Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι υπό τον αριθμό 444/2020, όπου επικύρωσε τη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδας, που θεσπίζει μια αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο χωρών.

Το προεδρικό διάταγμα δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Κυβέρνησης το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020.

Το διάταγμα ορίζει ότι σε περίπτωση ανακάλυψης φυσικών πόρων, συμπεριλαμβανομένων αποθεμάτων υδρογονανθράκων, που εκτείνονται από την ΑΟΖ ενός από τα μέρη της ΑΟΖ του άλλου, τα δύο μέρη θα πρέπει να συνεργαστούν για να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τον τρόπο εκμετάλλευσης αυτών των πόρων.

Ο χάρτης της συμφωνίας

Στις 6 Αυγούστου 2020, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Σάμεχ Σούκρι υπέγραψαν τη συμφωνία, η οποία, σύμφωνα με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ «στοχεύει στην αξιοποίηση των διαθέσιμων δυνατοτήτων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Τι αποκομίζει η Ελλάδα
Όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές «από κάθε άποψη είναι μία μεγάλη εθνική επιτυχία που έρχεται μετά την συμφωνία με την Ιταλία και κλείνει μία περίοδο αδράνειας και δισταγμών στην εξωτερική πολιτική».

Αναφέρονται τέσσερα βασικά σημεία:

  • Η χώρα μας αυξάνει σημαντικά το κυριαρχικό της αποτύπωμα και κατοχυρώνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της.
  • Η χώρα υλοποιεί μια στρατηγική εθνικής ολοκλήρωσης κατοχυρώνοντας τον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο.
  • Η χώρα δημιουργεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ένα κεκτημένο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Δρέπει τους καρπούς (στην πράξη και όχι στα λόγια) μιας πολιτικής αρχών που στηρίζεται στη συνεργασία και το Διεθνές Δίκαιο.
  • Είναι μία συμφωνία μεταξύ χωρών που δεν αμφισβητούν η μία τα δικαιώματα της άλλης, δεν εκβιάζουν, δεν απειλούν.
symfwnia-el-eg

Φωτογραφία: ekkairo.org Πηγή: CNN.gr