Ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός σήμερα μένει φτωχότερος με την εις Κύριον εκδημία του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας (ΕΚΑ) και προέδρου του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας (ΕΝΟΑ) Εδμόνδου Κασιμάτη.

Τον Πρόεδρο Εδμόνδο Κασιμάτη πρωτογνώρισα σαν Πρόεδρο του ΕΝΟΑ όταν άρχιζα την πορεία μου στα κοινά το 1995. Από τότε και για 25 χρόνια μας συνέδεε μια σχέση εκτίμησης και αλληλοσεβασμού. Για τον υπογράφοντα ο Εδμόνδος Κασιμάτης ήταν ένα πρότυπο αγωνιστή, άνθρωπος με θάρρος και δύναμη ψυχής που έπεφτε με όλες του τις δυνάμεις στον όποιο αγώνα του όριζε η μοίρα  και όσα κύματα και να δεχόταν δεν το έβαζε κάτω.

Γράφει ο Χρήστος Καβαλής, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου

Η ιστορία θα τον κατατάξει στους Αιγυπτιώτες εκείνους που κράτησαν Θερμοπύλες και αυτό όχι απλά γιατί κατείχε κάποιο οφίκιο, αλλά γιατί πάλεψε με γνώση και επιμονή για να παραμείνει το ειδικό καθεστώς του ΕΝΟΑ ως έχει σήμερα κάτω από Ελληνική Διοίκηση και να εξασφαλίσει για πολλά χρόνια την προνομιακή του μεταχείριση.

Ευπατρίδης με όλη την σημασία της λέξης. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος για τον εκλιπόντα ήταν μέσα στην ψυχή του, ήθελε και εργάστηκε να τις φέρει πιο κοντά και όπως για όλους εμάς τους Αιγυπτιώτες είναι οι δύο πατρίδες μας, ο ίδιος ήθελε αυτό να μεταφέρεται εκατέρωθεν παντού, σε όσους Έλληνες και Αιγύπτιους γνώριζε.

Σεμνός Οικογενειάρχης, πιστός Χριστιανός αλλά και καταξιωμένος επιχειρηματίας με δραστηριότητα και στην Αίγυπτο και στην Ελλάδα, επένδυε πάντα προσβλέποντας σε καλύτερες ήμερες για τις δύο χώρες.

Στην ΕΚΑ υπηρέτησε από διάφορες θέσεις και για πολλά χρόνια. Μεγάλος Ευεργέτης της και πριν ακόμα γίνει Πρόεδρος. Υπήρξε πολλές φορές ρυθμιστής καταστάσεων έστω και από την θέση του απλού μέλους της ΔΕ, καθώς ο δυναμισμός του δεν του επέτρεπε να μην είναι μπροστάρης.

Με όραμα και νεανικό σθένος  ανέλαβε την Προεδρία της ΕΚΑ αποδεικνύοντας πως η ηλικία πολλές φορές δεν είναι αυτή της ταυτότητας αλλά της ψυχής, και η μοίρα ήθελε να φύγει για το μεγάλο ταξίδι ως Πρόεδρος μιας από τις πιο ιστορικές Ελληνικής Κοινότητας του Εξωτερικού όπως του άξιζε.

Η απουσία του από την οικογένεια των Αιγυπτιωτών αφήνει μεγάλο κενό!

Δυσαναπλήρωτο το κενό για την οικογένεια του, που τους μεταφέρω τα θερμά συλλυπητήρια μου και μαζί όλου του Ελληνικού Καΐρου!

Για την ΕΚΑ και τον ΕΝΟΑ το κενό πρέπει να επουλωθεί άμεσα από τους συνεργάτες του, με ομόνοια και συσπείρωση γιατί ο πρόεδρος έφυγε σε πολύ κρίσιμη εποχή, όπου το μόνο που δεν διαθέτουμε είναι η πολυτέλεια της διχόνοιας και των προσωπικών εγωισμών.

Το οφείλουν στον εκλιπόντα, το οφείλουν στην ΕΚΑ το οφείλουν στον ΕΝΟΑ το οφείλουν στην Ιστορία!

Αιωνία του η Μνήμη.

Διαβάστε επίσης:

«Έφυγε» ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Εδμόνδος Κασιμάτης

Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος: «Ο Ε. Κασιμάτης σφράγισε με την παρουσία του την σύγχρονη ιστορία της Ελληνικής παροικίας στην Αλεξάνδεια»

Ψήφισμα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου για την απώλεια του Εδμόνδου Κασιμάτη

Αρέσει σε %d bloggers: