Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην ιστορία της Ε.Κ.Κ ήταν τα θυρανοίξια του Κοινοτικού Ναού των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης.
Το «διαμάντι» της Ορθοδοξίας, το «στολίδι» του Χριστιανισμού στα βάθη της Αφρικής. Τα ονόματα που απέδωσαν όλοι όσοι παραβρέθηκαν στα θυρανοίξια του Κοινοτικού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης αποτύπωσαν με τον πλέον γλαφυρό τρόπο το σπουδαίο έργο της διάσωσης και της αποκατάστασης του ναού που έχει συνδέσει τη δημιουργία του με την ίδρυση της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.
Το πλέον ηχηρό μήνυμα έστειλε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, ο οποίος τέλεσε τα θυρανοίξια, που δεν είναι άλλο από την ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Η θρησκεία και ο Θεός, ενώνουν δεν είναι αιτία πολέμου. Αυτό το μήνυμα έστειλαν με την παρουσία τους ο υπουργός Αρχαιοτήτων κ. Χάλεντ Αλ Ανάνι εκπροσωπώντας τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπτέλ Φατάχ Αλ Σίσι, η υφυπουργός Παιδείας κ. Σοφία Ζαχαράκη εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθούς κ. Δαμιανός εκπρόσωποι από τις Ορθόδοξες Εκκλησίας της Ελλάδος και της Κύπρου, από άλλα χριστιανικά δόγματα ενώ παραβρέθηκε και εκπρόσωπος του Ιερού Άζχαρ.
Στο πρόσωπο της Μεγάλης Ευεργέτιδας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αικατερίνης Σοφιανού – Μπελεφάντη, όλοι οι Αιγυπτιώτες, είδαν μια μεγάλη κυρία με όραμα, όπως εκείνο που είχαν οι πρωτεργάτες της Ε.Κ.Κ.
Το ευχαριστώ είναι το λιγότερο που μπορούν να πουν οι Αιγυπτιώτες στην κ. Σοφιανού – Μπελεφάντη όχι μόνο για την προσφορά της στη διάσωση του Ελληνισμού αλλά κυρίως για την μεταλαμπάδευση των υψηλών αξιών και ιδανικών.
Με τα θυρανοίξια του Ι.Ν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, οι Αιγυπτιώτες λένε, για άλλη μια φορά ένα θερμό ευχαριστώ, προς τον αιγυπτιακό λαό, που τους καλωσόρισε στη χώρα τους και τους άφησε να ανασάνουν ελεύθεροι και να δημιουργήσουν εκκλησιές για να λατρεύουν το Θεό τους. Άλλωστε ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστος Καβαλής, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τα θυρανοίξια έκανε λόγο για αναγέννηση του Ελληνισμού στην Αίγυπτο.
Τα θυρανοίξια του ιστορικού ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κάιρο έγιναν το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου. Ήταν το γεγονός της χρονιάς όχι μόνο για την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου αλλά και για ολόκληρο τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό.
Την παραμονή στις 27 Σεπτεμβρίου, τελέσθηκε ο Εσπερινός των Θυρανοιξίων χοροστατούντος του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου Β’.
Αμέσως μετά ακολούθησε κέρασμα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου στο προαύλιο του ναού. Η βραδιά έκλεισε με μεγαλειώδη συναυλία της μουσικοσυνθέτριας Ευανθίας Ρεμπούτσικα, κατά την οποία ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ τίμησε τη μεγάλη μουσικοσυνθέτρια δίδοντάς της τον Λέοντα του Αγίου Μάρκου, ευχαριστώντας την για την ωραία βραδιά.
Την επομένη κυριάρχησε η τελετή των θυρανοιξίων του ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Τιμώμενο πρόσωπο της τελετής η κ. Αικατερίνη Σοφιανού – Μπελεφάντη, αρχόντισσα του Πατριαρχείου η οποία τιμήθηκε από τον Πατριάρχη με το οφίκιο της Πρέσβειρας του απόδημου Ελληνισμού και της Ομογένειας του Θρόνου και της προσέφερε την ποιμαντορική του ράβδο.
Αντίστοιχα, ο Πατριάρχης Θεόδωρος επεφύλαξε μια έκπληξη στον πρόεδρο της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστο Καβαλή. Τον τίμησε για την πολυσχιδή δραστηριότητά του απονέμοντάς του ανώτερο παράσημο του τάγματος του Αγίου Μάρκου.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή όταν ο Πατριάρχης Θεόδωρος αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης του Ναού, βρέθηκε κρυμμένο ένα Ευαγγέλιο, το οποίο έχει την υπογραφή του Νέστωρα Τσανακλή, του κτήτορα του ναού. Το ιστορικό αυτό Ευαγγέλιο προσέφερε ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου στον Πρόεδρο της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστο Καβαλή. Κατά τη διάρκεια των θυρανοιξίων δίπλα από την κ. Σοφιανού καθόταν ο στενός της συνεργάτης, πολιτικός μηχανικός κ. Μιχάλης Μπίσκος, και η αδελφή του Πατριάρχη Θεόδωρου Ρούλα. Στη θέση των επισήμων ήταν και οι στενοί συγγενείς της κ. Σοφιανού οι οποίοι συγκινημένοι παρακολουθούσαν την τελετή.
Ο Πατριάρχης Θεόδωρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο έργο της Γ.Γ της Ε.Κ.Κ και Προϊσταμένης της Εφορείας Ναών κ. Χρυσάνθης Σκουφαρίδου καθώς και στον πολιτικό μηχανικό κ. Μιχάλη Μπίσκο ο οποίος είχε την ευθύνη της αποκατάστασης του έργου.
Το πλήθος του κόσμου που παρακολούθησε την τελετή των θυρανοιξίων ήταν τόσο μεγάλο που δεν χωρούσε στην εκκλησία. Πολλοί Αιγυπτιώτες αλλά και φίλοι της κυρίας Σοφιανού, ανάμεσά τους και η κυρία Δέσποινα Γιαννακοπούλου, ταξίδεψαν στο Κάιρο για να παρακολουθήσουν τα θυρανοίξια του ιστορικού ναού..
Εκτός από τους πιστούς και σύσσωμη η Διαχειριστική Επιτροπή της Ε.Κ.Κ παραβρέθηκε στους εορτασμούς με προεξέχοντα τον πρόεδρο της Κοινότητας κ. Χρήστο Καβαλή.
Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε η περιφορά της εικόνας των Αγίων πέριξ του ναού, από προσκόπους και μαθητές των ελληνικών σχολείων του Καΐρου.
Η τελετή των θυρανοιξίων ξεκίνησε, όταν σφραγίστηκε η κεντρική θύρα του ιερού ναού και ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Θεόδωρος Β’, χτύπησε την πόρτα τελετουργικά τρεις φορές και εισήλθε στην εκκλησία, λέγοντας «Άρατε πύλας».
Στο λόγο του ο Πατριάρχης Θεόδωρος αναφέρθηκε στη σημασία που έχει ο συγκεκριμένος ναός για τους Έλληνες της Αιγύπτου και τόνισε ότι η εκ βάθρων ανακαίνισή του σηματοδοτεί μία νέα εποχή για τον ελληνισμό που παραμένει δραστήριος με σημαντική παρουσία και κοινωνική προσφορά.
Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, εκπροσώπησε καθ’ όλη την διάρκεια των εκδηλώσεων η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σοφία Ζαχαράκη συνοδευόμενη από τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Γιάννη Χρυσουλάκη και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας, Θρησκευτικών & Προξενικών Υποθέσεων κ. Κωστή Αλεξανδρή. Τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα, εκπροσώπησε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης. Την Αιγυπτιακή Πολιτεία και συγκεκριμένα την Α.Ε Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Αμπνέλ Φατάχ Ελ Σίσι εκπροσώπησε ο Υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου κ. Χάλεντ Αλ Ανάνι. Ο Αιγύπτιος Υπουργός Αρχαιοτήτων Χάλεντ Ανάνι, από την πλευρά του, τόνισε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή γι΄ αυτόν να εκπροσωπεί τον Πρόεδρο της Αιγύπτου σε αυτή την σημαντική εκδήλωση. Μετέφερε παράλληλα τις ιδιαίτερες ευχές του Προέδρου Αλ Σίσι, για το γεγονός.
Ενώ στο γεύμα που ακολούθησε μετά τα θυρανοίξια παραβρέθηκε και η Υπουργός Διασποράς κ. Ναμπίλα Μάκραμ.
Την Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, της Κύπρου ο Καρπασίας Χριστόφορος, την Ιερά Μονή Σινά εκπροσώπησε ο Σεβασιώτατος Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθούς κ. Δαμιανός και οι Αρχιερείς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Τριπόλεως Θεοφύλακτος, Μέμφιδος Νικόδημος, Πηλουσίου Νήφων, Ερμουπόλεως Νικόλαος, Γουινέας Γεώργιος, Ζάμπιας Ιωάννης, Πτολεμαϊδος Εμμανουήλ, Βαβυλώνος Θεόδωρος, Νιτρίας Νικόδημος, Μοζαμβίκης Χρυσόστομος, Αρσινόης Βασίλειος και Άκκρας Νάρκισσος. Επιπλέον παρίστατο ο νέος αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Τότκας.
Παραβρέθηκε εκπρόσωπος του Πατριάρχη της Κοπτικής Εκκλησίας, εκπρόσωπος του Ιερού Άζχαρ καθώς και εκπρόσωποι πολλών ξένων δογμάτων.
Στα θυρανοίξια παραβρέθηκε ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Ν. Γαριλίδης, ο κ. Ανδρέας Καζάντες Επιτετραμμένος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αίγυπτο, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Γιώργος Δασκαλόπουλος, ο Πρόξενος κ. Αχιλλέας Μπικής, η Πρόξενος της Κύπρου στο Κάιρο κ. Κωνσταντίνα Κωνσταντινίδου, η Α’ Σύμβουλος της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Ελίνα Κυριακοπούλου, ο Γενικός Σύμβουλος ΟΕΥ κ. Αθανάσιος Μακρανδρέου, ο Ακόλουθος Άμυνας κ. Παρίσης Κανούτος, ο Σύμβουλος Τύπου κ. Χρήστος Αποστολόπουλος και η Σύμβουλος κ. Μαρία Κεχρή. Επίσης ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Εδμόνδος Κασιμάτης και η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Πορτ–Σαΐντ κ. Χρυσούλα Θεοχάρους. Ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρό του κ. Κώστα Μιχαηλίδη.
Η προβολή των θυρανοιξίων σε όλο τον κόσμο
Η προβολή των εκδηλώσεων έγινε σε όλο τον κόσμο μέσω της δορυφορικής μετάδοσης από την ΕΡΤ2, την ERT World και το WEB TV της δημόσιας τηλεόρασης. Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου ευχαριστεί θερμά τον Γενικό Διευθυντή Ενημέρωσης της ΕΡΤ κ. Φώτη Καφαράκη που στήριξε εξ αρχής και με κάθε τρόπο τη ζωντανή μετάδοση των θυρανοιξίων του Ι.Ν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνει και στον Διευθυντή Παραγωγής κ. Παναγιώτη Κατσούλη ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση της δορυφορικής μετάδοσης. Η Ε.Κ.Κ ευχαριστεί την Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, οι οποίες βρίσκονται πάντα στο πλευρό του απόδημου Ελληνισμού και προβάλουν το έργο των ανά τον κόσμο Ελλήνων και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, διατηρώντας ζωντανούς τους δεσμούς με την μητέρα πατρίδα.
Σε ότι, αφορά το συντονισμό για την προβολή του ιστορικού γεγονότος των θυρανοιξίων ανέλαβε η δημοσιογράφος κ. Κάτια Τσιμπλάκη, υπεύθυνη επικοινωνίας της Ε.Κ.Κ, η οποία – μεταξύ άλλων – επιμελήθηκε το official video που προβαλλόταν σε video wall την παραμονή των θυρανοιξίων. Τη σκηνοθετική επιμέλεια του video, είχε η κ. Ευγενία Γιαννακοπούλου.
Η κ. Τσιμπλάκη ανέλαβε τη διοργάνωση της αποστολής των δημοσιογράφων, την έκδοση των δελτίων τύπου και της προβολής των θυρανοιξίων στα social media (facebook, instragram και twitter) στο κανάλι youtube της Ε.Κ.Κ και στην έκδοση ειδικού αφιερωματικού τεύχους της εφημερίδας «Νέο Φως». Ευχαριστίες εκφράζονται και στον Διευθυντή Οικονομικών της Ε.Κ.Κ κ. Εμάντ Φάουζι ο οποίος αυτοβούλως ήρθε από τα ξημερώματα των θυρανοιξίων στο ναό και με την ευγένεια και την υπομονή του έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη μετάφραση μεταξύ της υπεύθυνης επικοινωνίας της Ε.Κ.Κ και της κρατικής τηλεόρασης της Αιγύπτου, από το βανάκι της οποίας έγινε η δορυφορική σύνδεση.
Συνέντευξη τύπου για τα θυρανοίξια του Ι.Ν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης
Λίγες ώρες πριν τον Εσπερινό των Θυρανοιξίων πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο του Καΐρου, για το μεγάλο έργο της αποκατάστασης του Κοινοτικού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος, την Ε.Κ.Κ ο Πρόεδρός της κ. Χρήστος Καβαλής. Τη μετάφραση προς τους Αιγύπτιους δημοσιογράφους, έκανε ο διακεκριμένος μεταφραστής κ. Σαμουήλ Μπισάρας. Επίσης παραβρέθηκε στο πάνελ ο Σύμβουλος Τύπου της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Χρήστος Αποστολόπουλος, ενώ τη συνέντευξη τύπου συντόνισε η δημοσιογράφος Κάτια Τσιμπλάκη.
Διθύραμβοι από τα ΜΜΕ για τα θυρανοίξια του Ι.Ν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης
Διθυραμβικά ήταν τα σχόλια στα ΜΜΕ Ελλάδας και Αιγύπτου για τα θυρανοίξια του Ι.Ν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Στο μεταξύ με δορυφορική σύνδεση σε κάθε γωνιά της γης, έγινε η απευθείας μετάδοση των θυρανοιξίων του Ιερού Κοινοτικού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019, τα οποία τελέσθηκαν από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β’. Συγκεκριμένα, η δορυφορική μετάδοση έγινε από τις 11.30 μέχρι 14.00 ώρα Ελλάδος (10.30 – 13.00 τοπική ώρα) στην ΕΡΤ2 και παράλληλα στο ERT World και στοWEB TV της ΕΡΤ.
Σε κάθε γωνιά της γης, οι Έλληνες και όσοι αισθάνονται Έλληνες είχαν την δυνατότητα να «ταξιδέψουν» μέσω της δημόσιας τηλεόρασης στο Κάιρο και να δουν από κοντά τον εμβληματικό για την Ορθοδοξία ναό. Τα θυρανοίξια έχετε τη δυνατότητα να τα παρακολουθήσετε εκ νέου στο web tv της ΕΡΤ.
Όμως ευρεία ήταν και η κάλυψη από Ελληνικά ΜΜΕ του γεγονότος. Δημοσιογράφοι ταξίδεψαν από την Ελλάδα στη Χώρα του Νείλου για να καλύψουν ειδησεογραφικά το γεγονός. Το διήμερο των εκδηλώσεων, στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου, τα θυρανοίξια ήταν από τα πρώτα θέματα σε πολλά ΜΜΕ.
Από την Ελλάδα ταξίδεψαν οι δημοσιογράφοι Mάκης Αδαμόπουλος (Ραδιοφωνικός Σταθμός Εκκλησίας της Ελλάδος), Γιώργος Διονυσόπουλος (ΕΡΑ), Ελίνα Κολύβα (ΕΡΤ), Στρατής Λημνιός (eretikos.gr), Ελένη Μαχαίρα (ΑΠΕ-ΜΠΕ), Χρήστος Μπόνης (φωτοειδησεογράφος – Eurokinissi), Ευδοκία Μύτιλη (Newsbomb.gr), Ευαγγελία Πισκερά (Τhema Radio), Κώστας Πλιάκος (cnn.gr), Απόστολος Στάικος (Euronews), George Gstrein (Ήφαιστος της Βιέννης). Επίσης στο Κάιρο ταξίδεψαν και οι τεχνικοί Γιάννης Δήμας (Euronews), Βασίλης Μουσαφίρης (ΕΡΤ) και Γιάννης Σάκης (ΕΡΤ).
Ενθουσιώδη ήταν και τα δημοσιεύματα στον Αιγυπτιακό Τύπο για τη λαμπρή τελετή των Θυρανοιξίων του κοινοτικού Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κάιρο, η οποία τελέσθηκε χθες το πρωί από την ΑΘΜ τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, Θεόδωρο τον Β΄.
Η εφημερίδα Al Ahram, είχε δισέλιδο αφιέρωμα με ενθουσιώδη σχόλια.
Οι αιγυπτιακές εφημερίδες όπως επισημαίνεται στα σχετικά δημοσιεύματα, στην τελετή παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Khaled El–Anany, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της χώρας, η Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σοφία Ζαχαράκη, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, εκπρόσωποι των διπλωματικών αρχών της Ελλάδας, της Κύπρου και άλλων χωρών, πλήθος αρχιερέων, εκπρόσωποι του Ιδρύματος Al–Azhar και της Κοπτικής Εκκλησίας, ο Πρόεδρος και η Δ.Ε της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, πλήθος παροίκων και λοιπών προσκυνητών, καθώς και σημαντικός αριθμός εκπροσώπων ΜΜΕ από την Ελλάδα και την Αίγυπτο.
Ενδεικτικά, η κρατική εφημερίδα Al–Ahram, σε πλαισιωμένο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό δημοσίευμά της, αναφέρεται περιληπτικά στη μεγάλη ιστορία του περικαλλούς Ναού της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, ο θεμέλιος λίθος του οποίου τέθηκε το 1906 και λειτούργησε το 1914.
Η επίσης κρατική εφημερίδα Al–Gomhuria αναφέρεται στον χαιρετισμό του Αιγυπτίου Υπουργού Αρχαιοτήτων, ο οποίος μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς και τα συγχαρητήρια του Προέδρου El–Sissi για τα θυρανοίξια του Ναού, η ιστορία του οποίου υπερβαίνει τα 100 χρόνια, μετά την εκ βάθρων ανακαίνιση του. Τόνισε επίσης, μεταξύ άλλων, ότι ο Ναός ανέκτησε την αίγλη του και λάμπει πάλι στο κέντρο του Καΐρου, δείχνοντας το βάθος των ισχυρών και ιδιαίτερα φιλικών σχέσεων Ελλάδας και Αιγύπτου, που βασίζονται στον αλληλοσεβασμό και στην αμοιβαία εκτίμηση.
Η παρουσία και ο χαιρετισμός του Αιγυπτίου Υπουργού Αρχαιοτήτων στην τελετή, μαζί με αναφορές στη μεγάλη συμβολική σημασία της, βρίσκεται στο επίκεντρο και των υπολοίπων δημοσιευμάτων στις κυριότερες αιγυπτιακές εφημερίδες
Οι αφανείς «ήρωες» της διοργάνωσης
Η διοργάνωση των θυρανοιξίων του Κοινοτικού Ναού των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης ήταν επιτυχημένη από όλες τις απόψεις. Οι αφανείς ήρωες οι οποίοι εργάσθηκαν νυχθημερόν για την εξυπηρέτηση των υψηλών προσκεκλημένων και των επισκεπτών ήταν οι υπάλληλοι της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.
Όμως τα εύσημα ανήκουν και στους «μπροστάρηδες» αυτής της διοργάνωσης.
Ο Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος παρακολουθούσε εκ του σύνεγγυς τα έργα και ενημέρωνε σε καθημερινή βάση τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β’. Ο Πατριάρχης Θεόδωρος έδινε τις συμβουλές του και τις κατευθυντήριες γραμμές για την αποκατάσταση του έργου εστιάζοντας στη συντήρηση των ιερών εικόνων και των ανυπέρβλητων διακοσμητικών στοιχείων του ναού.
Η κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, Γενική Γραμματέας της Ε.Κ.Κ και προϊσταμένη της Εφορείας Ναών και Συγχωνευθεισών Κοινοτήτων παρακολουθούσε τα έργα και φρόντισε όλες τις λεπτομέρειες για τον καθαρισμό και την επαναφορά του ναού στην λειτουργική του μορφή. Πολυέλαιοι, χαλιά, συντήρηση των κειμηλίων, καθαρισμοί των εδράνων και των καθισμάτων, αλλά και μικρές λεπτομέρειες που ανέδειξαν την αίγλη του ναού πέρασαν από «τα χέρια» της κ. Σκουφαρίδου. Εξίσου σημαντικός ήταν και ο ρόλος στα τεχνικά έργα του Κοινοτικού Επιτρόπου κ. Στέλιου Χαλκιά. Ακούραστος ήταν και ο πατ. Στέφανος Σουλιμιώτης, ο εφημέριος του ναού, ο οποίος εργαζόταν και αυτός νυχθημερόν στο ναό. Ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Ανδρέας Ρούσσος ήταν εκείνος ο οποίος φρόντισε για τα εκλεκτά εδέσματα που προσέφερε η Κοινότητα πριν τη συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και φρόντισε για τα ηχητικά, το φωτισμό και τη διακόσμηση στο προαύλιο του ναού.
Ακούραστη ήταν και η κ. Ιωάννα Καρδάση – Διευθύντρια της Ε.Κ.Κ και οι συνεργάτες της, Κωνσταντίνα Γεδεών, Αγγέλα Χαραλαμποπούλου, Χάιδω Ζώτου, Νόρα Άττα, Ράνια Άττα, Μαριέττα Ελ Σάμι, Μαριονέττα Ελ Σάμι, Ιωάννα Κατσιφάρα, Αθανασία Δημοπούλου και Ηλέκτρα Ξένου. Η κ. Καρδάση και οι συνεργάτες της φρόντισαν για την ταξιθέτηση των υψηλών προσκεκλημένων και των επισκεπτών. Καθοριστική ήταν η συνεισφορά του κ. Γιάννη Μελαχροινούδη, για τη διοργάνωση της συναυλίας της κ. Ευανθίας Ρεμπούτσικα.
Θυρανοίξια Ι.Ν Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης – Οι ιστορικοί σταθμοί και οι συντελεστές
Ναός: Το οικόπεδο αγόρασε η Ε.Κ.Κ το 1906. Θεμέλιος λίθος 1907.
Κτήτωρ: Νέστωρ Τσανακλής.
Ιδιοκτησία: Ελληνική Κοινότητα Καΐρου (Ε.Κ.Κ)
Πρώτα θυρανοίξια ναού: 1914
Νέα θυρανοίξια: 27 – 28 Σεπτεμβρίου 2019
Έργο: Ανακαίνιση Ι.Ν Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης
Κόστος των έργων: 12.000.000 λίρες Αιγύπτου (700.000 ευρώ)
Χρηματοδότηση: Η Μεγάλη Ευεργέτης Αικατερίνη Σοφιανού Μπελεφάντη και η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου.
Διευθυντής Έργου: Πολιτικός Μηχανικός Μιχάλης Μπίσκος.
Σύμβουλος Έργου: Γραφείο Cairo Consult – Dr Atef Hanna.
Εργολάβος: Petra for Costructions – Makram H. Basili.
Ηλεκτρικά – Κλιματισμός: Istraconsult – Έρικ Αδάμ.
Πλαίσιο ανιχνευτής μετάλλων: Προσφορά Έρικ Αδάμ.
Ήχος: Προσφορά Γ. Χαγιάτ.
Αντλίες: Προσφορά Πατρίκιος Δήμος.
Προϊσταμένη Ναών: Χρυσάνθη Σκουφαρίδου.
Αναπληρωτής Προϊστάμενος: Στέλιος Χαλκιάς.
Κ.Ε Μέλος της Εφορείας: Αντώνης Ιορδανίδης.
Υπεύθυνος Εκδηλώσεως μετά τον Εσπερινό: Ανδρέας Ρούσσος.