Καλωσορίζω όλους τους αναγνώστες του «Νέου Φωτός», στην πρώτη έκδοση του μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Βέβαια οι φετινές διακοπές γενικά είχαν μια άκρως διαφορετική φύση από την συνηθισμένη καθώς η μάστιγα του COVID-19 καλά κρατεί.
Πολλές λοιπόν οι αλλαγές όχι μόνο στις διακοπές μας αλλά και στην καθημερινότητα μας με πρωτόγνωρα για όλους μας μέτρα και με πολλές διαφοροποιήσεις.
Ευτυχώς όμως στην Ελλάδα και την Αίγυπτο οι συνέπειες σε ανθρώπινες απώλειες ήταν σε πολύ καλά επίπεδα σε σχέση με άλλες χώρες, καθώς οι ηγεσίες των χωρών προέταξαν το αγαθό της υγείας και προστασίας των πολιτών υπεράνω των όποιων οικονομικών συνεπειών.
Στο δικό μας «μικρόκοσμο» του Ελληνικού Καΐρου, προσαρμοσμένοι στα νέα δεδομένα και τις οδηγίες των κυβερνήσεων των δύο μας πατρίδων περάσαμε το πρώτο κύμα με μία μεγάλη βέβαια απώλεια του Ανδρέα Μαυρομάτη και κάποια κρούσματα, αλλά σε γενικές γραμμές αντέξαμε.
Στο κοινοτικό επίπεδο με περιορισμένες παρουσίες του προσωπικού σε όλα τα ιδρύματα εκτός φυσικά του προσωπικού του Ελληνικού Νοσοκομείου Καΐρου και του Γηροκομείου που στάθηκαν στη πρώτη γραμμή επάξια και τους συγχαίρω όπως και την διεύθυνση τους, για το άριστο επίπεδο.
Κατά το διάστημα του καλοκαιριού αναχώρησε ο Γενικός Πρόξενος κ. Γ. Δασκαλόπουλος και πριν λίγες ημέρες ανέλαβε η νέα Γενική Πρόξενος κ. Μαρία Ζήση. Η Ε.Κ.Κ ευχαριστεί τον απερχόμενο Γενικό για την άριστη και φιλική συνεργασία του και καλωσορίζει την νέα Γενικό με θερμές ευχές για καλή επιτυχία στο νευραλγικό για την παροικία πόστο της.
Όλες οι κοινοτικές δραστηριότητες λοιπόν συνέχισαν την δράση τους κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς βέβαια κοινωνικές συγκεντρώσεις, φθάνοντας στο φθινοπωρινό ξεκίνημα όπου η «νέα ομαλότητα» θα ξεκινήσει με πολλές αναγκαίες αλλαγές.
Ο μόνος τομέας που δεν υπέστη καμία αλλαγή αλλά αντίθετα εργάστηκε το ίδιο έντονα και πάντα διακριτικά ήταν ο τομέας της κοινωνικής πρόνοιας που με τα τακτικά και έκτακτα οικονομικά του βοηθήματα, αποτελεί την βασική μας προτεραιότητα.
Στην επικοινωνιακή μας πολιτική, αλλαγές σε πρόσωπα δεν υπάρχουν και αρχισυντάκτης του «Νέου Φωτός» και υπεύθυνη επικοινωνίας της Ε.Κ.Κ παραμένει η κ. Κάτια Τσιμπλάκη μόνο που θα εργάζεται εξ αποστάσεως. Χρέη τοπικού ρεπορτάζ αναλαμβάνει ο κ. Γ. Φουρτούνας και το καλλιτεχνικό ο Δρ. Α. Νάχλα. Το τυπωμένο φύλλο του «Νέου Φωτός» γίνεται δεκαπενθήμερο καθαρά για λόγους οικονομίας ενώ θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η ηλεκτρονική μας επικοινωνία που καθημερινά κερδίζει έδαφος.
Στον τομέα των εκκλησιών – στον απόηχο των λαμπρών θυρανοιξίων – η προσπάθεια συνεχίστηκε με πολλές επιτυχίες, νοικοκυρέματα παντού με αποκορύφωμα τις εργασίες στο Σουέζ. Με την προσωπική μέριμνα της ΑΘΜ του Πατριάρχη μας Θεοδώρου του Β’ ολοκληρώθηκαν οι βασικές εργασίες της ανακαίνισης της κοινοτικής εκκλησίας της Αγίας Αικατερίνης στο Σουέζ με την ευγενική χορηγία του κ. Σαμίχ Σαουίρις, και από την άλλη πλευρά η Ε.Κ.Κ έλυσε ένα τεράστιο πρόβλημα καθαρίζοντας τον αυλόγυρο του Ναού του Αγίου Γεωργίου που βρισκόταν σε άθλια κατάσταση από την δεκαετία του ‘70!
Στο τομέα της παιδείας τα σχολεία ξεκίνησαν με λιγότερα κενά σε εκπαιδευτικούς από το υπουργείο παιδείας της Ελλάδος από την περσινή χρονιά και σύντομα συμπληρώνονται τα υπόλοιπα κενά και η κοινότητα από τη πλευρά της είχε ήδη κάνει τις απαιτούμενες συμβάσεις για τους επιπρόσθετους εκπαιδευτικούς που θα επιτρέψουν την πιο σωστή μετάδοση της γνώσης στα παιδιά. Στην Ελληνική Κοινότητα πιστεύουμε ακράδαντα αυτό που πιστεύει και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης όπως ο ίδιος ανέφερε στην συνέντευξη του την Θεσσαλονίκη πως:
«Δεν θέλουμε τα παιδιά στο σπίτι, δεν θέλουμε να διαταράσσεται η εκπαιδευτική διαδικασία, αναγνωρίζουμε απόλυτα ότι η τηλεκπαίδευση μπορεί να είναι επικουρικά χρήσιμη δεν μπορεί όμως να υποκαταστήσει το σχολικό περιβάλλον».
Ήταν λοιπόν απαραίτητη η αρχή του σχολικού έτους το ταχύτερο δυνατό και με την μεγαλύτερη δυνατή πληρότητα σε εκπαιδευτικούς καθώς το μέλλον είναι άγνωστο και κάθε μέρα στο σχολείο είναι πολύ σημαντική λαμβάνοντας βέβαια όλα τα απαραίτητα μέτρα τόσο στο σχολικό περιβάλλον όσο και κατά την μεταφορά των παιδιών, όσο και στην διαδικτυακή εκπαίδευση – αχρείαστη να είναι.
Ο αγώνας της προστασίας της ακίνητης περιουσίας της Ε.Κ.Κ συνεχίζεται έχοντας πάντα να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της δαιδαλώδους νομοθεσίας στην Αίγυπτο, μαζί με την τάση μερικών να κάνουν πονηρή χρήση της. Τα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά παρά τις αντιξοότητες που επέβαλε στην αγορά η μεγάλη διάρκεια των μέτρων κατά του ιού.
Μαζί με τον τομέα αυτόν αλλά και ευρύτερα το νομικό τμήμα της Ε.Κ.Κ βρίσκεται πάντα στα παρασκήνια και φέτος μπόρεσε και είχε αρκετές επιτυχίες σε ουσιαστικά θέματα της Ε.Κ.Κ, και φυσικά είναι πάντα στην διάθεση των παροίκων για νομικές συμβουλές αν τις χρειαστούν.
Ακάθεκτη ήταν η πορεία του Ελληνικού Νοσοκομείου Καΐρου που απέκτησε υπερσύγχρονα χειρουργικά φωτιστικά τεχνολογίας LED, τέσσερα υπερσύγχρονα διαθερμικά που χρησιμεύουν στις αιμορραγίες, νέο τελευταίας γενιάς αναισθησιολογικό μηχάνημα, δύο συγκεντρωτικές ψηφιακές οθόνες παρακολούθησης και καταγραφής των δεδομένων των ασθενών μας στην ΜΕΘ, μια σύγχρονη συσκευή για ηλεκτροσόκ και πολλά άλλα που επιβεβαιώνουν πως το ΕΝΚ σήμερα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα αντίστοιχα ιδιωτικά νοσοκομεία. Λόγω δε της μη κερδοσκοπικής του φύσεως το ΕΝΚ προφέρει στην παροικία και την κοινωνία ευρύτερα μια υψηλού επιπέδου περίθαλψη με λογικό κόστος. Ο δε αξονικός τομογράφος μας πλησιάζει το πρώτο έτος λειτουργίας του, έχει καταστεί βασικό εργαλείο και μια προσοδοφόρα μονάδα.
Ο οίκος ευγηρίας μας δυστυχώς έχει μείνει με μόνο έναν Έλληνα ενώ το τμήμα των μη Ελλήνων έχει 12 άτομα. Με την επιμέλεια και φροντίδα του προσωπικού ευτυχώς δεν είχαμε κρούσματα και παράλληλα η μονάδα κατάφερε οικονομικά να πάει καλά.
Στο αρχείο της Ε.Κ.Κ παραμένει βασικός στόχος μας η ψηφιοποίηση του αρχειακού μας υλικού που θα επιτρέψει την προβολή του και χρήση του στο διαδίκτυο και σε αυτό κάνουμε την προσπάθειά μας αλλά και έχουμε την πρόθεση να συνεργαστούμε και με ειδικευμένους στο θέμα φορείς. Θυμίζουμε λοιπόν στους πάροικους να μας μεταβιβάσουν όποιο αρχειακό υλικό δεν θέλουν, καθώς έτσι θα το αποθανατίσουν για πάντα.
Το τμήμα που κτυπήθηκε αλύπητα από τον COVID-19 δεν αμφιβάλουμε πως ήταν το μεταφραστικό. Η εργασία του που είναι αλληλένδετη με τις θεωρήσεις και τα ταξίδια στην Ελλάδα είχε τις μεγαλύτερες απώλειες στα έσοδα του. Παραμένει όμως σε λειτουργία και είναι έτοιμο να εξυπηρετήσει τους πάροικους και όποιον άλλον χρειαστεί τις υπηρεσίες του.
Άλλος ένας τομέας που δοκιμάστηκε φέτος και πέτυχε πολλές επιτυχίες είναι αυτός των τεχνικών θεμάτων, όχι όμως από τον ιό αλλά από τις πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες που ζήσαμε στο Κάιρο με τις δυνατές μπόρες και πολλές κτιριακές ζημιές. Δεν αποκαταστάθηκαν ακόμα όλες οι ζημιές λόγω και δυσκολίας να βρεθούν και συνεργεία, όμως μεθοδικά και όπου είναι εφικτό, με τεχνικούς της Ε.Κ.Κ όλα παίρνουν την σειρά τους.
Ο ξενώνας ετοιμάστηκε το καλοκαίρι για την υποδοχή των φιλοξενούμενων του και παραμένει ένα βασικό εργαλείο που διαθέτει η Ε.Κ.Κ για τους μη μόνιμα διαμένοντες Έλληνες.
Το Πολιτιστικό μας κέντρο αρχίζει και αυτό την πορεία του προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες και ευελπιστώντας να συνεχίσει την πολύ έντονη και ουσιαστική του πολιτιστική προσφορά στην διάδοση της Ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού.
Κλείνοντας λοιπόν είναι προφανές πως η Ελληνική Κοινότητα συνέχισε παρά τις αντιξοότητες την πορεία της βασισμένη στην προσπάθεια όλων, κοινοτικών επιτρόπων, στελεχών και εργαζομένων για την συνέχεια της ιστορικής της πορείας, πράγμα που θα συνεχίσει σε πείσμα των καιρών και των πρωτόγνωρων συνθηκών.
Καλό μας λοιπόν υπόλοιπο του 2020 και ο Θεός να προστατεύει όλο τον κόσμο.
*To άρθρο του Χρ. Καβαλή δημοσιεύθηκε στο Νέο Φως στις 5.10.20.