Η Αιγυπτιώτικη πολιτιστική μας κληρονομιά είναι γεγονός ότι είναι μεγάλη και μοναδική με πολλά τα σημεία αναφοράς μας. Ναοί, Σχολεία, Ιδρύματα, Νοσοκομεία και άλλα πολλά κοσμούν ακόμη έως σήμερα τις διάφορες πόλεις της Αιγύπτου και μαρτυρούν πόσο σημαντικό ήταν το πέρασμα των Ελλήνων από την Νειλόχωρα, αφήνοντας πίσω τους τόσο μεγαλειώδη και θεάρεστα έργα. Ένα από αυτά βεβαίως είναι και ο Κοινοτικός Ναός Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπουλάκο του Καΐρου. Αυτό το Αρχιτεκτονικό αριστούργημα που σχεδιάστηκε το 1904 από τον αρχιτέκτονα Δημήτριο Φαβρίκιο και ολοκληρώθηκε το 1914 από τον ανάδοχο Ανδρέα Σάββα.

Γράφει ο Μιχάλης Μπίσκος, ο Πολιτικός Μηχανικός, που σχεδίασε και επίβλεψε το έργο της αποκατάστασης του Ι.Ν των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης.

Η πρόσφατη εκ βάθρων αποκατάσταση (2018 – 2019) συμπίπτει με την συμπλήρωση 105 χρόνων της ζωής του Ναού ενώ η διαδικασία της αποκατάστασης ήταν μία επέμβαση υψηλής εξειδίκευσης. Το γεγονός αυτό έκρινε απαραίτητη την λεπτομερή τεκμηρίωση και μελέτη πριν και κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης ώστε η επέμβαση αυτή να ήταν αποτελεσματική, σεβόμενη συγχρόνως την ιστορική και αισθητική αξία του Ναού. Η τεκμηρίωση βασίστηκε στην ιστορική έρευνα και αποτέλεσε το πρώτο στάδιο της μελέτης. Είχε δε στόχο τον λεπτομερή σχεδιασμό (αποτύπωση) του Ναού, την καταγραφή των ιστορικών φάσεων και των οικοδομικών τεχνικών, την κατάσταση διατήρησης του πριν από την επέμβαση και την διάγνωση των προβλημάτων. Μετά την τεκμηρίωση ακολούθησε το δεύτερο στάδιο της μελέτης που αφορούσε τις προτάσεις για την άρση των αιτιών που προκάλεσαν τις καταστροφικές ζημιές του Ναού.

Αφορμή πραγματοποίησης του έργου αποκατάστασης ήταν η πρόταση της Χορηγού κας. Αικατερίνης Μπελεφάντη – Σοφιανού προς την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, να συμβάλει από κοινού και εξ ημισείας με την Κοινότητα στην ολική αποκατάσταση. H Ελληνική Κοινότητα Καΐρου ανταποκρινόμενη στην παραπάνω πρόταση, συν χρηματοδότησε εξ ημισείας την δαπάνη αυτή και ολοκλήρωσε το έργο, δια μέσου του άξιου προέδρου της κ. Χρήστου Καβαλή μαζί με την Διαχειριστική Επιτροπή.

Οι εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν τον Ιανουάριο 2018 και ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο 2019 και υλοποιήθηκαν σε τρεις διαδοχικές φάσεις. Η πρώτη φάση αφορούσε τα έργα υποδομής και περιβάλλοντος χώρου, η δεύτερη αφορούσε την αποκατάσταση του εξωτερικού περιβλήματος του ναού ενώ η τρίτη φάση αφορούσε την αποκατάσταση στο εσωτερικό του ναού. Η όλη προσπάθεια που καταβλήθηκε για να επανέλθει ο ναός σε κάποια πρότερα αποδεκτή του μορφή, ήταν μεγάλη, δύσκολη και επίπονη για όλους όσους ανεξαιρέτως συμμετείχαν σε αυτή. Ο δε απολογισμός και το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας σίγουρα θα την κρίνουν οι επόμενες γενιές μας και ο  αμείλικτος  χρόνος που μας έρχεται.

Όπως και να έχει ένα είναι το γεγονός, ότι ο μεγαλοπρεπής Ναός Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης το σημείο αναφοράς όλων των απανταχού Ελλήνων Καϊρινών, σήμερα πιο στέρεος από ποτέ στέκεται και πάλι όρθιος με καμάρι αναγεννημένος και ανανεωμένος, στο σημείο εκεί που τον θεμελίωσαν οι πρόγονοί μας, στέλνοντας μηνύματα μακραίωνης και δυναμικής παρουσίας, τόσο της  Ελλάδας όσο και της Ορθοδοξίας από την φιλόξενη χώρα της Αιγύπτου.

Με τις ευλογίες του Πατριάρχη μας Θεοδώρου του Β΄ που στήριξε σε  όλη την διάρκεια του έργου με συνεχείς επιτόπιες επισκέψεις του όπου ενημερωνόταν συνεχώς για την εξέλιξη των εργασιών, φθάσαμε αισίως στην λαμπρή τελετή των θυρανοιξιών του Ναού που πραγματοποιήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2019. Ένα χρόνο μετά, ο σεπτός μας Πατριάρχης Θεόδωρος ο Β΄ παρέστη και εφέτος στις 27 Σεπτεμβρίου 2020 σε σχετική τελετή, για να τιμήσει  για άλλη μία φορά αυτούς που συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια.

Κλείνοντας ευχαριστούμε και πάλι τους δύο βασικούς συντελεστές αυτού του εγχειρήματος, την Μεγάλη Ευεργέτιδα της Κοινότητας και Χορηγό του έργου κα. Αικατερίνη Μπελεφάντη – Σοφιανού και τον άξιο Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητος Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή, που στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις στην ευόδωση αυτού του δύσκολου έργου.