Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η 3η Δεκεμβρίου, αποτέλεσε μία αφορμή για δράση, κινητοποίηση και αφύπνιση για την αναγνώριση και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.
Αξιοποιώντας την ημέρα αυτή, στο σχολείο μας υλοποιήθηκε μια σειρά δράσεων με στόχο οι μαθητές μας να αναγνωρίσουν τις ανάγκες και τα δικαιώματα των ΑμεΑ και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα σεβασμού κι αποδοχής της διαφορετικότητας. Το αφιέρωμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία του σχολείου μας διαμορφώθηκε σε τρεις σταθμούς δραστηριοτήτων, που έγιναν κυκλικά σε ομάδες, τηρώντας πάντα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον Covid-19, ως εξής:
1ος σταθμός: Ο πρώτος σταθμός περιείχε τρία τραπέζια δραστηριοτήτων με άξονες την ακουστική, την οπτική και την κινητική αναπηρία. Συγκεκριμένα, στο πρώτο τραπέζι οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με το αλφάβητο των κωφών και καθένας σχημάτισε στη νοηματική γλώσσα το όνομα του. Ακόμα, χωρίστηκαν σε δυάδες και προσπάθησαν να πουν και να κατανοήσουν προτάσεις χωρίς να μιλήσουν.
Στο δεύτερο τραπέζι, οι μαθητές κλήθηκαν να διαβάσουν ένα κείμενο με θολά γράμματα και, έπειτα, να ζωγραφίσουν έχοντας τα μάτια τους κλειστά. Στο τρίτο τραπέζι, οι μαθητές έπρεπε με το ένα χέρι πίσω από την πλάτη τους να προσπαθήσουν να ανοίξουν ένα βάζο. Ακόμα, έβαλαν κάλτσες στα χέρια τους και προσπάθησαν να πάρουν ένα νόμισμα από το πάτωμα. Στόχος των παραπάνω δραστηριοτήτων ήταν οι μαθητές να κατανοήσουν βιωματικά τις δυσκολίες των ατόμων με αναπηρία.
2ος σταθμός: Στον δεύτερο σταθμό, οι μαθητές παρακολούθησαν την προβολή τριών ταινιών μικρού μήκους: «Άπλωσε το χέρι», «Ο Νικόλας, ένα διαφορετικό παιδί», «Βλέπω, νιώθω, ακούω», με σκοπό να τονιστεί πως τα άτομα με αναπηρία έχουν τις ίδιες ανάγκες με τα άτομα χωρίς αναπηρία και πως η ίση συμμετοχή τους στη ζωή προϋποθέτει την ίση μεταχείριση τους ως πολίτες, ως παιδιά, ως ανθρώπους.
3ος σταθμός: Στην βιβλιοθήκη του σχολείου μας, είχαμε την χαρά να μας περιμένει η Άντυ Ελαράμπι, μία κοπέλα με οπτική αναπηρία, τελειόφοιτος του τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Καΐρου, η οποία παρά τις δυσκολίες έχει καταφέρει να μάθει άπταιστα την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό κώδικα Braille. Η Άντυ μίλησε στα παιδιά για το πώς καταφέρνει να έχει μία, όσο γίνεται, ανεξάρτητη διαβίωση και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με προβλήματα όρασης στην καθημερινή τους μετακίνηση. Ακόμα, παρουσίασε στους μαθητές την ανάγλυφη γραφή Braille και απάντησε στις ερωτήσεις των παιδιών για ό,τι τους φάνηκε «περίεργο» ή «διαφορετικό». Τέλος, οι μαθητές έγραψαν το όνομά τους και το αγαπημένο τους χρώμα στον κώδικα Braille. Ευχαριστούμε θερμά την Άντυ Ελαράμπι για αυτή την μοναδική εμπειρία που χάρισε στους μαθητές του σχολείου μας!
Διαβάστε επίσης: