Αντιγόνη Τσιούλη. Ένας… κύκνος που άνοιξε τα φτερά του, ταξίδεψε από την Αθήνα στο Κάιρο και πλέον είναι κορυφαία χορεύτρια στην όπερα του Καΐρου. Η κ. Τσιούλη αποφοίτησε από την Εθνική Λυρική Σκηνή και το 2015 πέρασε από ακρόαση από την όπερα του Καΐρου από όπου έγινε δεκτή. Σήμερα έχει χορέψει στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Νέο Φως και στην επίσημη ιστοσελίδα της Ε.Κ.Κ ekkairo.org μιλά για τον κλασικό χορό,για την αγάπη των Αιγυπτίων για το μπαλέτο και για την «πολυχρωμία» του Καΐρου.

Συνέντευξη στην Κάτια Τσιμπλάκη

–  Xορός και δη κλασικός. Πως αποφασίσατε να γίνετε χορεύτρια;

«Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το χορό στην ηλικία των 6 ετών σε μια ερασιτεχνική σχολή στο Χαϊδάρι, χωρίς να φανταστώ ότι μεγαλώνοντας θα συνέχιζα επαγγελματικά. Με το χορό ένοιωθα οικεία. Ένοιωθα ότι μπορώ να βρίσκομαι σε ένα δημιουργικό χώρο, όπου είμαι ο εαυτός μου. Η καθημερινότητα μου λοιπόν ανέκαθεν εμπεριείχε χορό, οπότε ήταν αυτονόητο για μένα πως θέλω να ασχοληθώ επαγγελματικά. Μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξε κι η δασκάλα μου η κυρία Τανια  Μιλτενοβα με την οποία δούλευα σκληρά. Σε ηλικία 14 ετών, έδωσα εξετάσεις και πέρασα στο φυτώριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το 2010 φοίτησα για ένα χρόνο στο προεπαγγελματικό τμήμα της Κρατικής σχολής Ορχηστικής τέχνης. Το 2011 έγινα δεκτή στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, όπου και αποφοίτησα το 2014 από το τμήμα  χορευτών- καθηγητών χορού.  Το Νοέμβριο του 2014 έγινα δεκτή στην όπερα του Καΐρου. Τον πρώτο χρόνο η θέση μου ως χορεύτρια ήταν στο corps de ballet. Aπό το 2015 και μέχρι σήμερα είμαι σολίστ».

-Αθήνα – Κάιρο. Τι ήταν αυτό που παρακίνησε μια νέα καλλιτέχνιδα ώστε να έρθει στην Αιγυπτιακή Πρωτεύουσα; Μιλήστε μας για την όπερα του Καΐρου και τα έργα που ανεβαίνουν.

«Μόλις είχα αποφοιτήσει από τη Σχολή χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το 2014, είδα ότι γίνεται ακρόαση στην Όπερα του Καΐρου. Και όταν είδα ότι χορεύουν αποκλειστικά κλασικό, δεν είχα δεύτερες σκέψεις και το τόλμησα. Γιατί για μένα σαν μορφή τέχνης το μπαλέτο είναι η ύψιστη μορφή του χορού. Η χαρά μου ήταν απερίγραπτη όταν με δέχτηκαν . Η όπερα του Καΐρου αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό θεσμό της χώρας, καθώς η όπερα και ειδικά το μπαλέτο αρέσει πολύ στον Αιγυπτιακό λαό. Έχει χαράξει μια σημαντική θέση στο πολιτιστικό τοπίο όχι μόνο της Αιγύπτου, αλλά ολόκληρης της Μέσης Ανατολής. Σχεδόν κάθε μήνα παρουσιάζουμε μια νέα παραγωγή από το κλασικό ρεπερτόριο. Στις 23 Δεκεμβρίου είχαμε πρεμιέρα στον Καρυοθραύστη στο Μain Hall».

– Ποιες εμπειρίες έχετε αποκομίσει από την όπερα αλλά και το Κάιρο.

«Οι εμπειρίες που έχω αποκομίσει από την Οπερα ειναι ανεκτιμητης αξιας. Εμπειρίες από τις παραγωγές που ανεβάζουμε, από τις περιοδείες μας , από τις συνεργασίες μας με άλλες όπερες. Στο χώρο της όπερας εργάζονται πολλοί αξιόλογοι χορευτές από όλο τον κόσμο. Είναι τιμή μου που συνεργάζομαι μαζί τους, γη τα εφόδια που λαμβάνω είναι σημαντικά. Επίσης από τα ταξίδια στο εξωτερικό κερδίζεις πολλά. Δουλεύοντας με ανθρώπους από άλλες χώρες σου ανοίγονται διαφορετικοί τρόποι σκέψης, που μπορούν να λειτουργήσουν καλά για σένα. Οι εμπειρίες μου από το Κάιρο είναι επίσης όμορφες. Το Κάιρο είναι μια πόλη πολύ διαφορετική από την Αθήνα ,που έχω μεγαλώσει. Χρειάζεται όμως να ζήσεις κάποιο διάστημα για να ανακαλύψεις τις ομορφιές του. Είναι μια πολυπολιτισμικη πόλη κι αυτή η “πολυχρωμία ” του, είναι ένα σημαντικό στοιχείο της γοητείας του».

– Ποια έργα ανέβηκαν την εορταστική περίοδο;

«Ανεβάσαμε τον Καρυοθραύστη, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μαγείας των Χριστουγέννων. Είναι ένα  παραμύθι που η φαντασία με την πραγματικότητα, συνδυασμένες μέσα από παράξενα περιστατικά, δημιουργούν μια φανταστική ιστορία. Ξεκινήσαμε στις 23 Δεκεμβρίου για 6 παραστάσεις στο Μain hall της οπερας του Καΐρου.

– Ποιά τα επόμενα σχέδια σας;

«Τα σχέδια μου για το μέλλον είναι να συνεχίσω να δουλεύω σκληρά, για να αναπτύξω ακόμη περισσότερο την τεχνική μου και την θεατρικότητα μου στη σκηνή. Ο χορός είναι ένας καθημερινός προσωπικός αγώνας. Επίσης θα ήθελα να εξελίσσομαι και να δημιουργώ και στον τομέα της διδασκαλίας, μιας και εργάζομαι κι ως δασκάλα μπαλέτου από τα πρώτα χρόνια που ήρθα στο Κάιρο. Κάποια στιγμή θα ήθελα να επιστρέψω στην Ελλάδα και να κάνω τη δική μου σχολή χορού, να μοιράζομαι τις γνώσεις και την εμπειρία μου , με όσους αγαπούν το κλασικό μπαλέτο όσο κι εγώ».

Αρέσει σε %d bloggers: