Οι μαθητές της Αχιλλοπουλείου Σχολής συμμετείχαν αυτή τη διαφορετική σχολική χρονιά σε δραστηριότητες αφιερωμένες στην εθνική επέτειο της 28ης  Οκτωβρίου του 1940. Μπορεί αυτή τη φορά να γιορτάσαμε χωρίς τα καθιερωμένα μας θεατρικά δρώμενα και την παρουσία των επισήμων, γονέων και κηδεμόνων, λόγω των μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό, αλλά τα παιδιά έμαθαν, θαύμασαν και τίμησαν τους ήρωες με την προσοχή και τον σεβασμό που τους αναλογεί, εντός του κάθε τμήματος.

Συγκεκριμένα, το πρωί της 27ης  Οκτωβρίου στον προαύλιο χώρο του σχολείου μετά την προσευχή και την έπαρση της σημαίας  μίλησε ο διευθυντής του σχολείου κ. Αναστάσιος Αναστασίου για τα γεγονότα που συνέβησαν  την 28η Οκτωβρίου 1940 και  για τη σημασία της γιορτής της σημαίας αναφερόμενος στο γεγονός ‘της Ακρόπολης και του Έλληνα εύζωνα’.

Γράφουν   οι  εκπαιδευτικοί Αναστασίου  Αναστάσιος – Δημοπούλου  Αθανασία

Ακολούθως διαβάστηκε από τη δασκάλα της Γ΄τάξης  κ. Μπουλά Λεμονιά το πρακτικό του Συλλόγου Διδασκόντων  για την παράδοση της σημαίας στους πρωτεύσαντες μαθητές της Στ΄τάξης και συγκροτήθηκαν οι εξάδες των δύο τετραμήνων με τους σημαιοφόρους και τους παραστάτες (Ε΄+  Στ΄).

 Έπειτα ακολούθησαν εκπαιδευτικές δραστηριότητες μέσα στις τάξεις με κεντρικό  τους θέμα την εθνική μας επέτειο. Συγκεκριμένα:

Οι τάξεις Α΄ και Β΄, υπό την επίβλεψη των κ.κ. Δημοπούλου  Αθανασίας  και  Χαριζοπούλου Ελισάβετ, αρχικά  έκαναν μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία και τα κεντρικά πρόσωπα του πολέμου του 1940 μέσα από φωτογραφικό υλικό της εποχής. Ακολούθησαν δραστηριότητες εμπέδωσης και κατανόησης. Στη συνέχεια οι μαθητές επιδόθηκαν στη δραστηριότητα  κατασκευής της ελληνικής σημαίας και τη δημιουργία επετειακής κάρτας. Στο τέλος, οι μαθητές παρακολούθησαν  ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην 28η Οκτωβρίου 1940. Τραγούδησαν  το τραγούδι ‘της πατρίδας μου η σημαία’  και κλείνοντας έψαλαν τον εθνικό ύμνο.

Οι τάξεις Γ΄ και Δ΄, υπό την επίβλεψη των κ.κ. Μπουλά Λεμονιάς και Γκανά Ευαγγελίας, ξεκίνησαν  δραστηριότητες με την προβολή ενός χρονικού για τον πόλεμο του 1940, όπως διαδραματίστηκε στον ελληνικό χώρο, και στη συνέχεια έγινε προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Toyland», με αναφορά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις διώξεις που υπέστησαν οι Εβραίοι κατα τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έπειτα, οι μαθητές τραγούδησαν τα τραγούδια «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά»  και «Γυναίκες Ηπειρώτισσες». Κατασκεύσαν, επίσης, την ελληνική σημαία και μία κάρτα για το «Όχι» των Ελλήνων.

Οι δε  τάξεις Ε’ και Στ’,  παρακολούθησαν  ένα εκτενές  ντοκιμαντέρ  αφιερωμένο  στον πόλεμο του 1940  με παράλληλες αφηγήσεις των δασκάλων τους κ.κ. Αναστασίου  Αναστάσιου και Λάγιου Βασιλείου. Παρούσα ήταν και η νέα δασκάλα του σχολείου μας κ. Ασημακοπούλου  Ζαχαρούλα. Είναι αξιοσημείωτο πώς  οι αναφορές δεν περιορίστηκαν μόνο στα γεγονότα του πολέμου αλλά τονίστηκε ιδιαίτερα η περίοδος της Κατοχής και οι προσπάθειες των Ελλήνων για επιβίωση και απελευθέρωση. Έγινε επίσης αναφορά στον Αιγυπτιώτη ελληνισμό και στη συμμετοχή του σε έμψυχο και άψυχο υλικό στο πλευρό των συμμάχων. Χαρακτηριστική υπήρξε η αναφορά στην ελληνική παροικία και  στα σχολεία της, στη συνδρομή  δασκάλων και  μαθητών  στις ‘Επιτροπές Εράνων’ προκειμένου να αγοραστούν βιταμίνες  για τα υποσιτιζόμενα παιδιά της Ελλάδας.

 Η πρωτότυπη γιορτή μας  έληξε  φέτος για όλες τις τάξεις με ανάμεικτα  συναισθήματα και συμπεράσματα. Το «ΟΧΙ» των Ελλήνων στο φασισμό και ναζισμό μέσα από τη διαφορετική φετινή προσέγγιση  έδωσε αφορμή  για όλους, μικρούς και μεγάλους, να αναλογιστεί ο καθένας  το μήνυμα και τη σημασία αυτής της γιορτής για τις προκλήσεις που ζούμε σήμερα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.

                                                 ΖΗΤΩ  Η  28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  1940

Αρέσει σε %d bloggers: