Την στιγμή που τώρα αρχίζει στην Αίγυπτο να εξελίσσεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, Αιγύπτιος εφευρέτης δημιούργησε ρομπότ νοσηλευτή για να περιορίσει τη διασπορά του ιού.

Συγκεκριμένα ο εφευρέτης Μαχμούτ ελ Κόμι δοκιμάζει ένα τηλεχειριζόμενο ρομπότ που μπορεί να εξετάσει τους ασθενείς με Covid-19, να ελέγξει τη θερμοκρασία τους και να τους «προειδοποιήσει», στην περίπτωση που δεν φορούν μάσκα.

Ο ελ Κόμι σχεδίασε το ρομπότ Cira-03, το οποίο δοκιμάζεται, αυτήν την περίοδο, σε μία ιδιωτική κλινική στα βόρεια του Καΐρου. Όπως είπε ο ίδιος, η εφεύρεσή του μπορεί να περιορίσει την έκθεση των ανθρώπων στον κορoνοϊό και να αποτρέψει τη μετάδοση.

Το ρομπότ έχει ρομποτικούς βραχίονες και σχήμα προσώπου που προσομοιάζει στο ανθρώπινο. Για την εξέταση ασθενών, εκτείνει στο στόμα τους έναν βραχίονα, στην άκρη του οποίου είναι στερεωμένος ένας στυλεός.

Επίσης, είναι προγραμματισμένο να κάνει αιματολογικές εξετάσεις, καρδιογραφήματα, ακτινογραφίες και να δείχνει τα αποτελέσματα στους ασθενείς, μέσω της οθόνης που βρίσκεται στο «στήθος» του.

 «Προσπάθησα να κάνω το ρομπότ να δείχνει πιο ανθρώπινο, για να μην το φοβούνται οι ασθενείς. Για να μην αισθάνονται ότι ένα κουτί έρχεται καταπάνω τους» εξηγεί ο ελ Κόμι.

Η ανταπόκριση των ασθενών ήταν θετική στην εικόνα του ρομπότ και δεν το φοβήθηκαν. Αντιθέτως, δηλώνει ο εφευρέτης, το εμπιστεύονται διότι είναι ακριβέστερο από τους ανθρώπους.

Ο Άμπου Μπαρκ Ελ Μίχι, ο διευθυντής της ιδιωτικής κλινικής όπου δοκιμάζεται το ρομπότ, δήλωσε πως το χρησιμοποιούν, για να θερμομετρεί τους ασθενείς που ενδέχεται να έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Πηγή: Reuters

Αρέσει σε %d bloggers: