποιαδήποτε τέτοια συνάντηση θα πραγματοποιείται στο γραφείο της Ε.Κ.Κ στην Ηλιούπολη και όχι εντός του κτηρίου.
    Ζ. Οι γονείς που συνοδεύουν τα παιδιά τους στο σχολείο, θα αφήνουν τα παιδιά τους στην κεντρική πύλη του σχολείου όπου θα γίνει μέτρηση της θερμοκρασίας του μαθητή και κάθε μαθητής με θερμοκρασία υψηλότερη από 37,5 δεν θα μπορεί να εισέλθει στο χώρο του σχολείου. Σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται αυστηρώς η είσοδος των γονέων στην αυλή του σχολείου.
    Η. Οι εκπαιδευτικοί την τέταρτη (4) διδακτική ώρα, θα μετρούν την
    θερμοκρασία των μαθητών. Επίσης, ανά δύο ώρες, θα συνοδεύουν τους μαθητές στις τουαλέτες και θα επιβλέπουν το πλύσιμο των χεριών τους και των προστατευτικών μασκών προσώπου (face shield) τους.
    Θ. Θα πραγματοποιείται καθημερινή απολύμανση στους εσωτερικούς χώρους (τάξεις, τουαλέτες, γραφεία κα) και επιφάνειες του σχολείου, το πρωί πριν την έναρξη των μαθημάτων και μετά το πέρας της σχολικής ημέρας.
    Ι. Θα πραγματοποιείται γενική απολύμανση ολόκληρου του σχολείου μία φορά την εβδομάδα.
    ΙΑ. Οι μαθητές θα πρέπει να συμμορφώνονται στις οδηγίες του εκπαιδευτικού για την ανάγκη καθίσματος του κάθε μαθητή σε ξεχωριστό θρανίο σύμφωνα με το προβλεπόμενο σχέδιο καθίσματος.
  3. Μέτρα εντός του σχολείου (Νηπιαγωγείο)
    Α. Όλα τα προαναφερόμενα μέτρα θα ισχύουν και για το νηπιαγωγείο.
    Β. Επιπλέον, οι γονείς των νηπίων θα πρέπει να παραδώσουν την 1/10/2020 στην υπεύθυνη του νηπιαγωγείου πέδιλα τύπου «CROC», τα οποία θα φοράνε τα παιδιά εντός του χώρου του νηπίου και θα βγάζουν τα παπούτσια τους.
  4. Σημειώσεις
    Α. Στην περίπτωση μη συμμόρφωσης στα παραπάνω αναφερόμενα
    προληπτικά μέτρα ή την παραβίασή τους, η διεύθυνση του σχολείου θα
    επιστρέψει τον μαθητή την ίδια ημέρα στο σπίτι του και θα τιμωρηθεί με πενταήμερη αποβολή από το σχολείο. Σε περίπτωση επανάληψης του συμβάντος θα αυξηθεί η περίοδος της αποβολής.
    Β. Θα προστεθεί το ποσό των πεντακοσίων Αιγυπτιακών Λιρών (500 L.E) στα δίδακτρα του σχολικού έτους, προκειμένου να καλυφθεί ένα μέρος από τα προαναφερόμενα προληπτικά μέτρα που θα εφαρμόζει το σχολείο.