Με κατάνυξη τελέσθηκε την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020, στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάιρο η εορτή της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.
Το πρωί τελέσθηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Γεωργίου στο παλαιό Κάιρο, προεξάρχοντος του Καθηγουμένου Δαμασκηνού Αλαζράϊ, ο οποίος πλαισιώθηκε από τους πατέρες της Ιεράς Μονής.
Πριν να ολοκληρωθεί η Θείας Λειτουργίας ο Καθηγούμενος της ιστορικής Μονής, μίλησε για το ιστορικό αυτής της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου, για τους μάρτυρες της Εκκλησίας και για την προσφορά τους στη ζωή Της.
Επίσης μετέφερε στους πιστούς τις πατριαρχικές εύλογες και ευχές του Μακαριώτατου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’, και τις ευχές του Πατριαρχείου επιτρόπου Καΐρου και. Μητροπολίτου Μέμφιδος κ. Νικοδήμου.
Η ανακομιδή του ιερού λειψάνου του Αγ. Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου του Τροπαιοφόρου
Στις 3 Νοεμβρίου, η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει την ανακομιδή του ιερού λειψάνου του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.
Όπως αναφέρει το ekklisiaonline, μετά την κατάπαυση των διωγμών και την επικράτηση του Χριστιανισμού σ’ όλο το Ρωμαϊκό κράτος, επί Μεγάλου Κωνσταντίνου, οι χριστιανοί ανήγειραν μεγαλοπρεπή Ναό στη Λύδδα της Ιόππης, στην Παλαιστίνη, όπου μετέφεραν το Ιερό Λείψανο του Αγίου Γεωργίου. Την ίδια μέρα έγιναν και τα εγκαίνια του Ναού και από τότε κάθε χρόνο η Εκκλησία μας εορτάζει την ανακομιδή του Ιερού λειψάνου του Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου.
Οι πιστοί προσκυνούν ευλαβικά τον τάφο του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος βρίσκεται κάτω από το ιερό Βήμα του ομώνυμου ναού στη Λύδδα, επικαλούμενοι τη χάρη και την ευλογία του Θεού, με τις πρεσβείες του Τροπαιοφόρου Αγίου.
Φωτογραφίες: Ελληνική Κοινότητα Καϊρου
Το γεγονός της ανακομιδής των λειψάνων είναι αρχαία εκκλησιαστική παράδοση. Το ιερό σκήνωμα των Αγίων της Εκκλησίας μας είναι αναπόσπαστο μέρος της όλης ψυχοσωματικής οντότητας του ανθρώπου, ως μοναδικής εικόνας του Θεού και τόπος όπου κατοικεί το Άγιο Πνεύμα, αφού ο άνθρωπος κατασκευάστηκε από το Θεό μεθόριος του υλικού και πνευματικού κόσμου.
Όταν ο άνθρωπος εισέρχεται στην Εκκλησία μέσω των αγιαστικών πράξεων, των ιερών Μυστηρίων, δηλ. των γεγονότων για τους μυημένους, τους πιστούς, αγιάζεται ολόκληρη η ανθρώπινη οντότητα. Άρα και το σύνολο των οστών του, που στηρίζουν τα μέλη του σώματός του.
Οι Χριστιανοί καλούνται με την ψυχή και το σώμα να τιμήσουν και να δοξολογήσουν το Θεό. Γι’ αυτό και η Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδει τη δέουσα τιμή και στο ανθρώπινο σώμα και δεν επιτελεί την καύση και την εξαφάνισή του.
Η ύλη από την οποία είναι κατασκευασμένο το ανθρώπινο σώμα δε χάνεται, δεν εξαφανίζεται, αν και συγχωνεύεται με το χώμα. Συνεπώς, η Χάρις του Θεού ενεργεί και μέσα από τα λείψανα των αγίων ανθρώπων, ακόμη και μέσα από τα προσωπικά τους αντικείμενα. Όλα συμβάλλουν, ως απόρροια της φιλανθρωπίας του Θεού, στην παρηγορία του συνειδητού ανθρώπου.