Το τελευταίο αντίο, στον οξυδερκή, κοσμοπολίτη στον γνήσιο gentleman του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, τον Νικόλα Πολίτη, είπαν σήμερα Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020 οι συγγενείς του στο Α’ Κοιμητήριο Πατρών.

Την Εξόδιο Ακολουθία τέλεσε ο Εκπρόσωπος του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου Β’ στην Αθήνα,  Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος, ο οποίος μετέφερε τα ειλικρινή συλλυπητήριά του προς την οικογένεια.

«H ελληνική παροικία είναι φτωχότερη γιατί χάνει έναν από τους πιο δραστήριους ανθρώπους, του αυθεντικούς Έλληνες, τους αυθεντικούς Ορθοδόξους που πάντοτε συμμετείχε σε όλα τα κοινά. Κρατούσε ισορροπίες με γαλήνη με υπομονή, με διπλωματία προσπαθούσε να ρίχνει γέφυρα ώστε να γεφυρώνει χάσματα στις Κοινότητες. Πάντα με πολύ αγάπη όχι μόνο προς την οικογένειά του προς τα δυο του παιδιά, προς την ευλαβεστάτη γυναίκα του αλλά και προς όλους τους Έλληνες, τους κληρικούς, του Πατριάρχες, τους Επισκόπους. Αγαπούσε τους πάντες», είπε ο Μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος αποχαιρετώντας τον Νικόλα Πολίτη.

O εκπρόσωπος του Πατριάρχη Θεόδωρου στην Αθήνα είπε ότι γνώρισε τον Νικόλα Πολίτη το 1999 στην Αλεξάνδρεια και θαύμαζε τη γαλήνη και την πραότητά του αλλά και τους μεγάλους αγώνες που έκανε χωρίς να επιζητεί τα φώτα της δημοσιότητας. Τόνισε ότι ο Νικόλας Πολίτης αγωνιζόταν για να συνεχίσει το έργο που δημιούργησαν οι προκάτοχοι και όσοι Έλληνες πέρασαν από αυτή την ευλογημένη χώρα του Νείλου.

«Τον αποχαιρετούμε με πολύ αγάπη μεταφέροντας τα ειλικρινή συλλυπητήρια τις ευχές του Πατριάρχη μας», είπε ο Μητροπολίτης Γουινέας και έδωσε τις ευχές για παρηγοριά στην οικογένεια για το δύκολο έργο του αποχαιρετισμού.

«Και κάθε φορά εσείς που θα ανάβετε ένα κεράκι στη μνήμη του ένα καντηλάκι θα δίνετε μια μαρτυρία ότι ο αγαπημένος μας Νικόλαος ήταν μια φλόγα στη ζωή έμεινε αναμμένη αυτή η φλόγα σε όλη του τη ζωή. Και εσείς η αγαπημένη του οικογένεια, αυτή τη φλόγα θα την κρατήσετε αναμμένη, θα την κάνετε ακόμη μεγαλύτερη και θα την μεταλαμπαδεύσετε στις επόμενες γενεές που θα ακολουθήσουν την πορεία του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού στην Αίγυπτο. Σας έδωσε όλα τα εφόδια, ότι χρειάζεστε για να βαδίσετε με το δικό σας τρόπο στη ζωή όχι μόνο για το δικό σας καλό αλλά και για την ευημερία του Ελληνισμού της Αιγύπτου. Δεχθείτε τα ειλικρινή συλλυπητήρια του Πατριάρχη μας, την αγάπη του αφού και εκείνος αυτή τη στιγμή τελεί τρισάγιο στη μνήμη του στον Πατριαρχικό Ναό. Δεχθείτε την ευλογία του Σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Πατριών που μου έδωσε την άδεια να βρίσκομαι εδώ και τους αγαπημένους πατέρες. Να είναι όμορφο το ταξίδι του προς τον Κύριο, όπως όμορφη ήταν η ζωή του. Να συνεχίζετε το δικό του αγώνα γιατί σας έδωσε το παράδειγμα και σας έδειξε ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσετε στη ζωή σας. Και αυτή θα είναι η καλύτερη παρακαταθήκη και η καλύτερη τιμή που θα αποτίσετε στον αγαπημένο σύζυγο και πατέρα για όλα αυτά που πρόσφερε κατά τη διάρκεια της επίγειας ζωής του. Ο Θεός να τον αναπαύει εν ειρήνη και να χαρίζει παρηγοριά και υπομονή σε εσάς. Να σας χαρίζει υγεία και χρόνια πολλά για να τιμάτε τη μνήμη του και τον έχετε πάντα στις προσευχές και στις σκέψεις σας», είπε ο Μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος.

Λόγω των αυστηρών μέτρων για την διασπορά του κορονοϊού, στην Εξόδιο Ακολουθία και στην κηδεία παραβρέθηκαν ελάχιστοι συγγενείς.

Όμως σύσσωμος ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός σε κάθε γωνιά της γης αποχαιρετούσε μαζί με τους οικείους του, τον Νικόλα Πολίτη, ο οποίος είχε προσφέρει αφειδώς από όποια θέση και εάν είχε βρεθεί. Είχε διατελέσει μεταξύ άλλων Γενικός Γραμματέας και στη συνέχεια Αντιπρόεδρος  της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, ήταν ο μακροβιότερος Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου και Αντιπρόεδρος του ΣΕΑΑΣ.

Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην αγαπημένη σύζυγο του Καίτη, στην κόρη του Βίλλυ, στο γιό του Μαριαντώνη και στο γαμπρό του Βασίλη Ζουέ.

Αιωνία του η μνήμη.

Ευρύ το έργο του Νικόλα Πολίτη

Ο Νικόλαος  Πολίτης γεννήθηκε στο Κάιρο, είναι απόφοιτος της Αμπετείου Σχολής του 1966 και  Αρχιτέκτων – Μηχανικός από το Αιν Σαμς Καΐρου.

Υπηρέτησε τα κοινά και υπήρξε σύμβουλος σε πολλά Ελληνικά Σωματεία και στην Ελληνική Κοινότητα Καΐρου επί σειρά ετών. Συγκεκριμένα ξεκίνησε ως Σύμβουλος κάτω των 30 ετών στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Καΐρου και μετά συνέχισε  μέχρι που άλλαξε όλο το Δ.Σ. Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της φοιτητικής νεολαίας Καΐρου  (Ε.Φ.Ε.Ε.Κ.) όπου διετέλεσε και Αντιπρόεδρος. Επί 40 συναπτά έτη στο Σύλλογο Αποφοίτων όπου επί μακρό χρονικό διάστημα ήταν ο Γενικός Γραμματέας του και μετά Αντιπρόεδρος. Στο Ελληνικό Κέντρο Καΐρου επί τριάντα έξι χρόνια και διατέλεσε 2 χρόνια Αντιπρόεδρος και 24 χρόνια Πρόεδρος μέχρι το Νοέμβριο του 2015 όπου δεν έθεσε ξανά υποψηφιότητα και ανακηρύχτηκε Επίτιμος Πρόεδρος του Κέντρου. Επίσης υπήρξε επί σειρά ετών μέλος του Δ.Σ. του Αραβοελληνικού Συνδέσμου και επί 6 έτη Ταμίας.

Είναι τακτικό μέλος της Ε.Κ.Κ. από το 1975. Το 1979 εξελέγη για πρώτη φορά Κοινοτικός Επίτροπος, ο νεώτερος μέχρι σήμερα εκλεγείς Κ.Ε. στην ιστορία της Ε.Κ.Κ. και έκανε τρεις θητείες στην Ε.Κ.Κ. (30/5/1979-27/3/1988, 9/3/1994-18/4/2010 και Φεβρουάριος του 2014 – 27/11/2016). Διατέλεσε Γενικός Γραμματέας για πολλά έτη με 3 διαφορετικούς Προέδρους (Θεμιστοκλή Διαμαντίδη 1986-1988, Ιωάννη Διακουμίδη 1999-2001 και Χρήστο Καβαλή 2006-2010), ενώ τα τελευταία δύο έτη είναι 1ος Αντιπρόεδρος.

Την τελευταία διετία διατέλεσε Προϊστάμενος Εφορείας Ακίνητης Περιουσίας, Προϊστάμενος της Επιτροπής Τεχνικών, Προϊστάμενος της Επιτροπής Αρχείων και Αναπληρωτής της Εφορείας Πολιτιστικών Θεμάτων. Κατά τη διάρκεια της θητείας του έχει προσφέρει σε πολλές εφορείες Αναλυτικότερα:

Από το 1981 μέχρι και το 1988 ήταν Προϊστάμενος της Εφορείας Κτημάτων και Παροικιών εσωτερικού και συνέχισε αργότερα στα Κτήματα και τα Τεχνικά άλλοτε ως Αναπληρωτής και άλλοτε ως Προϊστάμενος. Για 2 έτη (1999 και 2001) ήταν Προϊστάμενος της Εφορείας Νοσοκομείου ενώ υπήρξε Προϊστάμενος της Εφορείας Μεταφραστικού από τη ίδρυση του Τμήματος το 2003 μέχρι το 2010. Για αρκετά χρόνια ήταν Προϊστάμενος της Εφορείας του «Νέου Φωτός» και των Αρχείων.  Τέλος έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του ως Αναπληρωτής σε διάφορες άλλες Εφορείες όπως Γηροκομείου, Ναών, ΣΑΕ και Δημοσίων Σχέσεων κ.α.  Από το 2004 έως το 2010 ήταν μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου και μάλιστα ως Μέλος – Συντονιστής εκ μέρους της Ε.Κ.Κ.

Εκπροσώπησε την Ε.Κ.Κ. στο Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού δύο φορές στη Θεσσαλονίκη (Δεκέμβριος 2001 και Δεκέμβριος του 2006) και στο Περιφερειακό Συνέδριο Αφρικής – Εγγύς Μέσης Ανατολής τον Νοέμβριο του 2006 ενώ παραβρέθηκε και ως παρατηρητής στο Περιφερειακό Συνέδριο Αφρικής – Ασίας τον Νοέμβριο του 2002.

Επαγγελματικά παράλληλα με τις εξωτερικές του ιδιωτικές εργασίες ανακαίνισε και επισκεύασε ως τεχνικός Σύμβουλος του Πατριαρχείου κατά καιρούς πολλές εκκλησίες του Πατριαρχείου στο Κάιρο αφιλοκερδώς. Όταν αναστήλωσε την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος του Πορτ – Σαΐντ η οποία είχε πληγεί στους πολέμους από βομβαρδισμούς, ο Μακαριστός Πατριάρχης κυρός Παρθένιος ο Γ’ τον ετίμησε με το Σταυρό του Αγίου Μάρκου 1ης τάξεως. Επίσης στη ριζική αναπαλαίωση του Αγίου Νικολάου και του παρεκκλησίου του Αγίου Νεκταρίου στο Κάιρο, Αγίου Σπυρίδωνα Χελουάν και Αγίων Αναργύρων Σούμπρα ο νυν Πατριάρχης η Α.Θ.Μ. κ.κ. Θεόδωρος ο Β’, στα θυρανοίξια του Αγίου Νικολάου και παρουσία της τότε Προέδρου της Βουλής κας Άννας Ψαρούδα – Μπενάκη και του Αιγύπτιου Ομολόγου της  που παρευρίσκονταν εκεί ειδικά για την τελετή, τον ετίμησε με το εκκλησιαστικό οφφίκιο του Άρχοντα των εκκλησιών.