Με εθνική υπερηφάνεια, οι Έλληνες του Καΐρου γιόρτασαν την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Λόγω των αυστηρών μέτρων για τη διασπορά του κορονοϊού η μαθητική παρέλαση δεν έγινε, όμως όλοι συγκεντρώθηκαν στον Κοινοτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπουλάκο για να τιμήσουν την εθνική εορτή και να ευχηθούν να αντιμετωπιστεί σύντομα η πανδημία.

Το πρωί τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και αμέσως η Δοξολογία από τον Μητροπολίτη Μέμφιδος και Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου κ. Νικόδημο ενώ παραβρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Σινά Φαράν και Ραϊθώ κ. Δαμιανός.

Οι σημαιοφόροι και εκπρόσωποι των μαθητών από την Αχιλλοπούλειο και την Αμπέτειο των Ελληνικών Σχολείων του Καΐρου κρατούσαν με παρρησία την Ελληνική Σημαία και μαζί με όλους τους παρευρισκομένους έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο, γεμίζοντας με δάκρυα τα μάτια όλων.

Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσωπήθηκε από τον Αντιπρόεδρο κ. Μιχάλη Γκρουνστέιν. Επίσης, παραβρέθηκε η Γενική Γραμματέας της Ε.Κ.Κ κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου και η Επόπτρια Γραφείων κ. Βίλλυ Πολίτη Ζουέ.

Ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Νικόλαος Γαριλίδης, διάβασε το μήνυμα του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κώστα Βλάση, ο οποίος είναι αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού. «Στην εθνική μας μνήμη βρίσκεται η κατάλληλη απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Έθνος μας. Αυτό το “ΟΧΙ” υπερασπίζονται τα παιδιά μας που φρουρούν στον Έβρο, που αγρυπνούν στο Αιγαίο, που προστατεύουν τη σημαία μας σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Εμείς, που η ιστορία μας τίμησε με βαριά κληρονομιά, δίνουμε καθημερινά – σε θάλασσα, ξηρά και αέρα – την απάντηση που αρμόζει στην αλαζονική προκλητικότητα που επιδεικνύει η Τουρκία. Η εμμονή σε έκνομες ενέργειες, η παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας, η διατάραξη της ειρήνης και της ασφάλειας, την εκθέτει στη διεθνή κοινότητα και την καθιστά παράγοντα αστάθειας και παραβατικότητας. Η Ελλάδα, ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, στέλνει σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: στους εκβιασμούς και στις απειλές, θα αντιτάσσουμε πάντοτε ένα ανυποχώρητο “ΟΧΙ”. Ένα σθεναρό “ΟΧΙ” στις προσπάθειες καταπάτησης της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», είπε ο κ. Γαριλίδης διαβάζοντας το μήνυμα του Έλληνα ΥΦΥΠΕΞ.

Ο Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν στο χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι σήμερα 28η Οκτωβρίου 2020, 80 χρόνια μετά το «ΟΧΙ», 80 χρόνια μετά την ένδοξη αντίσταση των προγόνων μας, βρισκόμαστε αντιμέτωποι παγκοσμίως με μια μεγάλη κρίση,  τον κορονοϊό ο οποίος μας έχει οδηγήσει να μην μπορούμε να διαχειριστούμε την καθημερινότητά μας αλλά ούτε και να σχεδιάσουμε το μέλλον.

«Πριν από 80 χρόνια οι Έλληνες ήταν αντιμέτωποι με 2 ισχυρούς εχθρούς. Σε απάνθρωπες καιρικές συνθήκες κατάφεραν και αντιστάθηκαν σε αυτό που τότε όλοι θεωρούσαν αδύνατο, στο φασισμό ή στην τεράστια Γερμανική μηχανή. Δεν χρειάζεται να πανικοβαλλόμαστε. Αρκεί να είμαστε οργανωμένοι. Τότε αυτή η οργάνωση, αυτή η πίστη στο Θεό και στην Πατρίδα έδωσε τη δύναμη στους Ελληνες να αντισταθούν», είπε ο κ. Γκρουνστέιν και τόνισε ότι σήμερα πρέπει να γιορτάζουμε το «ΟΧΙ» όχι σαν μια απλή λέξη άρνησης αλλά σαν θέση ζωής. «Αυτό το ΟΧΙ που εξέφρασαν τότε οι Ελληνες δεν υπολόγισαν τη δύναμη που είχαν να αντιμετωπίσουν. Ήταν μια απόφαση μια στάση ζωής που έπρεπε να λάβουν για αυτό και γράφθηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία. Ζήτω το Έθνος ζήτω η 28η Οκτωβρίου».

Τον Μητροπολίτη Μέμφιδος Νικόδημο πλαισίωσαν ο Μ. Εκκλησιάρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Αρχιμ. Στέφανος Σουλιμιώτης, ο Καθηγούμενος της Ι.Μ του Αγ. Γεωργίου Αρχιμ. Δαμασκηνός Αλαζράι και οι πατέρες Ιωακείμ και Παϊσιος. Τους ύμνους έψαλε ο Πρωτοψάλτης της Ε.Κ.Κ κ. Ιωάννης Κούντριας.

Στους εορτασμούς για την Εθνική Επέτειο παραβρέθηκε ο Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Αχιλλέας Μπικής, ο Ακόλουθος Άμυνας Πλοίαρχος Γιώργος Χατζής, ο νέος ΟΕΥ Καΐρου Σύμβουλος Α’ Περικλής Δαβανέλος και ο Ακόλουθος Τύπου κ. Χρήστος Αποστολόπουλος.

Στη Δοξολογία παραβρέθηκε η Αν. Συντονίστρια Εκπαίδευσης Β. Αφρικής και Μ. Ανατολής κ. Σωτηρία Μπέτα, ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου κ. Τάσος Αναστασίου, η υποδιευθύντρια της Αμπετείου κ. Μαρία Λιάκου, ο Διευθυντής του ΕΠΚΚ κ. Χρ. Παπαδόπουλος και η Οικονομική Διευθύντρια κ. Κωνσταντίνα Γεδεών.

Δυναμική ήταν και η παρουσία των παροικιακών σωματείων. Την Φιλόπτωχο εκπροσώπησε η Πρόεδρος κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, η αντιπρόεδρος κ. Βάσω Γαζή και η Ταμίας κ. Βίλλυ Πολίτη Ζουέ. Την Μαρία Αιγυπτία εκπροσώπησε η Πρόεδρος κ. Ευαγγελία Θηραίου, τον ΕΝΟΚ ο αντιπρόεδρος κ. Γιώργος Ρεκτσίνης, τον ΣΕΑΑΣ (ως Πρόεδρος) και την Κυπριακή Αδελφότητα εκπροσώπησε ο κ. Αλέκος Καζαμίας.

Φωτογραφίες και video: Γιάννης Φουρτούνας.

Αρέσει σε %d bloggers: